BACK TO
TOP

Θεσμικά

Screenshot_2024-07-15_214447

Σε εφαρμογή της υπ. αριθμ. 293/12.07.2024 ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε πως από Δευτέρα 15 Ιουλίου και ώρα 18.30, αφού ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες, έχει ανέβει σε πλήρες παραγωγικό περιβάλλον στο κυβερνητικό νέφος (eae2024.opekepe.gov.gr) και ξεκίνησε η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2024, μέσω των πιστοποιημένων ΚΥΔ.

istockphoto-1130100415-640x640

Με βαρύ κόστος για τον αγροτικό κόσμο, ξεκινάει καθώς όλα δείχνουν η διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν περαιτέρω προσφυγές στη δικαιοσύνη από τους διεκδικητές του έργου.

kindynoi_dimosia_oikonomika-agrotwn

Σήμα κινδύνου για τα δημόσια οικονομικά εκπέμπει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να εκφράζουν ανοιχτά πλέον την ανησυχία τους για το που μπορεί να οδηγήσει το «χρηματοδοτικό κενό» που επιφέρουν οι απανωτές αποφάσεις των ευρωπαϊκών αρχών για αχρεωστήτως καταβληθέντα και ανακλήσεις επιδοτήσεων.

nefos-gov_gr-OSDE

Λειτουργικές λύσεις μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή διακυβέρνηση και η αξιόπιστη πλατφόρμα του gov.gr, αντί της διελκυστίνδας των ακριβοπληρωμένων «τεχνικών συμβούλων» προτείνει ως διέξοδο για τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής (ΠΕΦΑΣΥ).

melissokomoi_4

Συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας είχε στις 10 Ιουλίου, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στο ΥπΑΑΤ, όπου και τόνισε ότι οι αποζημιώσεις των πηγέντων μελισσοκόμων από τον ΕΛΓΑ, θα καταβληθούν εντός των επόμενων ημερών.

αγγιγμα

Ολοκληρώθηκαν οι διοικητικοί, επιτόπιοι και διασταυρωτικοί μηχανογραφικοί έλεγχοι για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά του 2021 και αρχίζουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι ανακτήσεις χρημάτων ή οι συμψηφισμοί ποσών με μελλοντικές επιδοτήσεις, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στις 10 Ιουλίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

ekpaideusi-agrotes-696x365

Τη σύσταση συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού οργάνου με την επωνυμία «Εθνική Επιτροπή ΑΚΙS (ΕΕΑΚΙS) αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών, αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ.

monopwleiakes-apaithseis

Οι μονοπωλειακές απαιτήσεις που προβάλλει συγκεκριμένο κέντρο συμφερόντων γύρω από την υπόθεση του ΟΣΔΕ, είναι αυτό που κρατάει όμηρους τους παραγωγούς και βάζει σε κίνδυνο τις πληρωμές άμεσων ενισχύσεων για το 2024.

dromologhmena-2025-eco-schemes

Οι έλεγχοι για τα οικολογικά σχήματα θα εντατικοποιηθούν ως προς το σύνολο των αιτούντων παραγωγών και κυρίως σε δράσεις που δεν έχουν κόστος αγοράς εισροών ώστε να υπάρχει διαφάνεια, όπως είναι για παράδειγμα τα καλοκαιρινά κλαδέματα και η μηχανική ζιζανιοκτονία, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης σε αντιπροσωπεία της Ένωσης Βιολογικής και Οικολογικής Φυτοπροστασίας (ΕΒΙΟΦ).

ektos-apozhmiwsen-paragwgoi-sukwn-meliou

Eκτός αποζημιώσεων έμειναν πληγέντες συκοπαραγωγοί και μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη έως ολοκληρωτική καταστροφή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel » και «Elias».

mastiga-oi-klopes-metasxhmatistwn

Σε απόγνωση είναι αγρότες από την περιοχή του Λαγκαδά καθώς για τέταρτη φορά άγνωστοι μετασχηματιστές με αποτέλεσμα να προκληθεί διακοπή λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης στις καλλιέργειές τους. Αυτή τη φορά, όπως καταγγέλλουν εκλάπησαν συνολικά επτά μετασχηματιστές του τοπικού δικτύου ηλεκτροδότησης, από πυλώνες του ΔΕΔΔΗΕ, σε μία κρίσιμη για ποτίσματα περίοδο για τις καλλιέργειες τους και ενόψει καύσωνα.

tritos-dromos-gia-osde

Μετά από τρεις μήνες συστηματικής υπονόμευσης της αξιόπιστης λύσης του gov.gr από τους τρόφιμους του ΟΣΔΕ, σε πολύ λεπτή φάση δείχνει να εισέρχεται η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των φετινών δηλώσεων (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024).

Συναντηση_με_ΣΠΕΛ

Σε τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η υπουργική απόφαση για τα λιπάσματα και τα λοιπά προϊόντα λίπανσης, με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα να ενημερώνει στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) πως σύντομα η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.

deiktes-timwn-elstat_3

Στην αύξηση κατά 6,3% του γενικού δείκτη αμοιβής συντελεστών παραγωγής στη γεωργία και στην κτηνοτροφία το 2023, οδήγησαν σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα αυξημένα αγροτικά ημερομίσθια, οι αυξήσεις στα ενοίκια των αγροκτημάτων και στις ενοικιάσεις μηχανημάτων.

973-forologika

Σε δηµόσια διαβούλευση θέτει η ΑΑ∆Ε το προσχέδιο της Απόφασης, για την εκκίνηση και λειτουργία της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών και τον ορισµό του µορφοτύπου του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής. Μέσω της διαβούλευσης η ΑΑ∆Ε προσβλέπει στην άµεση συνεργασία µε τους φορείς και τις επιχειρήσεις, ώστε από κοινού να διαµορφώσουν το νέο πλαίσιο στη διακίνηση αγαθών, που εµβαθύνει στη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων για την αποτροπή της φοροδιαφυγής και του λαθρεµπορίου.

editorial-973

Αυτό που έχει γίνει µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στη νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ύψους 63 εκατ. ευρώ δεν έχει προηγούµενο. Αποτελεί µια από τις χειρότερες στιγµές στη λειτουργία του ελληνικής δηµόσιας διοίκησης. Συνιστά ξεκάθαρη οµολογία λαθροχειρίας, την οποία, η σηµερινή διοίκηση του Οργανισµού, σπεύδει να αποδώσει σε «σφάλµα… εκ παραδροµής».

53820058568_31aaa772ae_o

Η εικόνα αποσύνθεσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ και η κλειστή πλατφόρµα δηλώσεων, εκτός από το γεγονός πως έχει «παγώσει» την πορεία των προκηρύξεων του ΠΑΑ, φαίνεται να έχει παράλληλα δηµιουργήσει σοβαρά προβλήµατα και στις υποδοµές αγροτικών συµβούλων, µε ορισµένα µαγαζιά µάλιστα να κινδυνεύουν µε κλείσιµο. Συγκεκριµένα σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, µέχρι τον Ιούνιο είχαν υποβληθεί 42 αιτήσεις πληρωµών από τους Φορείς συνολικού ποσού 5,72 εκατ. ευρώ και έχουν εκκαθαριστεί µόλις οι 8 συνολικού ποσού 1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί σε περίπου 50.000 ωφελούµενους που αντιστοιχούν σε 40.000 συµβουλές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία