Στους δυο αυτούς παράγοντες πρέπει να προστεθεί η δεδομένη υψηλή ποιοτική στάθμη του προϊόντος λόγω της ξηρασίας που επικράτησε στις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, ενώ κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη θετική επιρροή από το άνοιγμα της ΣΕΚΕ που κέρδισε πολλούς παραγωγούς από άλλες εταιρείες το 2015, στην αιγυπτιακή αγορά.
Το θετικό κλίμα στο εμπόριο αποτυπώθηκε στα πρώτα ζυγίσματα καπνών που παρέδωσαν συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών στα καπνεργοστάσια, με τις τιμές των πρώτων χεριών, να κυμαίνονται για την ποικιλία Σ-53 Κατερίνης από 1,22 έως 3,03 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι η μέση τιμή μετά βίας έφτασε στην περιοχή της Πιερίας τα 2,80 ευρώ το κιλό και το 2013 ήταν στα 3,70 ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί τους, περιμένουν η αύξηση να περάσει στα επόμενα χέρια, τα οποία είναι πιο ποιοτικά και περιζήτητα από το καπνεμπόριο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πίσσα, εξηγούν στην Agrenda παραγωγοί από το νομό Πιερίας.
«Σε αντίθεση με την περσινή σοδειά, η οποία ήταν χαμηλότερης ποιότητας λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, η φετινή θεωρώ πως θα είναι εξαιρετικής ποιότητας. Οι καιρικές συνθήκες φέτος ήταν πολύ ευνοϊκές. Και αυτό εκτιμώ πως θα αντικατοπτριστεί και στις τιμές των παραγωγών, που αναμένεται να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, δεν θα υπάρξει παραγωγή που θα μείνει αδιάθετη. Θα απορροφήσουμε όλη την παραγωγή των καπνοκαλλιεργητών που συνεργαζόμαστε μέσω συμβολαιακής γεωργίας από το 1992! Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος θα σεβαστούμε τα συμβόλαια. Εξάλλου, τα ελληνικά καπνά είναι τα καλύτερα καπνά ανατολικού τύπου στον κόσμο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμπορίας καπνού «Μισσιριάν», Ν. Τζούμας, επιβεβαιώνοντας το καλό κλίμα.
Στα 178.930 στρέμματα οι περσινές εκτάσεις
Για το 2014, τώρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ που λαμβάνονται από τις καπνεμπορικές επιχειρήσεις, η καλλιεργούμενη έκταση με καπνό, για την εσοδεία του 2014, ανήλθε σε 178.930 στρέμματα περίπου και απασχολήθηκαν 12.500 παραγωγοί.
Οι παραδοσιακές και ποιοτικά υψηλές ποικιλίες Ανατολικού τύπου (Κατερίνης και Μπασμάς), αφορούν στο 89%, περίπου, των σημερινών καλλιεργούμενων εκτάσεων και απασχολούν το 86%, περίπου των καπνοπαραγωγών, με το υπόλοιπο μικρό ποσοστό αφορά κυρίως καπνά τύπου Virginia και ελάχιστα καπνά τύπου Burley.
Αλέξανδρος Μπίκας