BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Αράχνιασαν στα δασαρχεία οι άδειες στάβλων

Χωρίς ουσιαστική λύση παρά τις δεκάδες κρούσεις σε θεσµικούς φορείς, ερωτήσεις επί ερωτήσεων στη Βουλή και πολλαπλές παρατάσεις, παραµένει το καθεστώς αδειοδότησης των στάβλων µε τους παραγωγικούς φορείς να επισηµαίνουν ότι βρίσκονται όµηροι των δασαρχείων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Αράχνιασαν στα δασαρχεία οι άδειες στάβλων

1
0
Με δεδοµένο ότι η διορία για την έκδοση άδειας λήγει στις 12 Σεπτεµβρίου και επισείει διοικητικές και οικονοµικές κυρώσεις, όσοι κτηνοτρόφοι µπήκαν στα µέτρα βιολογικής κτηνοτροφίας και σπάνιων φυλών επί «Μπαλτατζή» απειλούνται µε απένταξη από τα Μέτρα, χάνοντας οριστικά το δικαίωµα πληρωµής για όλα τα έτη

Το πρόβληµα, όπως έχει επισηµανθεί από κτηνοτρόφους, φορείς και Ενώσεις, βρίσκεται στις εγκρίσεις που πρέπει να εκδίδει το δασαρχείο για όλες τις εγκαταστάσεις, ακόµα και σε ιδιόκτητα αγροτεµάχια και σε περιοχές που εκ των πραγµάτων δεν µπορεί να υπάρχει υποψία δάσους. Ως αποτέλεσµα το θέµα τραβιέται χρόνια ολόκληρα µέχρι να αποχαρακτηριστούν οι εκτάσεις, µε αµφίβολα αποτελέσµατα για την έγκριση.

Το θέµα αυτό έφεραν στο προσκήνιο µε ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, 30 βουλευτές της Ν∆, προ ολίγον ηµερών κάνοντας λόγο για προβλήµατα στις δασικές υπηρεσίες που επηρεάζουν σε σηµαντικό βαθµό αρνητικά το χρόνο, ενώ παράλληλα επεσήµαναν την πολυπλοκότητα του θεσµικού πλαισίου.

Από την άλλη η πολιτεία και οι φορείς της, ρίχνουν το φταίξιµο στην υποστελέχωση των υπηρεσιών και στους ίδιους τους κτηνοτρόφους, κάνοντας λόγω για αµέλεια από τη µεριά τους, ώστε να ξεκαθαρίσουν το θέµα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 

Απέτυχε να µπει σε σειρά

Όπως και να έχει, το ζήτηµα που έχει προσπάθησε να µπει σε σειρά µε τον νόµο 4056/12 και σε συνέχεια από τους νόµους 4235/14 και 4351/15, ήδη δηµιουργεί πολλαπλά προβλήµατα στην οργάνωση των εκµεταλλεύσεων κλείνοντας παράλληλα την πόρτα σε όσους θέλουν να µπουν σε προγράµµατα Σχεδίων Βελτίωσης, Νέων Αγροτών, βιολογικής κτηνοτροφίας κα.

Για να γίνει απολύτως κατανοητό το θέµα, η Ένωση Αγρινίου εξηγεί τι ισχύει σήµερα: Αν πρόκειται για παραχώρηση δασικής έκτασης, ο ενδιαφερόµενος κτηνοτρόφος δεν έχει παρά να υποβάλει στο δασαρχείο αίτηµα για κτηνοτροφική εγκατάσταση, η οποία και µετά την πάροδο τριών µηνών, αν δεν έχει εξεταστεί και εγκριθεί ή απορριφθεί, θα θεωρηθεί αυτοµάτως εγκριθέν.

Εάν, όµως, ο παραγωγός πρόκειται εγκαταστήσει την εκµετάλλευσή του σε ιδιόκτητο αγροτεµάχιο, ακόµη κι αν αυτό είναι στον κάµπο, σε περιοχή που εκ των πραγµάτων δεν µπορεί να υπάρχει υποψία δάσους, ενώ ο νόµος (4056/2012) απλοποιεί την όλη διαδικασία και σε κανένα σηµείο δεν αναφέρει ότι απαιτείται γνωµοδότηση δασαρχείου, για τις υπηρεσίες, ωστόσο, υπερισχύει µια διευκρινιστική εγκύκλιος, η οποία και αναφέρει ότι για όλες τις εκτάσεις χρειάζεται έγκριση δασαρχείου.

 

Αποχαρακτηρισμός με μία υπεύθυνη δήλωση, όπως στα αγροτικά φωτοβολταϊκά

 Μία λύση στο πρόβληµα, είναι να εφαρµοστεί το µοντέλο που χρησιµοποιήθηκε το 2010 για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Όταν δηλαδή το ανάλογο πρόβληµα της γνωµοδότησης των δασαρχείων ξεπεράστηκε µε υπουργική απόφαση, που όριζε ότι ο ενδιαφερόµενος παραγωγός όφειλε να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση, όπου ανέφερε ότι η περιοχή της κτηνοτροφικής του εγκατάστασης δεν είναι δασική.

Έτσι οι αρµόδιες υπηρεσίες του κράτους θα είχαν όλο το χρόνο στη διάθεσή τους µετά να ελέγξουν το αληθές της υπεύθυνης δήλωσης και να υποβάλουν τις εκ του νόµου προβλεπόµενες κυρώσεις, στην περίπτωση που κάποιος είχε ψευδώς δηλώσει τα καθέκαστα.

Παράλληλα, τονίζεται ότι αυτό το µοντέλο εφαρµόζεται µε επιτυχία σε κράτη της Ευρώπης, που δι’ αυτού του τρόπου έχουν απαλλαγεί απ’ τη γραφειοκρατία, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα και τους πολίτες τους από εξοντωτικές διαδικασίες, καθυστερήσεις και χαµένα κεφάλαια επενδύσεων. Εκτιµάται, δε, ότι µε παρόµοιο τρόπο µπορεί και πρέπει να διορθωθούν πολλές ακόµη στρεβλώσεις του συστήµατος, αρκεί να υπάρχει ουσιαστική πολιτική βούληση.

 

Τριετή παράταση ζητούν οι κτηνοτρόφοι Αττικής

Από την πλευρά του ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» ζητά παράταση του χρόνου τακτοποίησης της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων για τρία ακόµα χρόνια. Χαρακτηριστικό όπως λένε είναι ότι από τις 1.897 κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις στην Αττική (στοιχεία 2013), υπεβλήθησαν από τα µέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου 170 φάκελοι αδειοδότησης τον τελευταίο χρόνο και εκδόθηκαν µόλις 28 άδειες. Όπως αναφέρθηκε στην τακτική συνέλευση του συλλόγου στις 13 Ιουλίου, την ώρα που η πολιτεία προαναγγέλλει one shop stop, που θα δίνει αδειοδότηση σε βιοµηχανίες και άλλους επενδυτές σε 2-3 µέρες (βάσει δηλώσεων του υπουργού Σταθάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον νέο Αναπτυξιακό, τον Ιούνιο του 2016), οι επαγγελµατίες κτηνοτρόφοι ταλαιπωρούνται απερίγραπτα για να τακτοποιήσουν τους στάβλους τους µε διαδικασίες χρονοβόρες.

Το αίτηµα να δοθούν άµεσα στους κτηνοτρόφους οι άδειες των σταβλικών εγκαταστάσεων και των πρόχειρων καταλυµάτων, χωρίς καµία οικονοµική επιβάρυνση υπήρξε και στη λίστα µε τις διεκδικήσεις του συλλαλητήριου της Πέµπτης 28 Ιουλίου, από την Οµοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και την αντίστοιχη Οµοσπονδία Αστακού.

 

 

Νέα έκδοση απαιτούν οι μεταβολές στο ζωικό κεφάλαιο

Όσοι κτηνοτρόφοι διαθέτουν άδεια εγκατάστασης, αλλά έχουν επέλθει µεταβολές στο ζωικό τους κεφάλαιο, στις εγκαταστάσεις, στην χωρική τοποθέτηση και στον µηχανικό εξοπλισµό, θα πρέπει να αιτηθούν έκδοση νέας άδειας, επισηµαίνουν οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ. «Στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που δεν θα έχουν άδεια εγκατάστασης µετά την 12η Σεπτεµβρίου 2016, ή θα διαπιστώνονται παραβάσεις των όρων της υφιστάµενης άδειας εγκατάστασης, θα επιβάλλονται διοικητικές ή/και οικονοµικές κυρώσεις, ανάλογα µε την σοβαρότητα της παράβασης, και την προκαλούµενη περιβαλλοντική και υγειονοµική επιβάρυνση», τονίζεται στις σχετικές ανακοινώσεις.

 Θέλουν στάβλο 1,2 τ.µ για κάθε αιγοπρόβατο και 4 τ.µ για κάθε αγελάδα οι κανόνες ευζωίας

Οι ελάχιστες απαιτήσεις για το µέγεθος του στάβλου καθορίζονται ανάλογα τους κανόνες ευζωίας, ενώ απαιτούνται επιπλέον αγροτεµάχια σε περίπτωση που ο κτηνοτρόφος αιτηθεί παραχώρηση ∆ασικής έκτασης. Αναλυτικά:

Κάθε αιγοπρόβατο χρειάζεται 1,2 τ.µ.

Κάθε αγελάδα χρειάζεται τουλάχιστον 4 τ.µ.

Σε περίπτωση που αιτηθεί ο κτηνοτρόφος παραχώρηση ∆ασικής έκτασης, θα πρέπει η παραχωρούµενη έκταση να καλύπτει τις ανάγκες των ζώων. ∆ηλαδή: Κάθε αιγοπρόβατο χρειάζεται τουλάχιστον 5 τ.µ. και κάθε Αγελάδα 12 τ.µ. χώρους άσκησης.
Για παράδειγµα 70 αγελάδες χρειάζονται τουλάχιστον 840 τµ αγροτεµάχιο από τα οποία τα 280 τµ. να είναι ο στάβλος.

 

Σε δύο κατηγορίες,πρόχειρα καταλύματα και οικοδομήσιμα

Ανάλογα µε το είδος κατασκευής και τη µορφή τους, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις διαχωρίζονται σε: Πρόχειρα καταλύµατα που περιλαµβάνουν όσα δεν απαιτείται έκδοση οικοδοµικής άδειας, ωστόσο απαραίτητη είναι η έκδοση άδειας εγκατάστασης. Τη δεύτερη κατηγορία αποτελούν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση άδειας οικοδοµής. Για τη δεύτερη αυτή κατηγορία πρέπει να εκδοθεί είτε η οικοδοµικής αδείας, είτε η απόφαση εξαίρεσης από την κατεδάφιση, είτε τέλος η δήλωση αυθαιρέτου.

 Χαρτιά για πρόχειρα καταλύµατα

Ακολουθούν τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης πρόχειρων καταλυµάτων ζώων:

Φωτοτυπία αστυνοµικής ταυτότητας

Απλή φωτοτυπία του τίτλου ιδιοκτησίας (συµβόλαιο, µίσθωµα διάρκειας >10ετίας, χρησιδάνειο, παραχωρητήριο αναδασµού, ενοικιαστήριο από το TAXIS ή Ε9 µε Υ.∆.)

Φωτοτυπία µητρώου κτηνοτροφικής εκµετάλλευσης ΟΣ∆Ε E1 (που να φαίνονται τα ζώα)

Φωτογραφίες ττου στάβλου.

Τοπογραφικό, διάγραµµα κάλυψης, 2 Χάρτες ΓΥΣ 1:5.000 & 1:50.000, πίνακας ελαχίστων αποστάσεων

∆ικαιολογητικά οικοδοµικής άδειας

Ακολουθούν τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης µε έκδοση οικοδοµικής άδειας:

Απλή φωτοτυπία αστυνοµικής ταυτότητας

Τίτλοι ιδιοκτησίας, όπως: Συµβολαιογραφικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει δικαίωµα κυριότητας ή επικαρπίας, µε πιστοποιητικό µεταγραφής από το αρµόδιο Υποθηκοφυλάκειο, Συµβολαιογραφική πράξη ενοικίασης, Απόφαση παραχώρησης, ενοικίασης, Απλό ενοικιαστήριο από το TAXIS.

Φωτοτυπία µητρώου κτηνοτροφικής εκµετάλλευσης Φωτογραφίες της σταβλικής εγκατάστασης.

Τοπογραφικό, διάγραµµα κάλυψης, εξαρτηµένο από το κρατικό σύστηµα συντεταγµένων (ΕΓΣΑ ’87) και Χάρτες Γ.Υ.Σ. 1:5.000 και 1:50.000 µε προσαρτηµένο τον πίνακα ελαχίστων αποστάσεων Ν. 4056/2012.

Αρχιτεκτονικά σχέδια

Στην περίπτωση που οι εγκαταστάσεις απαλλάσσονται από την υποχρέωση οικοδοµικής άδειας ή είναι αυθαίρετες: Α. Βεβαίωση απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης οικοδοµικής άδειας από την αρµόδια πολεοδοµική υπηρεσία, Β. Απόφαση εξαίρεσης από την κατεδάφιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, Γ. ∆ήλωση αυθαιρέτου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία