Η τελευταία πράξη του δράματος που απειλεί να βυθίσει στην απόλυτη ανυποληψία ολόκληρο το συνεταιριστικό οικοδόμημα, ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης (επίσης στο President) με τις λεγόμενες παρατάξεις να προσπαθούν να μαζέψουν τα «συντρίμμια» τους και να διαμορφώσουν τις λίστες των ψηφοδελτίων και να δώσουν «γραμμή» για τη σταυροδοσία των αντιπροσώπων. Όλα δείχνουν πως τα κόμματα απέχουν διακριτικά από τη διαδικασία που εκθέτει ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές της, γεγονός που αφήνει ελεύθερο το πεδίο στους «συνήθεις» καθοδηγητές να πράττουν κατά βούληση.
Λίγο πριν ξεκινήσουν στις 9 το πρωί της Τετάρτης οι διαδικασίες της γενικής συνέλευσης και ενώ η «τράπουλα» ήταν από το νωρίς το βράδυ «σημαδεμένη», τα θέματα που απασχολούσαν τους διοργανωτές ήταν δύο. Αν θα υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία, επί των τακτοποιημένων οικονομικά αντιπροσώπων ενώσεων (εικάζεται ότι αναμένονταν περί τους 160 από τους 270 αντιπροσώπους) και αν ο δικαστικός εκπρόσωπος και πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής διεξαγωγής των «εκλογών» θα ενέκρινε την όλη διαδικασία.
Εν τω μεταξύ στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε ότι η εφαρμογή του νέου νόμου προχωρά κανονικά και πως στο μητρώο ΑΣΟ έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής 2.870 συνεταιρισμοί – με όλες τις Ενώσεις – ενώ «στα χαρτιά» αναφέρονται:
- 6.280 συνεταιρισμοί,
- 114 ενώσεις 9 εκ των οποίων κεντρικές,
- 11 κοινοπραξίες και
- 16 συνεταιριστικές εταιρείες.
Επίσης απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι δεν παρέστη στις εκλογές της ΠΑΣΕΓΕΣ αφού δεν προσκλήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι και να με προσκαλούσαν δε θα πήγαινα».
Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, προκύπτει ότι οι συνεταιρισμένοι ήταν περίπου 500.000, ενώ σύμφωνα με το Μητρώο τα μέλη των ενεργών συνεταιρισμών ανέρχονται στους 195.000 περίπου ενεργούς συνεταιρισμένους αγρότες. «Είναι η αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας για την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.
Δηλώσεις Γ. Γιαννιτσόπουλου για την αποχή του από τις εκλογές της ΠΑΣΕΓΕΣ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου , Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αποχή του στις εκλογές της Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ στις 21/12/2011 δήλωσε τα εξής:
Η μη συμμετοχή μου στις εκλογικές διαδικασίες της ΠΑΣΕΓΕΣ δε σημαίνει και δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση και αποχή μου από τα αγροτικά και συνεταιριστικά δρώμενα της χώρας. Η διαπιστωμένη διαφωνία μου με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ και με τους χειρισμούς που αυτό επιλέγει σε σχέση με μείζονα αγροτικά και συνεταιριστικά θέματα , φτάνει πλέον στα όρια της ιδεολογικής διαφοράς.
Η πολιτική αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο μεταξύ ΠΑΣΕΓΕΣ και ΥΠΑΑΤ , έκανε έντονα εμφανή, τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε ιδεολογικό επίπεδο, που έχουν διαμορφωθεί στο συνεταιριστικό χώρο. Δυστυχώς πέρα από αυτούς που επιλέγουν να εκπροσωπούν τα πραγματικά συμφέροντα του Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου, υπάρχουν ορισμένοι που επιλέγουν να εκπροσωπούν ανώνυμες εταιρείες και ανενεργούς συνεταιρισμούς .
Προσωπικά ήμουν και είμαι αποφασισμένος να εκπροσωπώ συνεταιριζόμενους αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς με ουσιαστικό ρόλο στην παρέμβαση της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Συνεταιρισμούς που να μπορούν να στηρίζουν και να στηρίζονται, μέσα από τα Διοικητικά τους Συμβούλια και τα στελέχη τους σε καιρούς δύσκολους όπως αυτούς που σήμερα βιώνει όλη η χώρα.
Είναι κρίσιμο σήμερα όσο ποτέ άλλοτε , να ασχοληθούμε με τα σοβαρά θέματα του αγροτικού και συνεταιριστικού χώρου και όχι να διενεργούμε μια εκλογική διαδικασία κόντρα στο νόμο και στην πολιτεία και ειδικότερα σε μια περίοδο που πρέπει να συνεργαστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ,να στήνουμε πολιτικές ανατροπές νόμων οι οποίοι έχουν ψηφιστεί από πολύ μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ ως ιδεολογική και συντονιστική οργάνωση των αγροτών και των συνεταιρισμών, πρέπει να εκφράζει αυτούς τους ανθρώπους και αυτόν τον χώρο. Οι χειρισμοί του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ με τους οποίους έχω διαφοροποιηθεί το τελευταίο διάστημα, οδηγούν το συνεταιριστικό οικοδόμημα της χώρας στη διάλυσή του, σε μια περίοδο πρωτοφανούς ύφεσης, όταν όλοι έχουν συστρατεύσει δυνάμεις ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη αυτή κατάσταση . Αντιθέτως καμία πρωτοβουλία δεν έχει γίνει από την ΠΑΣΕΓΕΣ με τις οργανώσεις του χώρου ώστε να δούμε από κοινού και όλοι μαζί πως θα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα 2 χρόνια οικονομικής ύφεσης και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον.
Η αδιαφορία και η προχειρότητα ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ, έναντι ενός θεσμού με ιστορία πάνω από 100 χρόνια στην ελληνική ύπαιθρο, η αποχή εδώ και έναν χρόνο πλέον από τη διαμόρφωση αγροτικής πολιτικής εντός και εκτός χώρας , δεν με εκφράζουν για να μπορώ να συμβιβάζομαι. Οι 8 μήνες συμμετοχής μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν καθοριστικοί για να φανούν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους αγρότες και κτηνοτρόφους της ελληνικής υπαίθρου και στους εκπροσώπους τους. Δηλώνω ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι από όποια θέση με εμπιστευτούν οι αγρότες της περιοχής μου αλλά και ο αγροτικός τομέας της χώρας γενικότερα.
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΕΓΕΣ
1. Αλαμπάκης Κων/νος του Χρήστου
2. Αλεξιάδης Γρηγόριος του Ιωάννου
3. Ανέστης Γεώργιος του Αντωνίου
4. Αραφαηλίδης Χρήστος του Σάββα
5. Βουμβουλάκης Μιχαήλ του Εμμανουήλ
6. Γαβαλάς Σταύρος του Εμμανουήλ
7. Γιαζιτζόγλου Αλέξανδρος του Παναγιώτη
8. Γίτσας Ελευθέριος του Χαραλάμπους
9. Γκουλιούμης Θεοχάρης του Φωτίου
10. Γωνιωτάκης Γεώργιος του Κων/νου
11. Καραμίχας Τζανέτος του Δημοσθένη
12. Καρυώτης Ιορδάνης του Γεωργίου
13. Κιτσικίδης Λάζαρος του Εφραίμ
14. Κοζομπόλης Βασίλειος του Ιωάννου
15. Κουτσουπιάς Θωμάς του Ιωάννου
16. Λιόλιος Νικόλαος του Ελευθερίου
17. Μαρασλής Ευάγγελος του Χρήστου
18. Μπαμπατσούλης Σταύρος του Δημητρίου
19. Μπαρλιάς Χρήστος του Νικολάου
20. Πίττας Ιωάννης του Ελευθερίου
21. Πεβερέτος Παναγιώτης του Θεοδώρου
22. Σκιαδάς Κωνσταντίνος του Χρήστου
23. Ταουσάνης Ιωάννης του Θωμά
24. Φόλιος Διονύσιος του Γεωργίου