BACK TO
TOP
Green reports

H κλιματική αλλαγή ευνοεί τις ζωονόσους

Η μεγαλύτερη κινητικότητα των ζώων, η αύξηση της θερμοκρασίας, ιδίως στο βορρά και οι ακραίες καιρικές συνθήκες που ταλαιπωρούν το ανοσοποιητικό σύστημα των κοπαδιών αυξάνουν τις πιθανότητες εξάπλωσης των ζωονόσων. Τα πρόσφατα παραδείγματα του καταρροϊκού πυρετού και του ιού Σμάλενμπεργκ δεν θα είναι οι μόνες επιδημίες που θα πλήξουν το ευρωπαϊκό ζωικό κεφάλαιο τα επόμενα δέκα χρόνια, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.

H κλιματική αλλαγή ευνοεί τις ζωονόσους

0
0

Τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Ελλάδα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με παλιότερες χρονιές, αλλά δείχνουν πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί η νόσος από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, που οι κτηνοτρόφοι δεν ήταν συνηθισμένοι, τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού (blue tongue) έχουν επεκταθεί μέχρι και τη Μεγάλη Βρετανία. Ο δε ιός Σμάλενμπεργκ ξεκίνησε από κοπάδια της Ολλανδίας, η οποία είναι γνωστή για τις συνθήκες υγιεινής των ζώων, και επεκτάθηκε μέχρι την Ισπανία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Δρ Άντονι Γουίλσον, επικεφαλής της μαθηματικής βιολογίας των λοιμωδών νόσων στο Ινστιτούτο Pirbright, και ο Ρίτσαρντ Κοκ, καθηγητής Υγείας Άγριων Ζώων και Νέων Ασθενειών στο Royal Veterinary College, υποστήριξαν ότι μια ασθένεια παρόμοια με αυτή του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου ή του ιού Σμάλενμπεργκ (SBV) θα εμφανιστεί στη Μ. Βρετανία κατά τα επόμενα 10 χρόνια.

Όμως, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων προσπαθούν να καθησυχάσουν το ευρύ κοινό, δηλώνοντας ότι είναι «αδύνατον να προβλέψουμε το μέλλον» και ότι είναι «ανεύθυνο να φωνάζουν για κάτι που βασίζεται περισσότερο στη θεωρία, παρά την πραγματικότητα».

Η εκβιομηχάνιση της κτηνοτροφίας θα αυξήσει, τέλος, τις ασθένειες επειδή η φυσική ανοσία στα ζώα δεν θα αναπτύσσεται τόσο εύκολα.

Επιμέλεια: Φανή Γιαννακοπούλου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία