BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Διάσωση προβάτου Σερρών μέσα από το επώνυμο γάλα των αυτόχθονων φυλών

Την ανάγκη συνεργασίας κτηνοτρόφων και γαλακτοβιοµηχανιών, στην παραγωγή επώνυµων προϊόντων από γάλα αυτοχθόνων φυλών µε υψηλή προστιθέµενη αξία, έδειξε ως έναν από τους τρόπους στην κατεύθυνση της διάσωσης και διατήρησης της µοναδικής φυλής προβάτου Σερρών, πρόσφατη συνάντηση στην πλατεία Βάθη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Διάσωση προβάτου Σερρών μέσα από το επώνυμο γάλα των αυτόχθονων φυλών

1
0
 Όπως τονίστηκε, η λειτουργία συνεργειών µεταξύ των παραγωγών, του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα και των τοπικών τυροκοµικών και γαλακτοκοµικών µονάδων, θα µπορούσε να εξασφαλίσει το µέλλον της ιδιαίτερης αυτής φυλής ζώων.
Μάλιστα, ο αναπληρωτής Μάρκος Μπόλαρης κάλεσε τις τοπικές γαλακτοβιοµηχανίες, σε συνεργασία µε το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης να προχωρήσουν στα εξής: 
  •   να υλοποιηθεί πρόγραµµα γενετικής βελτίωσης αυτοχθόνων φυλών
  •   να υποστηριχτούν οι κτηνοτρόφοι που προσφέρονται να συνεργαστούν για τη διάσωση των συγκριτικών αυτών πλεονεκτηµάτων για την ελληνική ποιοτική παραγωγή και
  •  να συνεργαστούν στην παραγωγή επώνυµων προϊόντων από γάλα αυτοχθόνων φυλών µε υψηλή προστιθέµενη αξία.

Το θέµα τέθηκε επ’ ευκαιρία της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης µε τον πρόεδρο και ∆ιευθύνοντα της Μακεδονικής Γαλακτοβιοµηχανίας ΚΡΙ-ΚΡΙ Παναγιώτη Τσινάβο, αρχές της εβδοµάδας.
Ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε στη νοµοθετική πρωτοβουλία που ετοιµάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία µε το υπουργείο Οικονοµικών, για τον ορισµό του ελληνικού γιαουρτιού, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΡΙ-ΚΡΙ παρουσίασε τη δυναµική πορεία της γαλακτοβιοµηχανίας, την άνοδο του εξαγωγικού τοµέα και την ισχυρή παρουσία των προϊόντων της στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερµανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τα Βαλκάνια. Σηµείωσε, ακόµα, τα προβλήµατα που έχει προκαλέσει στον παραγωγικό και εξαγωγικό κλάδο η επιβολή κυρώσεων προς τη Ρωσία και την ανάπτυξη στρατηγικής για είσοδο σε άλλες αγορές, ενώ αναφέρθηκε και στην εξαιρετική πορεία του παγωτού και των προϊόντων για τα παιδιά.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία