BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Φθηνότερη η άδεια για κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Απλή και γρήγορη νομιμοποίηση των πρόχειρων σταύλων, χωρίς έξοδα μηχανικού προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση σε πρώτη ανάγνωση από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου.

Φθηνότερη η άδεια για κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

2
4

Μοναδική προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση των πρόχειρων στάβλων (μαντριά) θα είναι η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων από οικισμούς, πηγές ύδρευσης και αρχαιολογικούς χώρους.

Οι  έξι βασικές αλλαγές που γίνονται  με το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι οι ακόλουθες:

- η δημιουργία υπηρεσίας μιας στάσης «one stop shop» –   η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  σε κάθε  Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ)  θα είναι το μοναδικό σημείο επαφής του  κτηνοτρόφου με δημόσια υπηρεσία

-η σύσταση μιας ιδιαίτερα ευέλικτης 3μελούς επιτροπής σταυλισμού που θα λειτουργεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα που θα έχει όλες τις   γνωμοδοτικές αρμοδιότητες και θα εισηγείται στην Δ/ση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ

 -  η αλλαγή του μοντέλου αδειοδότησης για τις μικρές  μονάδες (μικρούς σταυλισμούς)  από το σχήμα «πρώτα ελέγχω  και μετά αδειοδοτώ», στο σχήμα αδειοδοτώ την ίδρυση  (έχοντας  θέσει τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις) και μετά ελέγχω  και χορηγώ την άδεια για τη λειτουργία της.

- η μείωση του κόστους για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας με την  απλοποίηση των περιβαλλοντικών, χωροταξικών και πολεοδομικών εγκρίσεων και κυρίως με τη χρήση τυποποιημένων προτύπων ή/και τυποποίηση περιβαλλοντικών όρων και τη διαμόρφωση εξειδικευμένων προδιαγραφών για τις απαιτούμενες ΜΠΕ για τις μεγάλες κτηνοτροφικές  μονάδες 

- η δημιουργία αυτοτελούς ηλεκτρονικού υπο-μητρώου κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μονάδων στα πλαίσια του ήδη λειτουργούντος Κτηνιατρικού Μητρώου στο ΥΠΑΑΤ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και  η ενίσχυση της  διαφάνειας στη δράση της Διοίκησης  με την  υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αδειών και εγκρίσεων στο διαδίκτυο.

- η εξαίρεση από την κατεδάφιση και η απαλλαγή από τα πρόστιμα για τους κτηνοτρόφους που θα σπεύσουν να  τακτοποιήσουν/νομιμοποιήσουν  τις  υπάρχουσες κτηνοτροφικές  εγκαταστάσεις με μια  διαδικασία με μηδενικό κόστος για τους κτηνοτρόφους.

Βρείτε εδώ ολόκληρο το Νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις



Τριετής περίοδος χάριτος για την εξασφάλιση μόνιμης άδειας

Ο κτηνοτρόφος δεν θα χρειάζεται να κάνει κάποια μελέτη, ούτε να προσλάβει μηχανικό, αλλά με μία απλή αίτηση στον δήμο όπου ανήκει το μαντρί του, θα βγάλει την άδεια. Εάν δεν τηρεί τις απαιτούμενες αποστάσεις, τότε έχει μία τριετία μεταβατικής περιόδου για μετεγκατάσταση, καθώς και επιπλέον άλλα 5 χρόνια για τα οποία μπορεί να ζητήσει άδεια εξαίρεσης κατεδάφισης, εφόσον χρειάζεται κι άλλο χρόνο για να αλλάξει τοποθεσία. Επίσης, με το νέο νόμο – και από τη στιγμή που θα ψηφιστεί – όποιος σε μεταγενέστερο χρόνο χτίσει οικία σε απόσταση μικρότερη από την προβλεπόμενη από το στάβλο, εφόσον ο κτηνοτρόφος έχει τη σχετική άδεια, δεν μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνσή του.

Οι άλλες δύο κατηγορίες σταβλικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι όσες εγκαταστάσεις έχουν αλμεκτήριο και όσες δεν έχουν.

Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται οι σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες εντατικής εκτροφής, που συνήθως έχουν ήδη άδειες. Εάν κάποιος δεν έχει ακόμα τη σχετική άδεια ή θέλει να δημιουργήσει μία καινούρια μονάδα, τότε υποβάλλει σχετικό φάκελο στο Δήμο με πλήρη δικαιολογητικά (περιβαλλοντική μελέτη, άδεια πολεοδομίας κ.λπ.). Στη δεύτερη κατηγορία, για να εκδοθεί άδεια χρειάζεται μία απλή μελέτη περιβαλλοντικών όρων, χωρίς την υπογραφή μηχανικού, πράγμα που σημαίνει ότι ο κτηνοτρόφος γλιτώνει ένα μέρος του κόστους ίδρυσης.

Την παροχή τριετούς περιόδου προσαρμογής των κτηνοτρόφων στις απλοποιημένες προϋποθέσεις σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και πενταετία για την έκδοση άδειας εγκατάστασης, οικοδομική άδεια ή εξαίρεση από την κατεδάφιση, περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο. Για το διάστημα αυτό απαλλάσσονται από τις διοικητικές και τις οικονομικές κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί.

Ταυτόχρονα προβλέπεται η επίσπευση των υπηρεσιακών ενεργειών για τις περιπτώσεις των κτηνοτρόφων που πρόκειται να ενταχθούν σε Σχέδια Βελτίωσης των εγκαταστάσεών τους, ώστε να μην ξεφεύγουν χρονικά από τα όρια υλοποίησης των προγραμμάτων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και είχαμε πολύχρονη αναμονή για την πληρωμή.

 

Μητρώο κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Καθιερώνεται πλέον, η δημιουργία (ηλεκτρονικού) Μητρώου για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τις μονάδες, αλλά και η ενίσχυση της διαφάνειας στη δράση της διοίκησης με την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αδειών και εγκρίσεων στο διαδίκτυο.

Έτσι, θα μπορούν να γίνονται διασταυρωτικοί έλεγχοι με τη βάση τα δεδομένα του ΟΣΔΕ και τους ψηφιακούς χάρτες, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή του υπουργείου ή άλλων φορέων, όπως ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο του ισοζυγίου γάλακτος και κρέατος.

 

Μια υπηρεσία σε κάθε δήμο

Για την υλοποίηση των ρυθμίσεων στις αδειοδοτήσεις και για να εξυπηρετείται καλύτερα ο κάθε κτηνοτρόφος δημιουργείται υπηρεσία one stop shop – το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης (ΓΓΑ) σε κάθε Δήμο – που θα είναι το μοναδικό σημείο επαφής του ενδιαφερόμενου κτηνοτρόφου με δημόσια υπηρεσία. Εκεί θα μπορεί να καταθέτει τις αιτήσεις του για άδειες νομιμοποίησης και να ρωτά οτιδήποτε άλλο τον ενδιαφέρει για ενισχύσεις και προγράμματα ή άλλα διαδικαστικά θέματα και θέματα συνδιαλλαγής του με το κράτος.

 

Τριμελείς επιτροπές σταυλισμού

Καταργούνται οι πολυμελείς επιτροπές που όριζε το προηγούμενο νομοσχέδιο, οι οποίες είχαν αρμοδιότητα να εγκρίνουν τις άδειες των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Οι γνωμοδοτικές αρμοδιότητες ανατίθενται σε μια ευέλικτη 3μελή επιτροπή σταυλισμού, που λειτουργεί σε κάθε περιφερειακή ενότητα (πρώην νομό), κοντά στον κτηνοτρόφο.

Βέβαια, όσον αφορά τα πρόχειρα καταλύματα (μαντριά) η αρμοδιότητα μένει στο δήμο, με απλούστερη διαδικασία.

Μείωση κόστους αδειών με πρότυπες μελέτες Με τις νέες νομοθετικές διατάξεις, η ηγεσία του υπουργείου είναι πεπεισμένη ότι θα ανακουφίσει τους κτηνοτρόφους από το βάρος της γραφειοκρατίας, που ζητούσε δεκάδες χαρτιά για μια σειρά από απλές διοικητικές πράξεις, από τη μεταβίβαση μέχρι την κοινοτική ενίσχυση.

Στόχος, μέσα από το νέο νόμο είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, «η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών με την εξάλειψη των διοικητικών φραγμών και της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης και τελικά του χρόνου που απαιτείται για την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων και εκμεταλλεύσεων με τη θεσμοθέτηση απλών, γρήγορων, φτηνών και διαφανών διαδικασιών».

 

Πρότυπες μελέτες

Η μείωση του κόστους για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας θα προέλθει «από την απλοποίηση των περιβαλλοντικών, χωροταξικών και πολεοδομικών εγκρίσεων και κυρίως τη χρήση τυποποιημένων προτύπων ή/και τυποποίηση περιβαλλοντικών όρων και τη διαμόρφωση εξειδικευμένων προδιαγραφών για τις απαιτούμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις κτηνοτροφικές μονάδες».

Να σημειωθεί ότι πολλές από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είχαν διαμορφωθεί σε πρώτη φάση από την πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

31-03-2016 20:39Σταματιος Ρεγ

Τελικα ποσο κανει η προσορινη αδεια,,καποιος που να το αναλαβι υπαρχη;

Απάντηση

21-05-2015 11:20μαξμαξ

για να δούμε και το κόστος για την οικοδομικη αδεια

Απάντηση

01-02-2012 21:02τσακμακιδου

επιτελουσ να γινει κατι και για τουσ κτηνοτροφουσ

Απάντηση

01-02-2012 18:49MINAX

Η παράγραφος ΄΄Μία υπηρεσία σε κάθε δήμο΄΄ αφορά μάλλον παλαιό προσχέδιο. Το άρθρο 16 στο συζητούμενο τώρα νομοσχέδιο, βγάζει εντελώς έξω τους δήμους (και σωστά κατά τη δική μου άποψη). Ομως δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις, και ταλαιπωρείται άδικα κόσμος.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία