Φέτος, η παραγωγή κρέατος θα σημειώσει σημαντική ανάπτυξη, σύμφωνα με τη τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έκθεσης του FAO για τα τρόφιμα και τους δείκτες τιμών τροφίμων του οργανισμού
Παρά τις ανεβασμένες τιμές, ο όγκος του κρέατος που θα διακινηθεί στις παγκόσμιες αγορές θα συνεχίσει να αυξάνεται, έτσι θα διατηρηθούν οι παγκόσμιες δαπάνες για εισαγωγές τροφίμων πάνω από τα 1 τρισ. δολάρια (788,22 δισ. ευρώ) για πέμπτη συνεχή χρονιά
Επιπλέον στην έκθεση του FAO, σημειώνεται ότι πιο σταθερές είναι οι αγορές τροφίμων και σημαντικά χαμηλότερες είναι οι τιμές των περισσότερων αγροτικών εμπορευμάτων από ότι ήταν τα τελευταία χρόνια
Οι πολύ καλές σοδειές και τα άφθονα αποθέματα είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε πτώση τις διεθνείς τιμές δημητριακών.
Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2014 προβλέπεται να φτάσει σε νέο υψηλό, σύμφωνα με την έκθεση. Συγκεκριμένα, αναμένεται να φτάσει τους 2,523εκατ. τόνους (2,5δισ. τόνους), μια ανοδική αναθεώρηση ύψους 65εκατ. τόνων από την αρχική πρόβλεψη του FAO το Μάιο. Τα διεθνή αποθέματα δημητριακών αναμένεται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο σε 15 χρόνια κατά το τέλος της περιόδου καλλιέργειας το 2015.
Οι προοπτικές για σχεδόν νέα επίπεδα ρεκόρ σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά αποθέματα υποδεικνύουν μία εύκολη ισορροπία της διεθνούς ζήτησης και προσφοράς για το 2014/15, για τα δευτερεύοντα σιτηρά, και ιδίως για το καλαμπόκι.
Μολονότι οι αποδόσεις ρυζιού μπορεί να μειωθούν ελαφρώς φέτος, τα αποθέματα παραμένουν «τεράστια» και είναι αρκετά για να καλύψουν πάνω από το 1/3 της προβλεπόμενης κατανάλωσης της περιόδου 2015/16.
Η διεθνής απόδοση των ελαιούχων σπόρων επίσης προβλέπεται να ξεπεράσει το αποτέλεσμα της περσινής σεζόν εξαιτίας της περεταίρω διεύρυνσης της παραγωγής σόγιας.
Παράλληλα, η παγκόσμια παραγωγή κασάβα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης νέου υψηλού ρεκόρ, οδηγούμενη από τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Αφρική, όπου ο βολβός είναι στρατηγικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια και την εξάλειψη της πείνας.
Η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης αναμένεται να αυξηθεί επίσης το 2015/16, σύμφωνα με την έκθεση.
Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος αναμένεται να έχει μέτρια ανάπτυξη το 2014, αλλά όχι αρκετή ώστε να ρίξει τις τιμές από τα τωρινά υψηλά επίπεδα, ενώ η παραγωγή γάλατος εξακολουθεί να αυξάνεται σταθερά σε πολλές χώρες.
Η παραγωγή ψαριών βρίσκεται επίσης σε αύξηση, κυρίως λόγω της υδατοκαλλιέργειας και των περιορισμένων επιπτώσεων του Ελ Νίνιο
Παρά τις ανεβασμένες τιμές, ο όγκος του κρέατος που θα διακινηθεί στις παγκόσμιες αγορές θα συνεχίσει να αυξάνεται, έτσι θα διατηρηθούν οι παγκόσμιες δαπάνες για εισαγωγές τροφίμων πάνω από τα 1 τρισ. δολάρια (788,22 δισ. ευρώ) για πέμπτη συνεχή χρονιά
Επιπλέον στην έκθεση του FAO, σημειώνεται ότι πιο σταθερές είναι οι αγορές τροφίμων και σημαντικά χαμηλότερες είναι οι τιμές των περισσότερων αγροτικών εμπορευμάτων από ότι ήταν τα τελευταία χρόνια
Οι πολύ καλές σοδειές και τα άφθονα αποθέματα είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε πτώση τις διεθνείς τιμές δημητριακών.
Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2014 προβλέπεται να φτάσει σε νέο υψηλό, σύμφωνα με την έκθεση. Συγκεκριμένα, αναμένεται να φτάσει τους 2,523εκατ. τόνους (2,5δισ. τόνους), μια ανοδική αναθεώρηση ύψους 65εκατ. τόνων από την αρχική πρόβλεψη του FAO το Μάιο. Τα διεθνή αποθέματα δημητριακών αναμένεται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο σε 15 χρόνια κατά το τέλος της περιόδου καλλιέργειας το 2015.
Οι προοπτικές για σχεδόν νέα επίπεδα ρεκόρ σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά αποθέματα υποδεικνύουν μία εύκολη ισορροπία της διεθνούς ζήτησης και προσφοράς για το 2014/15, για τα δευτερεύοντα σιτηρά, και ιδίως για το καλαμπόκι.
Μολονότι οι αποδόσεις ρυζιού μπορεί να μειωθούν ελαφρώς φέτος, τα αποθέματα παραμένουν «τεράστια» και είναι αρκετά για να καλύψουν πάνω από το 1/3 της προβλεπόμενης κατανάλωσης της περιόδου 2015/16.
Η διεθνής απόδοση των ελαιούχων σπόρων επίσης προβλέπεται να ξεπεράσει το αποτέλεσμα της περσινής σεζόν εξαιτίας της περεταίρω διεύρυνσης της παραγωγής σόγιας.
Παράλληλα, η παγκόσμια παραγωγή κασάβα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης νέου υψηλού ρεκόρ, οδηγούμενη από τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Αφρική, όπου ο βολβός είναι στρατηγικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια και την εξάλειψη της πείνας.
Η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης αναμένεται να αυξηθεί επίσης το 2015/16, σύμφωνα με την έκθεση.
Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος αναμένεται να έχει μέτρια ανάπτυξη το 2014, αλλά όχι αρκετή ώστε να ρίξει τις τιμές από τα τωρινά υψηλά επίπεδα, ενώ η παραγωγή γάλατος εξακολουθεί να αυξάνεται σταθερά σε πολλές χώρες.
Η παραγωγή ψαριών βρίσκεται επίσης σε αύξηση, κυρίως λόγω της υδατοκαλλιέργειας και των περιορισμένων επιπτώσεων του Ελ Νίνιο