BACK TO
TOP
Εργασιακά

Προώθηση συνεργασίας και επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα

Προβολή επιτυχημένων παραδειγμάτων επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης στον πρωτογενούς τομέα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Θεματικού Εργαστηρίου για τον Πρωτογενή τομέα στον Ασπρόπυργο.

Ευάλωτα στην ΚΑΠ και όχι στην κρίση τα ενοίκια της γης

0
0
Με μικρή συμμετοχή, αλλά αυξημένο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε το θεματικό Εργαστήρι «Πρωτογενής Τομέας: Ευκαιρίες Συνεργασίας και Επιχειρηματικότητας» στον Ασπρόπυργο. Στο Εργαστήρι, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των φορέων που αποτελούν την σύμπραξη «Θριάσια – Νέες Γυναίκες της Επιστήμης στην Απασχόληση» εξειδικευμένοι στον Τομέα.  

Το εργαστήρι άνοιξε με την τοποθέτηση της κας Αθανασίου Ισιδώρας, Γεωπόνου του Δήμου Ασπροπύργου, η οποία ανέπτυξε το προφίλ του Πρωτογενούς τομέα στην περιοχή και τους σημερινούς τρόπους διάθεσης των προϊόντων. Μετά την τοποθέτησή της κα Αθανασίου επισήμανε τα προβλήματα καταγραφής και στατιστικών μετρήσεων, όσον αφορά τους παραγωγούς και τα μεγέθη της παραγωγής.

H κα Φιλοπούλου Ράνια εκπροσωπώντας την  ΑμΚε «Αθηνά – Κοινωνική Μέριμνα», παρουσίασε το επιτυχημένο παράδειγμα τουFarmsUp project. Το  FarmsUp project οποίο στόχευσε στην προώθηση της επιχειρηματικότητας κυρίως μέσω του marketing και της παροχής δωρεάν τεχνογνωσίας, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν τέσσερα εργαστήρια στην Ελλάδα και ένα συνέδριο στο Ναύπλιο, τον Οκτώβριο του 2013. Το επιτυχημένο παράδειγμα του FarmsUp project εξελίσσεται σήμερα στο FarmsInc project το οποίο πλέον προσανατολίζεται καθαρά στο marketing με τον σκοπό της στοχευμένης  αξιοποίησης τμημάτων της αγοράς και την μελέτη εναλλακτικών τρόπων ανάπτυξης της καριέρας των επιχειρηματιών του αγροτικού χώρου.

Τέλος, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του γεωπόνου κου Ανδρέα Παπασταύρου, ιδρυτή του φορέα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης agricourses.com , πάνω στο ζήτημα της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης των αγροτών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ιδίου, η επιλογή της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης γίνεται από νεοεισερχόμεους αγρότες – επιχειρηματίες στον αγροτικό τομέα κατά το 1/2ο και το αίτημα για εκπαίδευση βαίνει συνεχώς αυξανόμενο.

Στη διάρκεια της συζήτησης του ακολούθησε, εκφράστηκαν οι έντονες αγωνίες των συμμετεχουσών γύρω από την τον αποκλεισμό της περιοχής του Θριασίου από προγράμματα ΕΣΠΑ που αφορούν την αγροτική επιχειρηματικότητα. Εκφράστηκε έντονα, επίσης,  το επιτακτικό αίτημα για καινοτομία και παροχής τεχνογνωσίας, κυρίως σε ότι αφορά τον πειραματισμό με νέες καλλιέργειες, όπως το χαρούπι και η σόγια, με νέες μεθόδους για τον τόπο, όπως η υδροπονική καλλιέργεια, και η αναγκαιότητα για εξωστρέφεια, μέσω νέων περισσότερο επιθετικών μεθόδων marketing.

Η δράση «Το Δίκτυο για την κοινωνική οικονομία και την προώθηση στην απασχόληση των γυναικών επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο», της σύμπραξης «Θριάσια – Νέες Γυναίκες της Επιστήμης στην Απασχόληση», όπως μας ενημέρωσε κ κα Φιλοπούλου, έχει θεσπίσει συνεργασία και με τους άλλους Δήμους του Θριασίου Πεδίου, με σκοπό την διοργάνωση παρόμοιων εργαστηρίων στους Δήμους Ελευσίνας και Μάνδρας. Στις προθέσεις του Δικτύου εντάσσεται επίσης η διοργάνωση ενός συνεδρίου, εντός του καλοκαιριού, πάνω σε ζητήματα επιχειρηματικότητας των γυναικών στον πρωτογενή τομέα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία