BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στο Στρασβούργο κρίνεται η ήπια προσέγγιση «Σάντος» για τη νέα ΚΑΠ

Το μεταβατικό μοντέλο για τις άμεσες ενισχύσεις και η διπλή πληρωμή των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων θα είναι δύο από τα πιο σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο τις επόμενες δύο ημέρες.

Στο Στρασβούργο κρίνεται η ήπια προσέγγιση «Σάντος» για τη νέα ΚΑΠ

0
0

Περιλαμβάνονται και τα δύο ως προτάσεις της COMAGRI, με την υπογραφή του προέδρου της, Μανουέλ Καπόουλας Σάντος, και θεωρούνται από πολλούς ως μία πολύ πιο «ήπια» προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ σε σχέση με τις προτάσεις της Κομισιόν.

Η έκθεση «Σάντος», που έχουν παρουσιάσει εκτενώς το Agronews και η Agrenda, περιλαμβάνει προτάσεις για τις άμεσες ενισχύσεις, τον καθορισμό του ενεργού αγρότη, τη διάκρισή του από τον παραγωγικό και τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ ανά κράτος μέλος και ανά πυλώνα. Την Τετάρτη 13 Μαρτίου αναμένεται να ψηφιστεί με τις όποιες τροποποιήσεις ζητηθούν από τους ευρωβουλευτές μέχρι και την τελευταία στιγμή. Το Agronews θα βρίσκεται στο Στρασβούργο και θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.


Η ΚΑΠ στο «μικροσκόπιο» του Ευρωκοινοβουλίου

Οι διαπραγματεύσεις για την πλήρη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Οι διαβουλεύσεις για την ΚΑΠ ξεκίνησαν με τις αναθεωρήσεις των προτάσεων της Κομισιόν από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου (23-24 Ιανουαρίου 2013), συνέχισαν με τον καθορισμό της χρηματοδότησης της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (25-26 Φεβρουαρίου 2013) και τώρα είναι στα χέρια της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Αν και μειωμένο, το κόστος της Κ.Α.Π αγγίζει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ξεπερνώντας το 1/3 του συνολικού κοινοτικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η χρηματοδότηση της αγροτικής πολιτικής μειώνεται κατά 13% και πλέον θα αποτελεί το 38% του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε για την περίοδο 2014 – 2020.

Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, συναντώνται οι πρόεδροι των Επιτροπών Γεωργίας και Αλιείας από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ με τον Επίτροπο Γεωργίας, Ντατσιάν Τσιόλος, την Επίτροπο Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, στο Δουβλίνο, υπό την προεδρία του Ιρλανδού Υπουργού Γεωργίας, Σάιμον Κόβενει.  

Απομένει στις 12-13 Μαρτίου η συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που για πρώτη φορά καλείται να παίξει κεντρικό ρόλο.  Σημειώνεται ότι η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα ανοίξει το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις του Συμβουλίου στις 18-19 Μαρτίου 2013. 

Έκτακτη σύνοδο θα πραγματοποιήσει η COMAGRI, το απόγευμα της Δευτέρας 11 Μαρτίου 2013,  19:00 - 22:00, για να επεξεργαστεί 50 νέες τροπολογίες που κατέθεσαν την τελευταία στιγμή οι ευρωβουλευτές, ώστε να έχουν μια πιο πλήρη εικόνα κατά την ψηφοφορία στην ολομέλεια την Τρίτη και την Τετάρτη 12-13 Μαρτίου.

To παρασκήνιο και τα αντιτιθέμενα συμφέροντα

Ο Κόβενει έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει μια δραματική αναδιανομή σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, όπως είχε αρχικά προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ των μεγάλων και των μικρών αγροτών.

Από την άλλη, ο αρμόδιος Επίτροπος για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Ντατσιάν Τσιόλος, δέχεται αφόρητες πιέσεις από αγρότες, περιβαλλοντικές και καταναλωτικές ομάδες καθώς και από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ).

Η Γαλλία, η χώρα που προσπορίζεται τα μεγαλύτερα οφέλη, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που διαμαρτύρονται γιατί λαμβάνουν μικρότερες επιδοτήσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για τις ευρωπαϊκές και αμερικάνικες επιδοτήσεις στα τρόφιμα, που συντριβούν τους αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της σύγκρουσης, στην εκπομπή Network, όλα τα φλέγοντα ερωτήματα για την ΚΑΠ τέθηκαν από το δημοσιογράφο Κρις Μπέρνς στους καλεσμένους του Ρότζερ Γουέιτ, εκπρόσωπο του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Γεωργία και την Αγροτική ανάπτυξη, Λι Ρόδεραμ, ανεξάρτητο ερευνητή της «Συμμαχίας των Φορολογούμενων» και την Ούρσουλα Χάντσον, πρόεδρο της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) «Slow Food» στη Γερμανία.

Ο Ρότζερ Γουέιτ εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνει ότι βασικός στόχος παραμένει η αναθεώρηση της ΚΑΠ προς το δικαιότερο, αναφορικά με τη διανομή των πόρων, τόσο μεταξύ των κρατών – μελών όσο και μέσα στα κράτη – μέλη. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι επιδοτήσεις των εξαγωγών έχουν ουσιαστικά καταργηθεί ώστε να μην επηρεάζονται οι οικονομίες των αναπτυσσόμενων κρατών.

Ο Λι Ρόδεραμ τάσσεται υπέρ των περικοπών στην ΚΑΠ, προκειμένου να μειωθούν οι τεράστιες δαπάνες, με το επιχείρημα ότι σήμερα οι πόροι του προγράμματος δεν κατανέμονται δίκαια ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Παράλληλα, η χρηματοδότηση της στερεί πόρους από προγράμματα υποδομών και έρευνας και ανάπτυξης.
Από την πλευρά της η Ούρσουλα Χάντσον, θεωρεί ότι η αγροτική πολιτική της ΕΕ πρέπει να στραφεί προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης και της βελτίωσης της ποιότητας των τροφίμων. Προτείνει να στηριχθούν οι οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις και να εγκαταλειφθεί το μοντέλο της βιομηχανοποιημένης παραγωγής.

Τέλος, υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταργηθούν οι επιδοτήσεις, αλλά θεωρεί αναγκαίο να βρεθεί τρόπος ώστε τα «αποφάγια» του Δυτικού κόσμου να μην βρίσκουν δίοδο προς τις αγορές των αναπτυσσόμενων κρατών, προκειμένου να επιβιώσουν και οι ντόπιοι παραγωγοί.

Στις αντιδράσεις για την περιβαλλοντική διάσταση της ΚΑΠ αξίζει να σημειωθεί και αυτή του διευθυντή της WWF, Τόνι Λονγκ. «Πολλοί ευρωβουλευτές από την Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ υποστήριξαν τη μείωση του περιβαλλοντικού προσανατολισμού των μέτρων, ψήφισαν ως παράνομα τα διπλά μέτρα χρηματοδότησης για το “πρασίνισμα”, καθώς θέλουν τα χρήματα να πηγαίνουν στους μεγάλους αγρότες, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που υπάρχουν για τη φύση», είπε ο κ. Λονγκ. «Αυτή τη στιγμή το 20% του συνόλου των δικαιούχων έχει λάβει το 80% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων. Αυτή η άδικη κατανομή προβλέπεται να συνεχιστεί εάν η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψηφίσει αυτά τα μέτρα».

Η ανεξάρτητη βουλευτής, Μαριάν Χάρκιν, έχει προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση απουσίας οποιαδήποτε δέσμευσης για τη χρηματοδότηση του 2ου πυλώνα (αγροτική ανάπτυξη), η εστίαση των ευρωβουλευτών θα πρέπει να είναι για στο πώς θα διανεμηθεί η ενιαία ενίσχυση ανά εκμετάλλευση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ.

Οι όροι «ενεργός» και «παραγωγικός» αγρότης δεν έχει ακόμα καθοριστεί, αλλά ένας αγρότης με 20 αγελάδες θα μπορούσε να είναι εξίσου ενεργός και παραγωγικός όπως ένας με 200 και έτσι χρειάζεται μια δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων», υποστήριξε η κ. Χάρκιν.





Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία