Στα πλαίσια της απλοποιημένης προσέγγισης και των γρηγορότερων εγκρίσεων, ο ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αναλύει στην Agrenda το πώς φτάσαμε επιτέλους στις πολυπόθητες εγκρίσεις των δικαιούχων, για τα παραπάνω μέτρα και τι επιφυλάσσει η επόμενη προγραμματική περίοδος (2014-2020), με βάση τα... παθήματα και τα μαθήματα του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Απώτερος σκοπός, που προηγουμένως έμοιαζε με... ουτοπία, είναι η εκταμίευση χρημάτων για πληρωμές νέων δικαιούχων μέχρι το τέλος του χρόνου.
Πού βρίσκονται τα προγράμματα της βιολογικής γεωργίας και της απονιτροποίησης;
Όσον αφορά τη βιολογική γεωργία, λάβαμε περίπου 14.000 αιτήσεις, ενώ περιμέναμε 6.000 αιτήσεις για την καινούργια πενταετία. Συνεπώς, αυξήσαμε το διαθέσιμο ποσό για τους καινούργιους βιοκαλλιεργητές, από 40 εκατ. ευρώ σε 170 εκατ. ευρώ. Μαζί λοιπόν με τα 20 εκατ. ευρώ, των περίπου 3.000 υφιστάμενων παραγωγών, έχουμε τώρα 190 εκατ. ευρώ διαθέσιμα για τους δικαιούχους του Μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας. Στείλαμε ήδη τα χαρτιά με τους τελικούς δικαιούχους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος απ’ ό,τι γνωρίζουμε τα έχει στείλει στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και άμεσα θα υπάρχει από την επόμενη εβδομάδα η ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Όσον αφορά το πρόγραμμα απονιτροποίησης, αυτή τη στιγμή, έχει όλα τα στοιχεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για να προχωρήσει στην περαιτέρω διαδικασία. Υπήρξαν και εδώ σημαντικές καθυστερήσεις και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή επιλύονται τα προβλήματα.
Με τα Σχέδια Βελτίωσης;
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουν αξιολογηθεί 5.536 αιτήσεις, έχουν γνωμοδοτηθεί 2.280 επενδυτικά σχέδια, και έχουμε προεγκρίσεις για 932 Σχέδια Βελτίωσης. Κατά προτεραιότητα αξιολογούνται όσα αφορούν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, δηλαδή 1.500 Σχέδια, με αποτέλεσμα να έχουν δοθεί αυτή τη στιγμή περίπου 700 προεγκρίσεις για κτηνοτρόφους. Δόθηκε, επίσης, προτεραιότητα στους νέους γεωργούς ζωικής κατεύθυνσης, με περίπου 300 προεγκρίσεις.
Με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να λάβει κάποιος προκαταβολή;
Υπήρξε, από ό,τι γνωρίζετε, μία συνεννόηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τη νέα τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε τόσο στο στάδιο της εγγυητικής όσο και στο στάδιο της λήψης του δανείου, να δοθούν οι κατάλληλες διευκολύνσεις.
Λάβαμε και μια απόφαση για τα Σχέδια Βελτίωσης, βάσει της οποίας, όσοι έχουν και πληρούν τα κριτήρια που θέτει η προκήρυξη, θα παίρνουν την έγκριση και θα προχωράει πολύ γρήγορα η διαδικασία από εδώ και στο εξής.
Πώς έχει περπατήσει το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» μέχρι τώρα;
Είμαστε έναν χρόνο πριν τελειώσουν οι νομικές δεσμεύσεις για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Έχουμε, βέβαια, πάρει παράταση δύο χρόνια για τις πληρωμές, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015 και η απορρόφηση έχει ανέβει στο 51,2%, με όρους κοινοτικής συμμετοχής.
Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα, ώστε τα επόμενα τρία χρόνια να γίνουν οι πληρωμές και να απορροφηθεί το σύνολο των κοινοτικών κονδυλίων που είχαμε στη διάθεσή μας.
Έτσι όπως υλοποιούνται οι προβλεπόμενες δράσεις, πιστεύετε πως επιτυγχάνονται οι αναπτυξιακοί στόχοι;
Αυτό έχει σχέση με τον σχεδιασμό των δράσεων και των μέτρων του προγράμματος. Οι δράσεις δεν πρέπει να έχουν στόχο μόνο την απορρόφηση των πόρων αλλά και την αποδοτικότητα των μέτρων, έτσι ώστε πραγματικά να πιάνουν τόπο τα χρήματα τα οποία έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορώ να πω ότι στην καινούργια Προγραμματική Περίοδο, βασικοί μας στόχοι είναι αυτοί. Να πάνε, δηλαδή, τα χρήματα σε δράσεις που πραγματικά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου.
Τι καλύτερο έχετε σκεφθεί για τη νέα Προγραμματική Περίοδο;
Βασικός στόχος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η καινοτομία να αποτελεί οριζόντια προτεραιότητα σε όλα τα μέτρα. Μεγαλύτερη στήριξη στους νέους αγρότες, όχι μόνο ηλικιακά αλλά και στους νεο-εισερχόμενους στη γεωργία. Στη δράση για τους γεωργικούς συμβούλους, που δεν «έτρεξε» την προηγούμενη περίοδο, αλλά τώρα διαθέτει τετραπλάσια χρήματα, για στοχευμένες συμβουλές, που θα βοηθήσουν τον γεωργό.
Μετά τις χαμένες ευκαιρίες που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια, μήπως η ελληνική γεωργία κινδυνεύει να χάσει για πάντα το… τρένο;
Ο στόχος μας είναι να μην το χάσει το τρένο. Χρειάζονται, όμως, από την Ε.Ε. οι κατάλληλες πολιτικές, οι οποίες θα αποφασιστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν είναι μόνο το χρηματοδοτικό από την Ευρώπη. Είναι το θέμα της μακροοικονομικής αιρεσιμότητας, το οποίο δεν θα πρέπει να αγγίξει το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τι λέει αυτό; Αν έχουμε υψηλά ελλείμματα και υψηλά χρέη, θα περικόπτονται πιστώσεις από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Μα η πορεία πρέπει να είναι εντελώς αντίστροφη. Πρέπει να υπάρχουν χρήματα στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης έτσι ώστε να μειώνεται το έλλειμμα και το χρέος.
WHO IS WHO
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος γεννήθηκε στη Βέροια Ημαθίας και είναι Γεωπόνος M.Sc., Διδάκτωρ Αγροτικής Οικονομίας στο ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 10 ερευνητικά προγράμματα, έχει διδάξει σε ακαδημαϊκό επίπεδο αρκετά μαθήματα που εμπίπτουν στο πεδίο της Αγροτικής Πολιτικής και Αγροτικής Οικονομικής. Στις επιστημονικές του δημοσιεύσεις περιλαμβάνονται περισσότερες από 40 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Δραστηριοποιείται πολιτικά στη Δημοκρατική Αριστερά.