BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Δικό τους καύσιμο στις κτηνοτροφικές μονάδες φέρνει η νέα τεχνολογία

Νέα δεδομένα που ενισχύουν την αυτονομία των κτηνοτροφικών μονάδων της χώρας, τουλάχιστον ως προς την ενέργεια, προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που ήδη είναι διαθέσιμες, αρχής γενομένης από τους αλκυστήρες. Λόγος γίνεται για το βιομεθάνιο, που προκύπτει από τα απόβλητα αγελαδοτροφικών μονάδων, τις κοπριές επί της ουσίας, όπως θα εξηγήσει ο Μπάμπης Μαυρίδης, του ομίλου Π. Κοντέλλης ΑΕΒΕ σε ειδική ημερίδα της Agrenda στο πλαίσιο της Zootechnia, το οποίο λειτουργεί ως καύσιμο για τρακτέρ που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά.

KAR_7294_ZOOTECHNIA_FEB_23

Λεωνίδας Λιάμης

20
1

Δικό τους καύσιμο υπόσχεται  στις εγχώριες κτηνοτροφικές  μονάδες η νέα τεχνολογία

Κρίσιμο «στοίχημα» που μπορεί να αλλάξει καθοριστικά τους όρους του παιχνιδιού, ειδικά σε μια εποχή όπου τα κόστη παραγωγής απασχολούν ολοένα και περισσότερο τη δραστηριότητα των παραγωγών, αποτελεί ο τομέας της τεχνολογίας για την εγχώρια κτηνοτροφία. «Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της μείωσης του κόστους παραγωγής, είναι η μείωση του κόστους ενέργειας. Υπάρχουν τρακτέρ που μπορούν να κινηθούν με βιομεθάνιο το οποίο μπορούν να παράξουν οι ίδιες οι μονάδες» θα πει ο κ. Μαυρίδης, εξηγώντας μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση, όταν δηλαδή δεν αξιοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας, τα απόβλητα αυτά είναι δύσκολα διαχειρίσιμα για τους κτηνοτρόφους.

Φυσικά, για την είσοδο των Έλλήνων αγελαδοτρόφων στην εποχή αυτή, απαραίτητη είναι η χρηματοδότηση, με την Τράπεζα Πειραιώς, να προσφέρει εξειδικευμένα εργαλεία τόσο για τη μικροχρηματοδότηση νέων και μικρών αγροτών, προκειμένου «να φύγουν μπροστά» όπως θα πει στην ίδια ημερίδα ο Γιάννης Χανιωτάκης της τράπεζας Πειραιώς.

Σύγχρονοι αισθητήρες, ρομποτικά συστήματα, μηχανήματα, υλικά νέας γενιάς, που διασφαλίζουν περιορισμό του κόστους, αλλά και καλύτερες συνθήκες ευζωίας στις εκμεταλλεύσεις, σε συνδυασμό με επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κυκλική οικονομία, μέσω της αξιοποίησης διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, «συνθέτουν» την εικόνα μιας νέας μέρας που αρχίζει να ανατέλλει σιγά σιγά στον κλάδο.

Την εικόνα αυτής της επιταχυνόμενης μετάβασης από τα παραδοσιακά συστήματα εκτροφής, προς τη λεγόμενη «κτηνοτροφία ακριβείας», τις τεχνολογίες, δηλαδή, εκείνες, που μπορεί να ενσωματώσει μια μονάδα ώστε να παραμείνει δυναμική, να αυξήσει την παραγωγικότητά της και να καταστεί και ανταγωνίσιμη με ευρωπαϊκούς όρους, περιέγραψαν οι εκλεκτοί συμμετέχοντες στη συζήτηση, που διοργάνωσε η Agrenda, για την τεχνολογία στη ζωική παραγωγή, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου.

Στο φιλόξενο περίπτερο της «Green Box», πλαίσιο της 12ης Zootechnia, ο εκδότης και διευθυντής της Agrenda Γιάννης Πανάγος, έχοντας το ρόλο συντονιστή της εκδήλωσης, συζήτησε για τις τεχνολογικές εξελίξεις και την εγχώρια κτηνοτροφία με τους Θανάση Γελασάκη καθηγητή του ΓΠΑ, Αριστόδημο Ζαμίδη της Tractor GPS, Μπάμπη Μαυρίδη του ομίλου Κοντέλλη, Ελίνα Καραμίχου της Cosmocert, Κώστα Κρασσα της Hellagro και τον Γιάννη Χανιωτάκη από την Τράπεζα Πειραιώς.

Καθοριστικό εργαλείο η τεχνολογία στις κτηνοτροφικές εκτροφές

Ερωτηθείς από το συντονιστή για τις κρίσιμες παραμέτρους που εισάγει η νέα τεχνολογία στις μονάδες ζωικής παραγωγής, ο καθηγητής στο τμήμα ζωικής παραγωγής του ΓΠΑ, Θανάσης Γελασάκης υπογράμμισε ότι η κτηνοτροφία ακριβείας αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια σε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους παραγωγούς. «Εξασφαλίζει αύξηση παραγωγικότητας, μείωση κόστους παραγωγής, βελτίωση της υγείας κι ευζωίας των ζώων, που ζητούν όλο και περισσότερο οι καταναλωτές, αλλά και υψηλή ποιότητα σε όλη την αλυσίδα αξίας, έως και το τελικό προϊόν, ενώ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και στον περιορισμό της εξάρτησης από εξειδικευμένο προσωπικό στις μονάδες, δεδομένου ότι με τη χρήση τεχνολογικών μέσων μπορεί να γίνεται παρακολούθηση της μονάδας και να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις για τα ζώα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γελασάκης. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε διάφορα τεχνολογικά εργαλεία όπως αισθητήρες που έχουν αρχίσει και ενσωματώνονται στη ζωική παραγωγή και οι οποίοι αφορούν στην καταγραφή των συνθηκών (σ. σ. υγρασία, αέρας, αέρια θερμοκηπίου κλπ) μέσα στο στάβλο, τη διαδικασία ταΐσματος, αρμέγματος, ψύξης του γάλακτος, των σωματικών κυττάρων και του ph του και γενικά της ποιότητας της πρώτης ύλης, ώστε να γνωρίζει ο παραγωγός αναλυτικά στοιχεία για το προϊόν που παράγει. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο ομιλητής και στους αισθητήρες που είναι πιο προσαρμοσμένοι σε ότι αφορά την υγεία και την ευζωία των ζώων, όπως οι θερμοκάμερες, που δίνουν τη δυνατότητα στον κτηνοτρόφο να καταλάβει από απόσταση, βλέποντας ένα ζώο που έχει φλεγμονή και επομένως ανεβασμένη θερμοκρασία ότι μπορεί να πάσχει από κάποιο νόσημα και έγκαιρα να το απομονώσει από το υπόλοιπο κοπάδι και να εφαρμόσει την αντίστοιχη θεραπεία.

«Άλλοι αισθητήρες, είναι αισθητήρες πιεσομετρικοί, οι οποίοι μπαίνουν σε διαδρόμους στα αρμεχτήρια και αντιλαμβάνονται την κατανομή του βάρους στα άκρα του ζώου και εάν δεν είναι ισομερής να καταλάβουν ποια ζώα έχουν χολότητα, η οποία αυτή τη στιγμή στην αγελαδοτροφία αναδεικνύεται στο νούμερο 1 πρόβλημα με τεράστιες απώλειες στην παραγωγή, τεράστια θέματα υγείας και ευζωίας και δυστυχώς για την ώρα ο μόνος τρόπος να την αξιολογήσουμε είναι η παρατήρηση την οποία κάνει ένας μη εξειδικευμένος εργάτης ή στην καλύτερη μια φορά στις 15 μέρες ένας κτηνίατρος που επισκέπτεται την εκτροφή», τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως στον τομέα αυτό οι αλλαγές θα γίνουν ακόμη πιο εμφανείς τα επόμενα χρόνια, καθώς προς το παρόν ο ρυθμός στη χώρα μας είναι λίγο χαμηλότερος από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Να αφουγκραστούμε τί πραγματικά συμβαίνει στη χώρα»

Στο ερώτημα του Γιάννη Πανάγου για το πώς έχουν επιδράσει οι αλλεπάλληλες κρίσεις στην ελληνική κτηνοτροφία και το ποσοστό των εκτροφών που μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά τις νέες συνθήκες, ο κ. Γελασάκης, τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, όμως, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μια εικόνα που πρέπει να αφουγκραστούν όλοι όσοι εμπλέκονται με τον κλάδο.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των βοοειδών, είτε μιλάμε για αγελάδες της γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης , είτε για θηλάζουσες αγελάδες ή παχυνόμενα, βλέπουμε πως ο αριθμός τους έχει μειωθεί περίπου 5%. Εάν πάμε όμως στην προβατοτροφία γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης ή την αιγοτροφία θα δούμε μια μείωση των ζώων περίπου 15% στα πρόβατα και 25% στις αίγες. Επίσης, στην χοιροτροφία έχουμε μια μείωση της τάξης του 22% και στην πτηνοτροφία 27%. Δέκα χρόνια είναι λίγα για να έχουμε τόσο μεγάλες μειώσεις στον πληθυσμό κι αυτό είναι λίγο ενδεικτικό του που πηγαίνει η ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.

Έσπευσε, ωστόσο, ο ομιλητής να υπογραμμίσει πως η κτηνοτροφία μας είναι υπό μετάβαση και από το παραδοσιακό σύστημα εκτροφής, αυτό με το τσίγκο πάνω στο βουνό, που σιγά – σιγά βγαίνει από το παιχνίδι, διότι είναι κοινωνικά μη αποδεκτό και όχι οικονομικά μη βιώσιμο, οι νέοι πάνε σε πιο εντατικά συστήματα υψηλών εισροών ή περιαστικά συστήματα, τα οποία περιμένουμε να τα δούμε να αναπτύσσονται τα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά δε, για τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει η ελληνικό κτηνοτροφία, ο κ. Γελασάκης επισήμανε πως το δρόμο τον δείχνουν οι καταναλωτές. «Να είμαστε από τους πρώτους που μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε τα θέλω τους, ανάλογα αν πρόκειται για εθνικές ομάδες που θέλουν ιδιαίτερα προϊόντα, αν πρόκειται για τουρισμό ή για τοπικές αγορές. Αν προλάβουμε και διαφοροποιήσουμε όλα αυτά με βάση κάποιους ισχυρισμούς, τις φυλές από τις οποίες παράγουμε, με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από ζώα που βόσκουν έξω, τότε νομίζω ότι το παιχνίδι θα το κερδίσουμε. Αν όμως καταλήξουμε το γάλα που παράγεται από το μπούτσικο στην Πίνδο, να πέφτει στην ίδια παγολεκάνη που πέφτει το γάλα που παράγεται από τα λακόν, που είναι μόνιμα σταβλισμένα και βγάζουμε από όλα αυτά ένα ΠΟΠ τυρί, μια φέτα, εκεί μάλλον το παιχνίδι είναι χαμένο, γιατί δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Συνταγές ακριβείας για καλύτερο σιτηρέσιο, όπως οι… Chef’s

Στη μεγάλη σημασία της κτηνοτροφίας ακριβείας στον τρόπο διατροφής των ζώων, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Αριστόδημος Ζαμίδης της Tractor GPS, η οποία, όπως είπε, έχει πρωταγωνιστήσει στην εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στη φυτική παραγωγή και πλέον κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα και στη ζωική. «Υπάρχουν πολύ εξελιγμένες μονάδες στην Ελλάδα, μονάδες που ελέγχονται ρομποτικά. Εμείς όμως αυτό που εντοπίσαμε είναι ότι πρέπει να εισάγουμε λύσεις αναφορικά με το πώς ταΐζουμε μια κτηνοτροφική μονάδα ή ένα ζώο», ανέφερε ο κ. Ζαμίδης, εστιάζοντας στο μεγάλο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η σωστή ρύθμιση του σιτηρεσίου στη βελτίωση της ευζωίας, της υγείας και της παραγωγικότητας μιας κτηνοτροφικής μονάδας. «Αντιλαμβάνεστε ότι η διατροφή την οποία παίρνει ένα ζώο έχει άμεση σχέση με το προϊόν που είναι να δώσουμε, είτε με την ποιότητα του κρέατος, είτε με την ποιότητα του γάλακτος είτε και με την ποσότητα», υπογράμμισε και σημείωσε πως ήδη η Tractor GPS έχει φέρει στην αγορά τέτοιες λύσεις, όπως τα συστήματα NIR με τα οποία γίνεται σκανάρισμα της ποιότητας των προϊόντων τα οποία θα αποθηκεύσει στην κτηνοτροφική μονάδα για να ταΐσει τα ζώα, ενώ δίδεται η δυνατότητα στον παραγωγό με ζυγιστικά μηχανήματα ακριβείας και μίξερ, να επιλέξει τη συνταγή του σιτηρεσίου και να διαχειρίζεται με σταθερό τρόπο τη σίτιση των ζώων.

«Όπως ένας σεφ ετοιμάζει τη κουζίνα του και βάζει τόσα γραμμάρια αλάτι και τόσα πιπέρι για να φτιάξει μια νόστιμη συνταγή, έτσι και ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να μπει σε ένα τέτοιο επίπεδο προετοιμασίας της συνταγής για να ταΐσει το ζώο του, με σκοπό να εξασφαλίσει ότι αυτή η διατροφή είναι αυτή που θα του δώσει τη μέγιστη ποιότητα γάλακτος ή κρέατος και να βρεθεί μπροστά ουσιαστικά στην αγορά δίνοντας ένα προϊόν υπεραξίας λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών του. Κάτι που νομίζω πως το ζητάει καθημερινά και το ράφι στο σούπερ μάρκετ ή το κρεοπωλείο», επισήμανε ο κ. Ζαμίδης, ο οποίος ταυτόχρονα ανέδειξε και την αναγκαιότητα να υπάρξει εκπαίδευση των παραγωγών σε αυτές τις νέες τεχνολογίες, ώστε να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που φέρνει η υιοθέτηση και η εφαρμογή τους στην εκμετάλλευση.

Πρότυπο πιστοποίησης για την ευζωία των ζώων

Στην παρέμβασή της, μέσω της τεχνολογίας του διαδικτύου, η κ. Ελίνα Καραμίχου από την Cosmocert, που ασχολείται με όλο το φάσμα των πιστοποιήσεων εστίασε στο καινούργιο πρότυπο πιστοποίησης, που ανέπτυξε ο φορέας και αφορά στην ευζωία των ζώων.

«Είδαμε ότι υπάρχει ένα κενό στο κομμάτι αυτό της πιστοποίησης. Διότι ναι μεν υπάρχει κάποια νομοθεσία, η οποία αναβαθμίζεται και κάποια στιγμή θα γίνει και υποχρεωτική από την ευρωπαϊκή ένωση, αλλά μέχρι τότε σκεφτήκαμε ότι είναι καλό να αναπτύξουμε αυτό το πρότυπο γιατί είναι κάτι που το ζητάει ο καταναλωτής και ειδικά στο εξωτερικό είδαμε ότι το ζητάνε και οι βιομηχανίες τροφίμων ζωικών προϊόντων», εξήγησε η κ. Καραμίχου, προσθέτοντας ότι το νέο πρότυπο απευθύνεται σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες και «τα ζώα κερδίζουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης άρα υψηλότερη ποιότητα ζωής άρα υψηλότερη απόδοση και καλύτερες μεθόδους σφαγής. Επίσης, οι κτηνοτρόφοι κερδίζουν γιατί μπορούν να μπουν σε νέες αγορές που το ζητάνε και οι καταναλωτές ξέρουν τί αγοράζουν και είναι πιο ικανοποιημένοι». Το νέο πρότυπο, τόνισε η ίδια, είναι διαθέσιμο εδώ και ένα χρόνο και ήδη στην Κύπρο έχουν πιστοποιηθεί 13 μονάδες και 10 στην Ελλάδα.

«Να μη φοβηθούν οι κτηνοτρόφοι τις νέες τεχνολογίες»

Στο δύσκολο περιβάλλον, με τις απανωτές κρίσεις, στο οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί ο Έλληνας κτηνοτρόφος, αναφέρθηκε ο Μπάμπης Μαυρίδης, του ομίλου Π. Κοντέλλης ΑΕΒΕ, τονίζοντας πως ο κλάδος θα πρέπει να προσπαθήσει πρωτίστως να είναι βιώσιμος να παράγει και να είναι ανταγωνιστικός και να δώσει υπεραξία στα προϊόντα που παράγει, και όλα αυτά να τα κάνει και να είναι φιλικός στο περιβάλλον.

«Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει οι μονάδες να εκσυγχρονιστούν, να ακούνε ειδικούς συμβούλους και να μην φοβούνται να εφαρμόσουνε νέες τεχνολογίες, νέα ρομποτικά συστήματα και να δούνε και πώς θα μειώσουν το κόστος παραγωγής», επισήμανε ο ομιλητής. Όπως τόνισε, μάλιστα, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες του κόστους παραγωγής είναι το κόστος ενέργειας, στον οποίο ο όμιλος Κοντέλλη προσφέρει σειρά από λύσεις, μεταξύ των οποίων και τρακτέρ τα οποία κινούνται με βιομεθάνιο, αλλά και ηλεκτρικά, τα οποία φέτος μπαίνουν σε παραγωγή και από το 2024 θα είναι διαθέσιμα στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο προέτρεψε σε επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, καθώς επίσης και στην κατασκευή μονάδων βιοαερίου, οι οποίες εκτός από τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, συμβάλλουν και στη διαχείριση λυμάτων, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εκτροφών.

«Η επόμενη μέρα έχει έρθει. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ανοίξουν τους ορίζοντες τους και τα αφτιά τους, να ακούνε τους συμβούλους τους και να μη φοβούνται τις νέες τεχνολογίες και τις νέες υπηρεσίες», τόνισε.

Στο δεύτερο κύκλο τοποθετήσεων, εν τω μεταξύ, ο κ. Μαυρίδης τόνισε την ανάγκη να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις επιχορηγήσεις μέσω των διαφόρων προγραμμάτων και από τη μεγάλη διασπορά, να υπάρξει επικέντρωση σε όσους πραγματικά μπορούν να τραβήξουν τον κλάδο μπροστά. «Ιδιαίτερα στο κομμάτι της κτηνοτροφίας αυτοί που θα μείνουν πρέπει να παράξουν και να είναι πραγματικά ανταγωνιστικοί, αλλιώς δεν θα μπορούν να επιβιώσουν», είπε ο έμπειρος μάνατζερ και πρόσθεσε πως «μπορεί όλα αυτά που λέμε περί καινοτομίας, γεωργίας ακριβείας, κόστους ενέργειας να φαίνονται λίγο μακρινά, αλλά τα ίδια λέγμα και πριν 10 χρόνια για τη γεωργία ακριβείας, αλλά σήμερα όλοι έχουν εξοικειωθεί και χωρίς αυτή, σε πολλές φάσεις της καλλιέργειας δεν μπορούν να προχωρήσουν. Άρα θα πρέπει και το ευρύτερο κράτος να έχει τη βούληση να αλλάξει τα πράγματα, να κάνει ένα στρατηγικό σχέδιο και να βρει πως θα εκμεταλλευτεί τους πόρους, γιατί σε μερικούς τομείς δεν το κάνει».

Το «φθηνό» μπορεί να βγει πιο ακριβό

Στα υλικά νέας γενιάς, όπως ο σπάγκος χορτοδεσία, το δίχτυ ή το φιλμ που χρησιμοποιείται για την ενσίρωση, εστίασε ο Κώστας Κρασσάς της Hellagro, αναδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία τους για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων που καταναλώνουν τα ζώα στο σιτηρέσιό τους.

«Τα τελευταία χρόνια, λόγω της γενικότερης ανόδου του κόστους στην ενέργεια και στα αναλώσιμα, έχουν σχεδιαστεί υλικά τα οποία, όμως, προορίζονται για άλλες χώρες και δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τη ζωοτροφή για όσο χρόνο απαιτείται», εξήγησε ο ομιλητής, για να προσθέσει πως «ένα χαρακτηριστικό που διέπει τα υλικά μας είναι ότι προορίζονται για το μεσογειακό χώρο. Η Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα όσον αφορά το κλίμα. Έχει πολλές μέρες ηλιοφάνεια, έχει ιδιαίτερες συνθήκες και κατά τη διάρκεια της χορτοδεσίας αλλά και μετά κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης. Τα υλικά που προσφέρουμε εμείς σαφώς έχουν κάποιο κόστος, ωστόσο διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους και την αντοχή τους στην ηλιακή ακτινοβολία, διασφαλίζοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και με τις ζωοτροφές στην κτηνοτροφική μονάδα. Χρειάζεται λίγο προσοχή στην επιλογή των συγκεκριμένων υλικών σε αυτές τις περιόδους που διανύουμε καθώς ένα προσωρινό οικονομικό όφελος από κάποιο υλικό μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει κάποιο κόστος , κάποια απώλεια σε ζωοτροφή, κάποια απώλεια δεμάτων η οποία θα ανεβάσει το κόστος, θα χρειαστεί αναπλήρωση».

«Είμαστε σε ένα αεροπλάνο που ξέρει τον προορισμό»

Οι τεχνολογίες αιχμής στην κτηνοτροφία, ωστόσο, απαιτούν κεφάλαια και σε μια περίοδο όπως η τρέχουσα, με ραγδαία αύξηση στο κόστος των εισροών, πολλοί κτηνοτρόφοι αντιμετώπισαν προβλήματα, όπως παρατήρησε ο συντονιστής της συζήτησης, Γιάννης Πανάγος, θέτοντας το ερώτημα στον Γιάννη Χανιωτάκη, της τράπεζας Πειραιώς, για το πώς αυτές οι εκμεταλλεύσεις θα χάσουν το τρένο των εξελίξεων.

«Το περιβάλλον συνεχίζει να μας ξαφνιάζει. Νιώθω ότι είμαστε σε ένα αεροπλάνο που ξέρει το προορισμό, αλλά τα καιρικά φαινόμενα είναι συνεχώς διαφορετικά. Άρα, αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι οι εκμεταλλεύσεις να είναι ανθεκτικές στους διάφορους κλυδωνισμούς του περιβάλλοντος και ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες να βρίσκουν λύσεις», ανέφερε ο έμπειρος τραπεζίτης, τονίζοντας πως οι επενδύσεις ουσιαστικά δίνουν λύσεις σε προβλήματα.

Το πολύ σημαντικό, όμως, είναι να φτάσει σε ένα σημείο ο παραγωγός, κατανοώντας ποια είναι τα προβλήματα που θέλει να διαχειριστεί κάθε φορά, να κάνει τις κατάλληλες επιλογές των επενδύσεων που θα κάνει, στο ύψος που μπορεί και η ίδια η εκμετάλλευση κάθε φορά να χτίσει, ώστε να βελτιώσει την βιωσιμότητα του και την ανταγωνιστικότητα του. «Εκεί μπαίνει η τράπεζα , οπού ο ρόλος της δεν είναι απλά ο προφανής, να εξασφαλίσει δηλαδή χρήματα και κεφάλαια, αλλά να λειτουργήσει και συμβουλευτικά, όχι φτιάχνοντας το επιχειρηματικό σχέδιο, αλλά με τη ψύχραιμη και την ορθολογική ματιά στα νούμερα, να κατανοήσει αν όντως η συγκεκριμένη εκμετάλλευση μπορεί να έχει το μέγιστο όφελος από την επένδυση, για να προχωρήσει στην χρηματοδότηση της. Και το δεύτερο είναι να βρει τον κατάλληλο συνδυασμό των εργαλείων γιατί όπως η καινοτομία προχωρά με πολύ μεγάλη ταχύτητα, έτσι υπάρχουν και χρηματοδοτικά εργαλεία που ο συνδυασμός τους δημιουργεί μια άριστη λύση για την υλοποίηση της επένδυσης». Στο σημείο αυτό δε, ο κ. Χανιωτάκης υπογράμμισε πως «για παράδειγμα μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση που έχει τριμηνιαίο κύκλο ροών, το να έχει μια μηνιαία δόση είναι το πιο απλό μεν, αλλά μπορεί να τη γονατίσει. Το να έχεις τριμηνιαίες δόσεις που είναι πάνω στον κύκλο των ροών, των εσόδων της εκτροφής, κάνει απλούστερη την αποπληρωμή μια υποχρέωσης. Αντίστοιχα σε μια γεωργική εκμετάλλευση μπορεί να χρειάζονται ετήσιες δόσεις. Αυτές οι απλές πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές».

Εστιάζοντας σε κάποια διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο Γιάννης Χανιωτάκης αναφέρθηκε στις μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ, που θα δίδονται σε παραγωγούς, σε συνεργασία με την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα. «Σε αυτά τα δάνεια υπάρχει επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια, ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι το κλείσιμο του δανείου, τα επιτόκια δεν υπερβαίνουν το 3,5% σε απόλυτο νούμερο», είπε και ανακοίνωσε πως θα είναι διαθέσιμα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Αντίστοιχο εργαλείο για μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις, επισήμανε, είναι το ταμείο εγγυήσεων αγροτικής ανάπτυξης, μέσω του οποίου, με την κατάλληλη χρήση και τους κατάλληλους συνδυασμούς, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης έχει δώσει εγγυήσεις και έχει μειώσει την ανάγκη διασφαλίσεων πολύ περισσότερο σε μεγάλες επενδύσεις. Στη φαρέτρα της τράπεζας υπάρχουν πλέον εργαλεία που σχετίζονται και με τις επιχορηγήσεις. «Άρα, κάποιος που έχει συμμετοχή σε μια επένδυση 20% και έχει και το 50%, που είναι συνήθως η επιχορήγηση, έχει φτάσει να ξεκινήσει να χτίζει την επένδυση του με το 70%. Από εκεί και πέρα με ένα 30% που είναι ένα επενδυτικό δάνειο μακροπρόθεσμο γίνεται πολύ πιο ομαλή η αποπληρωμή και εν τω μεταξύ έρχεται η επιχορήγηση και αποπληρώνει το δάνειο της επιχορήγησης. Άρα έχει βρεθεί στο τέλος της ημέρας μετά από 6μήνες – 1 έτος να έχει υποχρέωση μόνο το 30%».

Το 60% των χρηματοδοτήσεων της τελευταίας 2ετίας σε νέους αγρότες

Αναφορικά με το αν και κατά πόσο η τράπεζα στηρίζει και τις μικρές εκμεταλλεύσεις, ο έμπειρος τραπεζίτης υποστήριξε πως όλα αυτά τα 10 χρόνια που μεσολάβησαν από τη στιγμή που η Πειραιώς εξελίχθηκε σε τράπεζα του αγροτικού τομέα, απορροφώντας την Αγροτική Τράπεζα, η στήριξη των μικρών παραγωγών αποτέλεσε προτεραιότητά της.

«Και με τα προγράμματα μικροχρηματοδότησης και με το ανοιχτό δάνειο αγροτών και τις μικρές επενδύσεις νομίζω πως μπορέσαμε και στηρίξαμε. Να σας πω ενδεικτικά ότι το 60% των χρηματοδοτήσεων των τελευταίων δύο ετών απευθύνεται σε νέους αγρότες, οι οποίοι κατά κανόνα είναι μικροί παραγωγοί», είπε ο κ. Χανιωτάκης και σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό μια τράπεζα να εμπιστεύεται τον νέο αγρότη και θα το κάνουμε και τώρα με τα σχέδια βελτίωση. Θέλουμε να αισθάνεται και ο νέος αγρότης ότι έχει μια τράπεζα η οποία μπορεί να τον στηρίξει στα νέα του βήματα. Αυτό όμως, που προσπαθούμε επίσης να κάνουμε αυτή τη περίοδο είναι να στηρίξουμε τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις, που λόγω μεγέθους μπορούν να σταθούν, να φύγουν μπροστά και να γίνουν ανταγωνιστικές. Σε αυτό κάνουμε πολλή δουλειά χωρίς βέβαια να εγκαταλείπουμε ποτέ το μικρό και νέο αγρότη».

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-02-2023 21:08Γερασιμος

Ολα αυτα που αναφερθηκαν παραπανω ειναι προς την σωστη κατευθυνση και απο οτι φαινεται θα βελτιωσουν τους οικονομικους δεικτες των εναπεινοντων αγροκτηνοτροφων..Η ουσια και το ζητουμενο ομως ειναι ποσοι αριθμητικα θα ειναι αυτοι σε ολη την χωρα.Εχετε υπολογισει ποσα χρηματα χρειαζονται περα απο ολα τα αλλα εργασια,αγχος,ρισκο,κακες συνθηκες διαβιωσης κτλ..Ελαχιστοι θα μεινουν να ειστε σιγουροι..Ο κλαδος δυστυχως οδηγειται σε αφανισμο..Επισης η παραγομενη ποιοτητα των προιοντων(γαλα,κρεας,αυγα) θα ειναι τρισαθλια καθαρα βιομηχανοποιημενη με οτι συνεγεται αυτο

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος