BACK TO
TOP
COMPO EXPERT

Οικοσύστημα αποδόσεων για 2.140 κιλά καλαμπόκι και 500 κιλά σκληρό

Για τον Γιάννη Κατσαντώνη η ενασχόληση µε τα αροτραία ήταν το όνειρό του από µικρό παιδί. Μεγαλωµένος σε οικογένεια µε αγροτική παράδοση τεσσάρων γενεών, ήταν στη µοίρα του γραφτό να αναλάβει ως συνεχιστής ενεργό ρόλο στα πράγµατα, ξεκινώντας από το 2019 την Αgrostar και επεκτείνοντας έτσι τις επιχειρηµατικές δραστηριότητες της οικογένειας

compo-experts-lipasmata-kalampoki_2

Γιάννης Ρούπας

6919
3

Οικοσύστημα για αποδόσεις 2.140 κιλά καλαμπόκι και 500 κιλά σκληρό στην Αταλάντη

Μαζί µε τον πατέρα του, Γρηγόρη, έχουν στήσει στο 2ο χλµ Ελάτειας – Αταλάντης ένα ολοκληρωµένο κέντρο υποστήριξης της αγροτικής δραστηριότητας «από το σπόρο ως το καράβι» σε καλαµπόκι, βαµβάκι, σκληρό σιτάρι και κριθάρι. ∆οκιµάζουν συνεχώς προγράµµατα θρέψης και τελειοποιούν δοσολογίες, ενώ ψάχνονται και στο κοµµάτι της σποροπαραγωγής, πειραµατιζόµενοι συνεχώς µε την αιχµή της τεχνολογίας στα αγροχηµικά.


Ο Φώτης Τυρογαλάς, Γεωπόνος και Product Manager

Ωστόσο, αυτό που διαφοροποιεί την οικογένεια Κατσαντώνη είναι η διάθεσή της να βοηθήσει τους συνεργάτες αγρότες να πληρωθούν την ποιότητα του τελικού προϊόντος και όχι µόνο τα κιλά του. Το αγροτικό οικοσύστηµα των 500 και πλέον παραγωγών που έχτισε µε τα χρόνια η Agrostar κατάφερε να ξεφύγει από τη νοοτροπία του «τόσα κιλά, τόσα λεφτά» αξιοποιώντας περίτεχνα το έµψυχο και άψυχο δυναµικό της COMPO EXPERT. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της επιχειρηµατικής λογικής, προέκυψε και το πάντρεµα απόψεων µε την εταιρεία και εν τέλη η στενή συνεργασία που αναπτύχθηκε οργανικά εδώ και µερικά χρόνια, προς όφελος όλων των µερών της αλυσίδας αξίας, θα εξηγήσει ο Ανδρέας Ουζούνογλου, Υπεύθυνος Πωλήσεων Νοτίου Ελλάδος της COMPO EXPERT.


Αριστερά, ο Ανδρέας Ουζούνογλου και δεξιά ο ιδιοκτήτης της Agrostar Γιάννης.

Η κατάρτιση πλάνου που στοχεύει εξίσου σε ποσότητα και ποιότητα οδήγησε σε αποδόσεις έως 2.140 κιλά στο καλαµπόκι και εύκολα πάνω από 500 κιλά στο σκληρό σιτάρι, µε άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Για να είναι σε θέση ένας επιχειρηµατίας γεωπόνος να εµπλακεί τόσο ενεργά σε όλη την αλυσίδα αξίας, να κερδίσει τον συνεργάτη παραγωγό µε τα κατάλληλα προγράµµατα θρέψης και να τον πείσει να δεσµευτεί µαζί του, πρέπει να έχει τις πλάτες µιας αξιόπιστης εταιρείας» εξηγεί ο Γιάννης Κατσαντώνης στην Αgrenda. Στην περίπτωση της οικογένειας Κατσαντώνη αυτή η εταιρεία είναι η COMPO EXPERT, της οποίας η εµπορική γκάµα αποτελεί πλέον το 90% των κωδικών που διακινεί η Agrostar.

Φυσική εξέλιξη η σπεσιαλιτέ θρέψη

Η οικογένεια έχει µακρά ιστορία στο κοµµάτι των ζωοτροφών, µε τον πατέρα να διατηρεί επιχείρηση παραγωγής και εµπορίας από το 2007. Η τριβή µε την καλλιέργεια καλαµποκιού ήταν λοιπόν µονόδροµος. «Πιστεύω ότι ο κόσµος και φέτος θα βάλει κανονικά καλαµπόκι εστιάζοντας παράλληλα σε σπεσιαλιτέ προϊόντα θρέψης. Η προσέγγιση αυτή στο λίπασµα αποτελεί µονόδροµο αλλά και φυσική εξέλιξη στις τρέχουσες συνθήκες, δεδοµένου πως ο αγρότης πλέον προσεγγίζει τη λίπανση µε νοοτροπία αριστοποίησης. Κάποτε έµπαινε ο κόσµος στο µαγαζί και ρώταγε τι χαλκό και τι νιτρικό πουλάµε γιατί έτσι τους είχε πει ο διπλανός, ενώ πλέον ο αγρότης συστήνεται, αλληλεπιδρά και θέλει να του προτείνουµε το βέλτιστο για ένα Χ ποσό που µπορεί να διαθέσει ώστε να πάρει µία αξιοπρεπή παραγωγή. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας έχει επέλθει στη περιοχή µας διότι µέσα από πειραµατισµούς και ατελείωτες ώρες στα χωράφια µε την βοήθεια των ειδικών της COMPO EXPERT έχουµε φτιάξει συνταγές που αποδίδουν και οι πελάτες µας το ξέρουν αυτό, άρα µας εµπιστεύονται», θα εξηγήσει ο Γιάννης Κατσαντώνης.


Αριστερά, ο Γιάννης Κατσαντώνης, δεξιά ο Γιάννης Ρούπας, συντάκτης της Αgrenda.

Πλάνο θρέψης για αποδόσεις 2 τόνων και άνω

Όσον αφορά το καλαµπόκι, οι συνεργαζόµενοι παραγωγοί της Agrostar σε Ελάτεια και Αµφίκλεια απολαµβάνουν σταθερά στρεµµατικές αποδόσεις πάνω από 1.600 κιλά, ενώ όλο και περισσότεροι µαζεύουν κοντά στους 2 τόνους σπυρί το στρέµµα. Ένας µάλιστα αγρότης κατόρθωσε το περασµένο φθινόπωρο να συγκοµίσει 2.140 κιλά καλαµπόκι το στρέµµα, ακολουθώντας κατά γράµµα το ακόλουθο πρόγραµµα θρέψης που προτείνει η έµπειρη γεωπόνος του καταστήµατος Παναγιώτα Σέγκου.

  1. Στο κοµµάτι της βασικής λίπανσης, αρχή µε 50 κιλά το στρέµµα NovaΤec® Free 15-15-15 ή ΝοvaTec® Free 34-7-7. Μαζί µε τη σπορά, µπαίνει EasyStart® TE-Max BS 11-48-0 µε βάκιλο BS (2-4 κιλά το στρέµµα) που είναι ένα εξειδικευµένο προϊόν για το κοµµάτι της ριζοβολίας στο καλαµπόκι.
  2. Από κει και πέρα, στη διαφυλλική θρέψη συνιστάται το Complesal® Drip 20-20-20 (εφαρµογή έως 4 κιλά το τόνο), το οποίο είναι ένα ισόρροπο κρυσταλλικό λίπασµα, µε εδαφικό σίδηρο EDDHA, για µέγιστη διαθεσιµότητα σε αλκαλικά εδάφη µε υψηλό pH.
  3. Εν συνεχεία, εφαρµογή στο χωράφι Basfoliar® Kelp O SL, το οποίο αποτελεί φυσικό βιοδιεγερτικό υψηλής ποιότητας µε βάση το εκχύλισµα του φυκιού Ecklonia maxima (έως 5 λίτρα το τόνο).
  4. Στην επιφανειακή λίπανση, συνέχεια µε έως 60 κιλά το στρέµµα Nexur 46 στα ριζοποτιστά και NovaTec® 40 για γραµµική εφαρµογή.

Όπως συµπληρώνει ο Mιχάλης Αργυρόπουλος, Τεχνικός Γεωπόνος της COMPO EXPERT, σε περιπτώσεις που πρέπει να κατέβει το pH του εδάφους µπορεί να χρησιµοποιηθεί είτε Nexur® S είτε NovaTec® 40 όπου λόγω παρεµποδιστή DMPP οξινίζεται η ρίζα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 958 της Agrenda

 

Στο σκληρό συνταγή μαγική Nexur® S και Complesal® Drip

Ιδιαίτερα δραστήρια και στο κοµµάτι του σκληρού σίτου είναι η επιχείρηση του Γιάννη Κατσαντώνη. Επενδύοντας σηµαντικό χρόνο και χρήµα στα περίπου 1.000 στρέµµατα που διαχειρίζεται ο ίδιος, δηµιούργησε σπόρο υψηλής ποιότητας, πιστοποιηµένο από το ΚΕΠΠΥΕΛ, τον οποίο και προσφέρει στους συνεργαζόµενους παραγωγούς µαζί µε πρόγραµµα θρέψης από την COMPO EXPERT στα µέτρα και σταθµά του καθενός.


O πατέρας, Γρηγόρης Κατσαντώνης.

Αυτή η καθετοποιηµένη προσέγγιση επιτρέπει «να ξέρεις τι βγάζεις και τι έχεις σε πρωτεΐνες και υαλώδη, οπότε έτσι αποδεικνύεις την οικονοµική βιωσιµότητα του εγχειρήµατος στον παραγωγό που δεσµεύεται µαζί σου. «Τα τελευταία χρόνια µε τη σειρά NovaTec® της COMPO EXPERT για τα βασικά του σκληρού έχουµε δει πως µε λιγότερα κιλά λίπασµα (25 κιλά το στρέµµα- ένα σακί) πιάνουµε εύκολα και σταθερά τα 500 κιλά σιτάρι το στρέµµα. Μετά µας βοηθάει πάρα πολύ το NovaTec® 40 στα επιφανειακά», εξηγεί ο Γιάννης Κατσαντώνης.

Το τελευταίο χρονικό διάστηµα η επιχείρηση έχει κάνει πολλές δοκιµές στην Αµφίκλεια, όπου έχει στηθεί υποκατάστηµα της Αgrostar. Σε αρκετά χωράφια της περιοχής υπήρχε µειωµένη γονιµότητα, µε την οικογένεια να δηµιουργεί τελικά ισχυρό πελατολόγιο µε αιχµή το καινούριο Nexur® S 38-0-0, το οποίο έχει καθίσει καλά στη περιοχή λόγω των 19 µονάδων θειάφι που διαθέτει.


Ο Μιχάλης Αργυρόπουλος, Τεχνικός Γεωπόνος

«Αυτό το πάντρεµα βασικών και επιφανειακών όταν φτάσει η Άνοιξη και µπούµε για ζιζανιοκτονία εµείς το συνδυάζουµε και µε τα κρυσταλλικά της COMPO EXPERT. Πιο συγκεκριµένα µε το Complesal® Drip 20-20-20. Συνταγή µαγική τόσα χρόνια για τα σιτηρά, εφαρµόζεται επιτυχώς σε περίπου 6.000 στρέµµατα σκληρό και κριθάρι», συµπληρώνει ο Γιάννης Κατσαντώνης.

Το Complesal® Drip 20-20-20 διαθέτει ειδική σύνθεση που λειτουργεί ρυθµιστικά, κρατώντας το pH στο επιθυµητό χαµηλό επίπεδο και αυξάνοντας την διαθεσιµότητα των θρεπτικών στα φυτά, εξουδετερώνοντας συγχρόνως τα διττανθρακικά του νερού, των εδαφών και του αρδευτικού δικτύου. Είναι ιδανικό για ασβεστούχα / αλκαλικά εδάφη και για σκληρά νερά, µε υψηλό pH και υψηλή συγκέντρωση HCO3.

Αναφορικά µε τα λιπάσµατα Nexur®, αυτά περιέχουν τον αναστολέα ουρεάσης NBPT, εξηγεί στην Agrenda o Φώτης Τυρογαλάς, Γεωπόνος και Product Manager στην COMPO EXPERT.  Αυτή η τεχνολογία αναστολέα προκαλεί καθυστέρηση του ρυθµού υδρόλυσης από ουρία σε αµµωνιακό άζωτο, µειώνοντας τις απώλειες από την πτητικοποίηση της αµµωνίας, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσµατικότητα της θρέψης αζώτου και µαζί της την παραγωγικότητα των καλλιεργειών. Το Nexur® επιτρέπει την εφαρµογή της ουρίας µε πιο αποτελεσµατικό τρόπο και επιτρέπει µεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την αποθήκευση καθώς και τη δυνατότητα χρήσης αυτής της τεχνολογίας σε µίγµατα µε λιπάσµατα µε βάση την ουρία. Επιπλέον, οι απώλειες αζώτου ελαχιστοποιούνται και η ουρία χρησιµοποιείται πλήρως. Τo Νexur® αποτελεί το ποιοτικό λίπασµα που εγγυάται την απόδοση λόγω της τεχνολογίας και των εξαιρετικών φυσικών ιδιοτήτων του.

Κεντρική φωτογραφία: από αριστερά: Παν. Σέγκου - γεωπόνος Agrostar, Φώτης Τυρογαλάς - Product Manager, Γιάννης Κατσαντώνης - Ιδιοκτήτης Agrostar, Ανδρέας Ουζούνογλου - Υπεύθυνος Πωλήσεων, Μιχάλης Aργυρόπουλος - Τεχνικός Γεωπόνος.


Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή



Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

28-03-2024 05:08ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΙΜΠΕΚΗΣ

Καλά όλα αυτά. Ας πιστέψουμε τα 2140 κιλά το στρέμμα στο καλαμπόκι. Στο κόστος παραγωγής δεν αναφέρεστε καθόλου. Αν είναι η μια ξ άλλη και μένει ο κοπος μόνο, τότε προς τι η ανάρτηση; ΥΓ. Τα λιπάσματα της COMPO είναι αξιόπιστα και τα χρησιμοποιώ. Αλλά όχι τέτοιες παραγωγές!!!!!

Απάντηση

27-03-2024 13:59Μάκης

Με λίπανση τόσο μεγάλη σε ποσότητα κ λίγα κιλά λέτε παπαντζηδες γεωπόνο είσαι η έμπορος με προμήθειες στα κιλά που πουλάς άιντε γεια . Για αυτό καταστρέφεται ο αγροτικός κόσμος κ μεγάλη ευθύνη έχουνε κ οι γεωπόνοι πάρε πάρε κόσμε κ ρίξε ρίξε κ στο τέλος έλα με την όπισθεν για να πάρεις τα τιμολόγια.......

Απάντηση

27-03-2024 13:42Αγρότης

2180 κιλά το στρ.syngenda το 2007 στο βόρειο Έβρο . Το κακό είναι ότι το ρεύμα πλέων είναι ασημφωρο!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία