Ενσωμάτωση της ποικιλομορφίας στη νέα ΚΑΠ
Επίσης, ο κ. Τσιόλος σημείωσε ότι: «Για μένα το μέλλον της γεωργίας στην Ευρώπη είναι στενά συνδεδεμένο με τη δυνατότητα να διατηρήσουμε και να δώσουμε υπεραξία στη γεωργική ποικιλομορφία, γιατί είναι πηγή καινοτομίας για το μέλλον και πηγή προσαρμοστικότητας στην αλλαγή των συνθηκών παραγωγής. Η γεωργική ποικιλομορφία επίσης αντανακλά την ποικιλομορφία των προϊόντων στην αγορά και για μένα αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη, να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία να εξελίξει τις προσδοκίες των καταναλωτών
Αυτό που θα προσπαθήσουμε στην αναμόρφωση της ΚΑΠ είναι να ενσωματώσουμε τη γεωργική ποικιλομορφία σαν ένα στοιχείο για την ανάπτυξη της γεωργίας».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στη διάρκεια της επίσκεψης των 28 Υπουργών Γεωργίας στην εταιρεία μεταποίησης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών APIVITA, ενώ λίγο αργότερα 'Ελληνες και Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στους Αμπελώνες Μάρκου στην Παιανία, όπου και είχαν την ευκαρία να γευτούν ελληνικές ποικιλίες κρασιού (Σαββατιανό, Μαλαγουζιά, κλπ.) Το απόγευμα της Δευτέρας οι υπουργοί γεωργίας βρέθηκαν στο Κτήμα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι.
Για την επιλογή της APIVITA, ο κ. Τσαυτάρης υπογράμμισε τα εξής: «Ένα καλό πρότυπο της ευρωπαϊκής μελισσοκομίας αποτελεί η ελληνική επιχείρηση Apivita. Μια οικογενειακή επιχείρηση των φίλων μου Νίκου και Νίκης Κουτσιανά, οι οποίοι ξεκίνησαν πριν από χρόνια και δημιούργησαν μια πρότυπη επιχείρηση. Τονίζω την έννοια πρότυπη διότι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για το πώς “πατάμε” στην πλούσια βιοποικιλότητα που αναφερθήκαμε, ώστε να φτιάξουμε μια σειρά προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία έτοιμα προς εξαγωγές»
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της APIVITA, δήλωσε τα εξής: «Σε μια Ελλάδα που διαθέτουμε 6.600 διαφορετικά φυτά εκ των οποίων τα 1.400 μοναδικά, φαντασθείτε πόσες εταιρείες, όχι μόνο στον χώρο των καλλυντικών αλλά και στον χώρο των φαρμάκων, των τροφίμων, των εναλλακτικών θεραπειών θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε σαν χώρα. Είναι τιμή για εμάς να μας επισκέπτονται τόσοι Ευρωπαίοι Υπουργοί, να δουν αυτό που χρόνια δεν ήταν τόσο σοβαρό όταν μιλούσαμε για φυτά»
Και συμπλήρωσε: «Έχουνε εκμεταλλευτεί με τον χειρότερο τρόπο την επιχειρηματικότητα ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε απλά πράγματα όπως φυσικά προϊόντα, υγιεινά που δεν προσβάλουν το περιβάλλον. Εμείς σαν εταιρεία, σήμερα αξιοποιούμε 52 φυτά. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε και άλλες επιχειρηματικές λογικές στα food supplements που είναι σήμερα πολύ επίκαιρα»
Την ίδια ημέρα στο Ζάππειο σε συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας (SCA) έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη δημιουργία δύο ακόμη προαιρετικών σημάτων ποιότητας για τα Νησιωτικά προϊόντα και «Τοπική γεωργία και άμεσες πωλήσεις».
Να σημειωθεί ότι η πρώτη γνωριμία των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε με την Ελλάδα ξεκίνησε με την επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης έγινε την Κυριακή 4 Μαΐου, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, πριν την άτυπη Σύνοδο στις 6 και 7 Μαίου.
Οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας για την ποικιλομορφία
Η Προεδρία στοχεύει να επισημάνει τη συμβολή της Ευρωπαϊκής ποικιλομορφίας στην ανάπτυξη της ΕΕ, ως συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα αλλά και κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Απώτερος σκοπός από τη συζήτηση του θέματος είναι η παρακίνηση για άμεση δράση πολιτικής σε επίπεδο EE.
H εν λόγω ποικιλομορφία επεκτείνεται από το δυναμικό παραγωγής, μέχρι τις περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών της Ε.Ε ενώ η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), για την περίοδο 2014-2020, αναγνωρίζει και βασίζει την εφαρμογή της στην εκτεταμένη διαφοροποίηση της Ευρωπαϊκής γεωργίας κατά μήκος της ΕΕ.
Οδηγεί σε τεράστια διαφοροποίηση των παραγόμενων προϊόντων, των δομών και των μεθόδων παραγωγής, που απαντά αποτελεσματικά στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της κοινωνίας για καταναλωτικά αλλά και για δημόσια αγαθά και αποτελεί παράγοντα για την ενίσχυση της αειφορίας και της τοπικής ανάπτυξης.
Η προεδρία επιθυμεί να δοθεί έμφαση στις μακροπρόθεσμες στρατηγικές γεωργικής ανάπτυξης, που βασίζονται στη γεωργική ποικιλομορφία, με έντονη ευρωπαϊκή διάσταση. Η διατήρηση της ποικιλομορφίας συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητας της γεωργίας, θέτοντας τα θεμέλια για την παραγωγή ενός ευρέως φάσματος τροφίμων και κατά συνέπεια συμβάλλοντας στην εξασφάλιση επάρκειας και ασφάλειας τροφίμων. Η ποικιλομορφία είναι επίσης προϋπόθεση για την επιτυχή προσαρμογή σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που θα αντιμετωπίσει περισσότερο σταδιακές ή απότομες αλλαγές λόγω των προβλεπόμενων κλιματικών αλλαγών.
Σημειώνεται ότι, η ευρωπαϊκή γεωργική ποικιλομορφία έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών, στην ευημερία και ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων όλης της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Ο τομέας αποτελεί επίσης σημαντική δεξαμενή απασχόλησης.
Το πρόγραμμα του Άτυπου Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο και των σχετικών παράλληλων εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Κυριακή 4 Μαΐου
• Άφιξη Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε
• Επίσκεψη και ξενάγησή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης
Δευτέρα 5 Μαΐου
• 09:45 – 14:00 Επίσκεψη Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. στην εταιρεία μεταποίησης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών APIVITA (στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων)
• 09:00 – 11:45 Ζάππειο (Αίθουσα Journey): Συνεδρίαση Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας (SCA) όπου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τη δημιουργία δύο ακόμη προαιρετικών σημάτων ποιότητας για τα Νησιωτικά προϊόντα και «Τοπική γεωργία και άμεσες πωλήσεις».
Τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας, επίσης θα επισκεφθούν στη συνέχεια την εταιρεία μεταποίησης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών APIVITA (12.30-14.30)
Τρίτη 6 Μαΐου
Ζάππειο Μέγαρο (Αίθουσα Quest)
• 9.30 Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας – Αλιείας της Ε.Ε.
• 13.00 Συνέντευξη Τύπου
Οικογενειακή φωτογραφία
Σημειώνεται πως θα πραγματοποιηθούν αυτόνομες επισκέψεις πεδίου από δίκτυο Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που θα ακολουθεί τους Υπουργούς Γεωργίας.
Τετάρτη 7 Μαΐου
Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών για θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής, στο Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα.
Στην Ιταλία η σκυτάλη της προεδρίας
Σε δηλώσεις του στο Agronews, o Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει μετά την Ελλάδα την προεδρεία της ΕΕ, ανέφερε ότι η προσπάθεια του θα επικεντρωθεί σε τρεις τομείς:
- Στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την μετά την λήξη των ποσοστώσεων για το γάλα εποχή το 2015.
- Την ολοκλήρωση του κανονισμού για τα βιολογικά προϊόντα.
- Τη σχηματοποίηση του προγράμματος για την διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία.