BACK TO
TOP

Fresher

sumphrina-times-telos-avgoustou

Μνήµες από το παρελθόν και τα «πέτρινα» χρόνια της καλλιέργειας, ανακαλούν οι παραγωγοί συµπύρηνου ροδάκινου για να θυµηθούν ανάλογες περιστάσεις µε αυτές που βιώνουν φέτος σε σχέση µε την τιµή, όσο και µε τον τρόπο διαχείρισης της παραγωγής τους από τα εργοστάσια κοµπόστας.

gogrexpo-logo-750x375

Eκδόθηκε τη, Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024, η ανακοίνωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη σύσταση της εξαγωγικής εταιρείας με την επωνυμία «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ Α.Ε.».

raster_1_astheneia_700x385

Συνεχίζεται η συλλογή δηλώσεων παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών όσον αφορά την άγνωστη ασθένεια της παραμόρφωσης, ενώ όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΔΟΠ, οι έλεγχοι από την πλευρά της Πολιτείας θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Αυγούστου.

4065612147_d89854c5f7_o

Μπορεί η καλλιεργητική περίοδος για την πιπεριά στις αγροτικές περιοχές της Π.Ε Ξάνθης να εξελίσσεται ομαλά και να αναμένεται μία καλή παραγωγή για τη φετινή περίοδο, ωστόσο ορατές είναι οι πρώτες προσβολές σε καρπούς από το έντομο πυραλίδα, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

shutterstock_206243965-768x576

«Να πληρωθεί το βιομηχανικό ροδάκινο στα 50 λεπτά και η όποια απόκλιση από αυτή τη τιμή να αναπληρωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης». Αυτό ζητά με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», σημειώνοντας πως αποτελεί κοροϊδία η κυβέρνηση να «επιβλέπει» αλλά να μην παρεμβαίνει όταν συντρέχει λόγος.

stafilia-times-ioulios

Προαγορές παραγωγής, πριν ξεκινήσουν οι κοπές στο αµπέλι και µε τιµές που έφτασαν, σε κάποια παραγωγικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα, µέχρι τα 1,30 ευρώ το κιλό, φαίνεται να έχει πυροδοτήσει στο ελληνικό εµπόριο η έλλειψη που παρατηρείται φέτος σε επιτραπέζια σταφύλια.

__εποχικοι

Τον Ασκό του Αιόλου άνοιξε ένα «SMS», που φέρεται να έχει αποσταλεί από μεγάλη συνεταιριστική βιομηχανία της Ημαθίας προς τα μέλη της, το οποίο επανεισάγει τη λογική του κλαρίσιου χυμού στη φετινή καμπάνια συλλογής του συμπύρηνου ροδάκινου, αν και αρχικά οι μεταποιητικές βιομηχανίες της περιοχής, είχαν ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει.

agora-aktinidiou

Αφορµή για τη µετατροπή της «συγκυριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία διαρκή συνθήκη ανάπτυξης του κλάδου θα µπορούσαν να αποτελέσουν οι διεθνείς συνθήκες που έκαναν για αρκετό καιρό τη φετινή εμπορική περίοδο -μέχρι τον Ιανουάριο- το ελληνικό εσπεριδοειδές ανάρπαστο.

21_pin__σιμπιρινο

Εφ’όλης της ύλης συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ για τα θέματα του επιτραπέζιου και συμπύρηνου ροδάκινου είχε ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής.

pirinokarpa

Πρώτοι στα έσοδα από τη κομπόστα…τελευταίοι στη τιμή του συμπύρηνου. Αυτό υπενθύμισαν οι ροδακινοπαραγωγοί από 5 Αγροτικούς Συλλόγους σε συνάντηση με τους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη και Χρήστο Κέλλα, ζητώντας δίκαιες ελάχιστες εγγυημένες τιμές από 50 λεπτά και πάνω, ώστε να έχει μέλλον η καλλιέργεια.

basf-farming

Το ροδάκινο αγαπά τη ζέστη, αποφαίνεται ο παραγωγός Νίκος Κεσίδης, γιατί, όπως εξηγεί, είναι προϋπόθεση για να γίνει γλυκό, αρωµατικό και ζουµερό. Υπό αυτή την οπτική, το απόγευµα της περασµένης Τρίτης, 18 Ιουνίου, ήταν µια πολύ καλή ηµέρα για τον ροδακινεώνα του Κτήµατος Κεσσίδη, στην Χαριέσσα Νάουσας.

times-simpirino-28_6

Επαφές µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να πάρει πρωτοβουλία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλα τα εµπλεκόµενα µέρη και να συµφωνήσουν στο τι θα ισχύσει φέτος µε τις παραλαβές και τις τιµές στο συµπύρηνο ροδάκινο, ξεκινούν αγροτικοί σύλλογοι της Ηµαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας, διεκδικώντας ελάχιστη τιµή βάσης τα 50 λεπτά το κιλό.

kalliergeia-sumpurhnou-rodakinou

Οι διαρροές, στα καφενεία και σε µέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τιµές αρκετά χαµηλότερες από τις περσινές ώστε να διαµορφωθεί κατάλληλο κλίµα, ανακυκλώνονται και παρότι δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά, εξοργίζουν τους παραγωγούς και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν το αυτονόητο, να ξεκαθαρίσει έγκαιρα το τοπίο µε τις τιµές.

sumpurhno-60-lepta

Μόνο ζωγραφιστό θα δει η βιομηχανία κομπόστας το ροδάκινο από την περιοχή της Σκύδρας αν δεν το πληρώσει όπως του αξίζει. Λίγες ημέρες μετά την επιστολή πέντε Αγροτικών Συλλόγων από Ημαθία και Πιερία με θέμα την τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο, η συγκομιδή του οποίου είναι να αρχίσει εντός 2 βδομάδων, υπήρξε η πρώτη Γενική Συνέλευση Αγροτικού Συλλόγου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

agora-rodakino-times-iounios

«Παράθυρο» για τη στήριξη των παραγωγών µέσω της εφαρµογής ενός προγράµµατος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας στα κτήµατα µε τη µυστηριώδη ασθένεια που παραµορφώνει και καθιστά µη εµπορεύσιµα τα ροδάκινα και άλλα πυρηνόκαρπα, «άνοιξε» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, ∆ιονύσης Στεµενίτης, σε νέα κοινή σύσκεψη για το πρόβληµα, που οργανώθηκε το περασµένο Σάββατο στη Βέροια.

agora-simpirino-rodakino

«Έκρυθμο» είναι το κλίμα στις τάξεις των παραγωγών του κάμπου της Ημαθίας και της Πιερίας, με την «πολυφορεμένη», πλέον, τακτική της μεταποίησης να τηρεί «σιωπή ασυρμάτου», ως προς την τιμολογιακή πολιτική που θα ισχύσει φέτος για το συμπύρηνο ροδάκινο.

eleipsh-ergatwn-thermokhpia

Το κυρίαρχο ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών και τις επιπτώσεις του στην αλυσίδα αξίας της εγχωρίας γεωργικής παραγωγής τονίζει ο παραγωγός Αγγελής Κοροβιλάς. Συμφωνά µε τον ίδιο, την στιγμή που ο νόμος Μεσσηνίας -σε σχέση με τις ΜΑΕ- χρειάζεται 4.800 εργάτες, δεν είναι διαθέσιμα ούτε 2.400 άτομα.

times-viomhxaniko-verikoko

Σε τιµές τριών… ταχυτήτων αντιστοιχεί ο «λευκός καπνός», που έβγαλε το άτυπο «κονκλάβιο» των µεταποιητών, για το βιοµηχανικό βερίκοκο της φετινής παραγωγής, σε µια κίνηση που µετά τις εύλογες γκρίνιες για την καθυστέρηση στην έκδοσή τους, αναπόφευκτα γεννά και παράπονα ιδίως στους παραγωγούς, που κατατάσσονται στην 3η ταχύτητα τιµών.

rodakina-times-agora

Με πολύ χαµηλό «ταβάνι» στα 0,60 ευρώ το κιλό, πολύ µακριά από τα «θέλω» των παραγωγών µε βάση τα έξοδα που έχουν κάνει, αλλά και κάτω από τις αντίστοιχες περσινές επιδόσεις, κινούνται αυτή την εποχή οι τιµές στα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια της Μακεδονίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία