BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Alpha Bank: Ο ρόλος της μεταποίησης στην εξαγωγική δραστηριότητα

Η παραγωγή του κλάδου της μεταποιήσεως τους πρώτους μήνες του 2018 συνεχίζει να παρουσιάζει αξιόλογες επιδόσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομική και εξαγωγική δραστηριότητα, όπως συνέβη και το περυσινό έτος, αναφέρει στο εβδομαδιαίο της δελτίο η Alpha Bank.

Οι πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης

0
0
Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 3,3% σε ετήσια βάση στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018. Σημειώνεται ότι το 2017, η μεταποιητική παραγωγή σημείωσε άνοδο κατά 3,3%, ενώ κατέγραψε θετικό ρυθμό μεταβολής σε όλους σχεδόν τους μήνες του έτους. Αντίστοιχη εικόνα παρουσίασε και η μεταποιητική παραγωγή στην Ευρωζώνη, η οποία αυξήθηκε με ικανοποιητικό ρυθμό (2017: +2,5%), αν και ελαφρά χαμηλότερο έναντι της Ελλάδος

 
Σύμφωνα με την Alpha Bank, η ανοδική τάση της μεταποιήσεως συνάδει με τη βελτίωση των εκτιμήσεων για τις μελλοντικές συνθήκες στον κλάδο, όπως καταγράφονται με βάση τον Δείκτη Υπεύθυνων Στελεχών για τις προμήθειες στη μεταποίηση (Purchasing Managers Index_PMI). Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, ο Δείκτης διατηρείται σε επίπεδο άνω των 50 μονάδων (το οποίο συνιστά σημείο αναφοράς άνω του οποίου εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάπτυξη του κλάδου) από τον Ιούνιο του 2017. Ειδικότερα τον Μάρτιο του 2018, ο δείκτης ΡΜΙ ανήλθε στις 55 μονάδες, ελαφρά χαμηλότερος έναντι του Φεβρουαρίου (56,1), παραμένοντας ωστόσο, σε επίπεδο αρκετά υψηλότερο του ορίου των 50 μονάδων το οποίο προοιωνίζεται υψηλούς ρυθμούς αναπτύξεως της μεταποιητικής παραγωγής στο επόμενο διάστημα. Πολύ θετική εξέλιξη συνιστά η άνοδος του υπο-δείκτη της απασχολήσεως σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο τον Μάρτιο του 2018, σηματοδοτώντας περαιτέρω ενίσχυση της απασχολήσεως του κλάδου και συνεπώς μείωση του ποσοστού ανεργίας στο σύνολο της οικονομίας. Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης ΡΜΙ αν και ακολουθεί πτωτική πορεία μετά τον Δεκέμβριο του 2017, κυμαίνεται επίσης άνω των 50 μονάδων και ευρίσκεται σε επίπεδο  υψηλότερο από τον αντίστοιχο δείκτη της Ελλάδος.

Συμβολή της μεταποιήσεως στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία: Απασχόληση και Παραγωγικότητα

Στην Ελλάδα, τα ποσοστά της μεταποιήσεως στη συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) και στην απασχόληση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη αυξήθηκαν σταδιακά την τελευταία τριετία και το 2017 ανήλθαν στο 9,6% και το 9,7% αντιστοίχως. Παράλληλα στην Ευρωζώνη, τα μερίδια της μεταποιήσεως στην ΑΠΑ (17,3%) και την απασχόληση (15,6%) διαμορφώθηκαν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τα αντίστοιχα της Ελλάδος, αν και μετά το 2015 δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτη μεταβολή.   

Επιπροσθέτως, η ενίσχυση της παραγωγής στη μεταποίηση, την τελευταία τριετία, δεν αντανακλάται μόνο στην αύξηση της απασχολήσεως στον κλάδο, αλλά συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με τη σημαντική βελτίωση της παραγωγικότητας. Το 2016, ο δείκτης παραγωγικότητας εργασίας στη μεταποίηση προσέγγισε το επίπεδο του 2007, μετά την σημαντική υποχώρησή του κατά την διάρκεια της οικονομικής υφέσεως. Ωστόσο, στην Ελλάδα ο δείκτης παραγωγικότητας της εργασίας στη μεταποίηση υπολείπεται σημαντικά έναντι τόσο του δείκτη της Ευρωζώνης όσο και των επιλεγμένων οικονομιών (εξαιρουμένης της Κύπρου). Η επιτάχυνση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα εκείνων που στοχεύουν στην ενίσχυση κλάδων παραγωγής διεθνών εμπορεύσιμων προϊόντων, όπως η μεταποίηση, οι οποίοι συμβάλλουν στην αύξηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί καταλύτη  για την επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής αναπτύξεως. 

Eξαγωγική δραστηριότητα 

Η αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής, αντικατοπτρίσθηκε επίσης στην άνοδο των εξαγωγών αγαθών τόσο το 2017 όσο και το πρώτο δίμηνο του 2018. Συγκεκριμένα, το 2017, ο ρυθμός αυξήσεως των εξαγωγών αγαθών διαμορφώθηκε σε 13,2%, έναντι μειώσεως κατά 1,4% το 2016. Επιπλέον, στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 16,5%, σε ετήσια βάση (βλ. αναλυτικότερα οικονομική συγκυρία, διεθνές εμπόριο αγαθών).

Η ενίσχυση των εξαγωγών αγαθών το 2017 αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών καυσίμων και λιπαντικών, κατά 29,8%, η οποία οφείλεται στην υψηλότερη τιμή του αργού πετρελαίου το 2017 σε σχέση με το 2016 και στην αυξημένη ζήτηση για καύσιμα από το εξωτερικό εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους πρώτους μήνες του περασμένου έτους. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές καυσίμων αποτελούν το 31% των συνολικών εξαγωγών αγαθών. 

Σύμφωνα με την ανάλυση του εξωτερικού εμπορίου ανά προϊόν της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση εξαγωγών το 2017, εκτός των πετρελαιοειδών, παρουσίασαν οι εξαγωγές βιομηχανικών ειδών, κατά 13,7%, με σημαντικό μερίδιο στο σύνολο των εξαγωγών 23,0%, ενώ ακολουθούν τα χημικά προϊόντα (+12,0%) με μερίδιο στις εξαγωγές αγαθών 11%.

Επιπλέον, σημαντικό είναι και το μερίδιο στις εξαγωγές αγαθών του ευρύτερου κλάδου των τροφίμων (20%, συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα, ποτά, καπνός, έλαια). Τέλος, οι εξαγωγές σε πρώτες ύλες αν και παρουσίασαν σημαντικό ρυθμό μεταβολής +26,5%, έχουν μικρό μερίδιο στο σύνολο των εξαγωγών της τάξεως του 4%. 

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία