Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου 2015 στη Σκοτούσσα Ηράκλειας Σερρών, ο επιστήµονας παρουσίασε τα αποτελέσµατα έρευνας για την ανθεκτικότητα του «Helicoverpa armigera» (πράσινο σκουλήκι) σε σειρά εγκεκριµένων για την καταπολέµησή του φυτοπροστατευτικών, που κυκλοφορούν στη χώρα, όπως τα πυρθροειδή, οργανοφωσφορικά, ανθρανιλικά διαµίδια και οι αβερµεκτίνες.
Υψηλή ανθεκτικότητα στα πυρεθροειδή
Τα αποτελέσµατα των πειραµάτων απέδειξαν την ύπαρξη φαινοτύπων του διαχειµάζοντα πληθυσµού µε υψηλή και πολύ υψηλή ανθεκτικότητα σε εντοµοκτόνα της οµάδας των πυρεθροειδών σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας (σ. σ. Λάρισα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, ∆ράµα και Χαλκιδική), από όπου και συλλέχθηκε βιολογικό υλικό.
Πιο συγκεκριµένα παρατηρήθηκε ότι η ανθεκτικότητα στα πυρεθροειδή «Deltamethrin» και «Lamda cyhalothrin», κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα για όλους τους πληθυσµούς της µελέτης. Ειδικότερα απαιτήθηκε έως και 191 φορές µεγαλύτερη ποσότητα εντοµοκτόνου για την αντιµετώπιση ενός «ανθεκτικού» πληθυσµού, σε σχέση µε εκείνη που θανατώνει τα περισσότερα άτοµα ενός «κανονικού» ευαίσθητου πληθυσµού, ο οποίος δεν έχει δεχθεί επιλεκτική πίεση από φυτοπροστατευτικές ουσίες επί σειρά ετών.
Γνώση για τη διαχείριση του εντόµου
Αντίθετα, στην περίπτωση του Chlorpyriphos, καθώς και στις δραστικές ουσίες Enamectin benzoate (αβερµεκτίνες) και Chlorantraniliprole (διαµίδια), αυτό που διαπιστώθηκε ήταν µια γενικότερη ευαισθησία. «Η γνώση αυτή θα µας δώσει πληροφορίες για τον τρόπο διαχείρισης της πρώτης γενιάς του εντόµου, νωρίς την άνοιξη, στο πλαίσιο τόσο της ολοκληρωµένης φυτοπροστασίας, όσο και των στρατηγικών διαχείρισης ανθεκτικότητας σε εντοµοκτόνα», ανέφερε ο κ. Μυρωνίδης και πρόσθεσε πως στα επόµενα στάδια της µελέτης που θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Νοεµβρίου του 2015, θα συλλεχθούν άγριοι καλοκαιρινοί πληθυσµοί, από τις ίδιες περιοχές, ώστε να γίνουν συγκρίσεις και παρατηρήσεις στα επίπεδα ανθεκτικότητάς του στα εντοµοκτόνα.
Συγκεκριµένα θα γίνουν δειγµατοληψίες το δίµηνο Ιούλιο – Αύγουστο, από τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τις Σέρρες και τη ∆ράµα, µε στόχο να διενεργηθούν οι αναγκαίοι πειραµατισµοί διερεύνησης της ανθεκτικότητας, αλλά και της επικινδυνότητας για ανάπτυξη ανθεκτικότητας.
Τι πρέπει να κάνουν οι βαµβακοπαραγωγοί
Οι προτεινόµενοι προς τους αγρότες χειρισµοί κατά τον κ. Μυρωνίδη είναι:
• Στελεχοκοπή και θρυµµατισµός των φυτικών υπολειµµάτων µετά από τη συγκοµιδή και ενσωµάτωσή τους, µε όργωµα στο χωράφι, καθώς τα περισσότερα άτοµα του «πράσινου σκουληκιού» στη Β. Ελλάδα διαχειµάζουν ως διαπαύουσες νύµφες. Επίσης µε τις χειµωνιάτικες και ανοιξιάτικες καλλιεργητικές εργασίες, καταστρέφονται οι στοές των νυµφών και θανατώνονται.
• Αποφυγή χρήσης πυρεθροειδών νωρίς για τους πληθυσµούς της διαχειµάζουσας γενεάς που προσβάλλει τους πλην βαµβακιού ξενιστές στην περιοχή (π.χ. καλαµπόκι) καθώς αποδείχθηκε πειραµατικά ότι είναι πολύ υψηλής ανθεκτικότητας στα πυρεθροειδή.
• Το Chlorpyriphos αποτελεί αποτελεσµατικό σύµµαχο µόνο του, ή συνδυαστικά µε πυρεθροειδή, που αυξάνει την αποτελεσµατικότητά του σηµαντικά.
• Η συχνότητα εφαρµογής των διαµιδίων και των αβερµεκτινών να συµµορφώνεται µε τα επίπεδα που ορίζονται από την ετικέτα του σκευάσµατος.