
Αυτό προέκυψε μετά τις απειλές για ανάπτυξη και των στρατιωτικών δυνάμεων στους δρόμους των πόλεων της Τουρκίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εξαπέλυσε την Τρίτη 18 Ιουνίου ο μετριοπαθής αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, καθώς οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις συνεχίζονται παρά τη βίαιη διάλυση από τις αστυνομικές δυνάμεις της διαμαρτυρίας στη πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί
Εξίσου σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε σε ομιλία του και ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας: «Στηρίξατε τις αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις στην Τουρκία και συνεπώς είστε κι εσείς αντιδημοκρατικοί. Έχετε διαφορετική αντίληψη περί ελευθερίας. Τότε κι εγώ δεν αναγνωρίζω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Μιλώντας προς τους υποστηρικτές του τόνισε: «Πρέπει να τηρείτε πιο ισχυρή στάση από αυτούς που στηρίζουν τους οργανωτές των επεισοδίων. Πρέπει κι εσείς να βγείτε στους δρόμους. Εάν δεν βγείτε και αφήσετε τις πλατείες σε αυτούς, θα είναι σαν να τους στηρίζετε»

Την ίδια ώρα πάντως η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται ότι πληρώνει ακριβά την αδιάλλακτη στάση της απέναντι στους διαδηλωτές σε πολλαπλά επίπεδα, αφού πέραν των έντονων επικρίσεων που δέχεται από την Ανγκελα Μέρκελ και Ευρωπαίους αξιωματούχους, δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι ψηφοφόροι στρέφονται μαζικά προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Την Τρίτη 18 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει τα συνδικάτα DISK και KESK στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στην αστυνομική βία με την οποία διαλύθηκε η διαμαρτυρία στην Ταξίμ, οι αστυνομικές δυνάμεις έφραξαν τον δρόμο στα χιλιάδες μέλη των σωματείων και εν συνεχεία διέλυσαν τις συγκεντρώσεις.

Οι διαδηλωτές έχουν στρατοπεδεύσει για περισσότερο από μια εβδομάδα στο πάρκο Γκεζί, δίπλα στην πλατεία Ταξίμ. Έχουν δημιουργήσει μια μικρή πόλη από σκηνές εξοπλισμένη με μια ιατρική κλινική, θέσεις για να αγοράσουν τρόφιμα, ακόμη και καθημερινά μαθήματα γιόγκα.Αυταρχικός ο Ερτογάν, σύμφωνα με γκάλοπ
Η πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από όταν ξέσπασε η κρίση δείχνει πως ο Ερντογάν παραμένει ισχυρός. Ποσοστό 35,3% συγκεντρώνει το AKP στην πρόθεση ψήφου, έναντι 36,3% τον Απρίλιο. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εκτοξεύτηκε στο 22,7% από 15,3% τον Απρίλιο. Ενα 62,2% των ερωτηθέντων δήλωσε αντίθετο με τα σχέδια «ανάπλασης» του Γκεζί. Ενα 54,4% δήλωσε πως η κυβέρνηση επεμβαίνει περισσότερο από όσο θα έπρεπε στον τρόπο ζωής των πολιτών
Δύο στους τρεις πολίτες που θέλησαν να απαντήσουν εκτιμούν πως ο Ερντογάν γίνεται όλο και πιο αυταρχικός. Και η κριτική από την ΕΕ πέφτει βροχή.
Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε ακόμα μία φορά ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε. «Αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία δεν συνάδει με την αντίληψή μας για την ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν ή για την ελευθερία του λόγου», επισήμανε από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ
Η Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της σχολιάζοντας τα γεγονότα στην Τουρκία ανέφερε: «Μου προκαλούν φρίκη, όπως και σε πολλούς άλλους. Θα ήθελα να βλέπω εκείνους που ασκούν κριτική και εκείνους που έχουν μια διαφορετική άποψη και μια διαφορετική ιδέα για την κοινωνία να απολαμβάνουν λίγο χώρο σε μια Τουρκία που κινείται προς τον 21ο αιώνα. Οι εικόνες από την Τουρκία είναι άθλιες. Ελπίζω τα προβλήματα να λυθούν γρήγορα και ειρηνικά»
Παρόμοιο τόνο χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Χάνες Σβόμποντα, κατηγορώντας τον Ερντογάν για «ρητορική διχασμού» και για «συνεχιζόμενη βία»
Σύμφωνα με τον Σβόμποντα: «Ο κ. Ερντογάν είπε ότι αρνείται να αναγνωρίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αρνείται να αναγνωρίσει εκείνους που διαδηλώνουν εναντίον του ίδιου, της κυβέρνησής του και της πολιτικής του. Η αγνόηση του Ευρωκοινοβουλίου το μόνο που μπορεί να σημαίνει είναι ότι δεν θέλει να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ»
(Με πληροφορίες από «ΝΕΑ» και «ΕΘΝΟΣ»