BACK TO
TOP

Θεσμικά

ETHEAS_PAN_APRIL_24_IMG_8316

Συνέλευση συνεταιριστών από τα παλιά θύµισε η γενική συνέλευση της ΕΘΕΑΣ την περασµένη Πέµπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε ο «φλογερός έρωτας» που έχει φωλιάσει τον τελευταίο καιρό ανάµεσα σε διοικούντες της οργάνωσης και επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης.

1470870-eu-parliament-930-2

Να στηρίξουν τις αλλαγές για την νέα ΚΑΠ ζητά από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές η ΕΘΕΑΣ εκτιμώντας πως είναι κρίσιμο αυτές να εφαρμοσθούν από το 2024, καθώς είναι σημαντικές για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και ειδικά των μικρότερων, οι οποίες αποτελούν και την πλειονότητα στη χώρα μας.

1902123-731194

Τον κίνδυνο στρεβλώσεων κατά την επικείμενη πληρωμή των οικολογικών σχημάτων, ζημιών και άνισης μεταχείρισης στους παραγωγούς από αθέμιτες πρακτικές θέτει η ΕΘΕΑΣ με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη διαπίστωση της υπέρβασης κατά 550 εκατ. ευρώ περίπου του διατιθέμενου προϋπολογισμού των 425 εκατ. ευρώ.

nea-posa-eco-schemes

Στις πλάτες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, πέφτει το βάρος για τον επανακαθορισμό των ενισχύσεων που πηγάζουν από τα πολυσυζητημένα τον τελευταίο χρόνο οικοσχήματα. Κι αυτό γιατί, παράλληλα με τις τεχνικές δυσκολίες που ανακύπτουν και έχουν να κάνουν με την παραμετροποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, τίθεται και σοβαρό θέμα πολιτικής διαχείρισης του όλου ζητήματος.

provata-ktinotrofia

Στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης της ΕΘΕΑΣ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη τονίστηκε η ανάγκη και η σημασία υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, ώστε οι παραγωγοί να μην χάσουν τις ενισχύσεις. Η ΕΘ.Ε.Α.Σ.. απέστειλε σήμερα, Δευτέρα (15/04) επιστολή προς τις 13 Περιφέρειες της χώρας, τονίζοντας πως οι κτηνοτρόφοι και οι Οργανώσεις πρέπει να μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία για την έγκαιρη εκπόνηση και εφαρμογή τους.

lefteris-avgenakis-KYA

Εναρμόνιση των τιμών της ασφαλιστικής αξίας όπως θα αναγράφονται στη νέα Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής του 2024, με τις τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων θα προβλέπει σχετική ΚΥΑ, που δρομολογεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

deikths-esodwn-elaiolado-frouta

Ενισχυμένος κατά 19,1% για το δωδεκάμηνο Φεβρουάριος του 2023 – Φεβρουάριος 2024 αποτυπώνεται ο Δείκτης Τιμών Εκροών για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, τον οποίο παρακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ, αποδίδοντας την αύξηση στα έσοδα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στις ανοδικές μεταβολές που κατέγραψαν οι προϊοντικές κατηγορίες των φρούτων και του ελαιολάδου.

Envirometrics7i99

Η Environmetrics, συμβουλευτική εταιρεία με ισχυρή θέση και εξειδίκευση στην περιβαλλοντική παρακολούθηση και στη βιώσιμη μετάβαση, συμμετείχε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. O CEO της εταιρείας, Απόστολος Σίσκος, τοποθετήθηκε γύρω από τη συμβολή του τραπεζικού τομέα στη βιώσιμη μετάβαση των επιχειρήσεων, στο θεματικό πάνελ: “The Multidimensional Contribution of the Banking Sector on the Sustainable Transition of Business”.

217725-4w5trf4454t4

Σε 120 δόσεις και με ελάχιστο όριο τα 10 ευρώ το μήνα θα γίνεται η αποπληρωμή παλαιών χρεών έως 31 Δεκεμβρίου 2023 στις παροχές αγροτικού ρεύματος, για όσους επιθυμούν να συμβληθούν με το νέο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ». Οι δόσεις δύναται να καταβάλλονται σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες πληρωμές έως τη 30ή Ιουνίου και έως τη 31η Δεκεμβρίου του εκάστοτε έτους.

forologika961

Οι αγρότες διαχωρίζονται σε επαγγελµατίες και σε κατόχους αγροτικής εκµετάλλευσης. Υποβολή αίτησης για προκαταβολή στην πλατφόρµα arogi.gov.gr εξαιτίας της καταστροφικής πληµµύρας Daniel, είχαν δικαίωµα να κάνουν όλοι, ανεξάρτητα από το αν έχουν βιβλία ή όχι, από το αν είναι επαγγελµατίες αγρότες ή όχι.

den-poulan-kato-6-euro-arnia

Με την υπ’ αριθμόν 361/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική η απεργία - αποχή των υπαλλήλων των κλάδων ΠΕ Γεωτεχνικών, ύστερα από αγωγή που κατέθεσε εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

tropopoihseis-kap

Η αύξηση του πριµ πρώτης εγκατάστασης άνω των 40.000 ευρώ για τους κτηνοτρόφους, ο εξορθολογισµός των eco-schemes σε συνδυασµό µε την υιοθέτηση νέων παρεµβάσεων που µοιάζουν να εστιάζουν στην ελαιοκαλλιέργεια, περιλαµβάνονται στις προτάσεις φορέων και κοµµάτων που θα εξεταστούν ενόψει της δεύτερης τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

agora-dikaiwmatwn

Σε µία ιδιαίτερη χρονιά για τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης, αναµένεται να εξελιχθεί η φετινή, µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ πάντως, προς το παρόν, να µην έχει φροντίσει να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο που αφορά την έναρξη της διαδικασίας µέσω ΟΣ∆Ε.

nefh-pliromes

Σκληρό παρασκήνιο με χτυπήματα… κάτω από τη ζώνη, δείχνει να εκτυλίσσεται για μια ακόμα φορά στα θέματα των πληρωμών των αγροτών, με τα «υπόγεια» της Δομοκού να αδιαφορούν για τις δημόσιες δεσμεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και να βάζουν πάνω απ’ όλα τα δικά τους συμφέροντα.

dyt-ellada-bloko-se-1800-sfagmena-arnia-roumanias-kataschesi-kai-se-200-kila-kreas

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης της ανάγκης αυξημένων ελέγχων, που απαιτούνται αυτήν την περίοδο, ώστε να ασκηθούν πιέσεις ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Γεωτεχνικών. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ, με την οποία ανακοινώνει πως ζητάει με αγωγή να αναγνωρισθεί ως παράνομη και καταχρηστική η απεργία του κλάδου.

25τυριξ

«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό αλλά αυτό δεν σημαίνει «δεν πληρώνω» ούτε σπατάλη», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο συζήτησης στο «Delphi Economic Forum 2024», στο πάνελ με θέμα: «Νερό: ένας κοινόχρηστος πόρος, μια αυξανόμενη πρόκληση».

trihmerh-suntanthsh-ellada-italia-ispania

Tο φλέγον ζήτημα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ, αλλά και το μείζον πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, που αντιμετωπίζουν, πρωτίστως οι χώρες της Μεσογείου συζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο υπουργικής ημερίδας για το κρασί που λαμβάνει χώρα στην Ιταλία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία