BACK TO
TOP
Farming

Άμεσες επεμβάσεις για ψύλλα και βακτηριακό κάψιμο σε αχλαδιές συστήνουν οι ειδικοί

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη του βακτηρίου και την παρουσία προνυμφών. Οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης συνιστούν άμεση επέμβαση στις ποικιλίες που βρίσκονται στην άνθηση και δεν εφαρμόστηκε πρόσφατα καταπολέμηση.

Peartree

255
0

Δειγματοληπτικός έλεγχος για την ψύλλα

Στις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στους αχλαδεώνες της περιοχής της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, διαπιστώθηκαν και προνύμφες τελευταίου σταδίου.

Συστήνεται να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στις ταξιανθίες του οπωρώνα επιλέγοντας 25 τυχαία δέντρα και μία ταξιανθία σε κάθε δέντρο.

Εάν διαπιστωθεί παρουσία προνυμφών ή αυγών σε περισσότερο από 5% των ανθοδεσμών, να γίνει άμεσα επέμβαση.

Ξήρανση παραγωγικών δέντρων μέσα σε λίγους μήνες από το βακτηριακό κάψιμο

Ιδιαίτερα καταστρεπτική ασθένεια για την αχλαδιά. Οι περισσότερες εμπορικές ποικιλίες είναι ευπαθείς στο βακτηριακό κάψιμο. Είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες να ξηράνει παραγωγικά δένδρα. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το μαύρισμα των ταξιανθιών, των φύλλων και των βλαστών, που μοιάζουν να είναι «καμένα» από φωτιά. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη του βακτηρίου.

Συνιστάται άμεση επέμβαση στις ποικιλίες που βρίσκονται στην άνθηση και δεν έγινε πρόσφατα επέμβαση.

Από την άνθηση και μέχρι τις αρχές καλοκαιριού οι ειδικοί καλούν τους παραγωγούς να επιθεωρούν τα κτήματα, να αφαιρούν και να καίνε τα προσβεβλημένα κλαδιά. Οι τομές πρέπει να γίνονται 50-60 εκ. κάτω από το ορατό σύμπτωμα και πάντα με ξηρό καιρό. Επίσης, καλό θα ήταν να αφαιρούνται οι ταχυφυείς και τα παραβλάσταρα. Η απολύμανση των εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% για 2-3 δευτερόλεπτα μετά από κάθε δένδρο είναι εξίσου σημαντική. Μετά το τέλος των εργασιών τα εργαλεία πρέπει να πλένονται καλά, διότι η χλωρίνη είναι ισχυρό οξειδωτικό.

Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές