Μειώσεις που φτάνουν ή ξεπερνούν τα 10 λεπτά στο κιλό παραδιδόμενου γάλακτος αποφάσισε για την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων που συνεργάζονται μαζί της η διοίκηση της Δωδώνη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε, ύστερα από αρκετές αναβολές, το απόγευμα της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου.
Σε μια πρωτοφανή, μάλιστα, κίνηση για τα δεδομένα της εταιρείας, το συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση για τη νέα τιμολογιακή πολιτική στην οποία όμως... δε γίνεται καμία αναφορά στις τιμές! Οι τελευταίες, ωστόσο, διέρρευσαν στη δημοσιότητα από μέλη του διοικητικού συμβουλίου «παγώνοντας» στην κυριολεξία τους γαλακτοπαραγωγούς οι οποίοι, μετά το αρχικό μούδιασμα, προαναγγέλουν δυναμικές αντιδράσεις.
Διακύμανση τιμών με βάση τις ποσότητες
Η νέα τιμολογιακή πολιτική ουσιαστικά διαχωρίζει και κατηγοριοποιεί τους παραγωγούς με βάση τις ποσότητες που παραδίδουν στην βιομηχανία.
Έτσι, για το πρόβειο γάλα:
-Οι παραγωγοί που παραδίδουν έως και 5 τόνους ετησίως θα λάβουν 90 λεπτά το κιλό
-Για ποσότητες από 5 έως 15 τόνους ετησίως η τιμή είναι 0,94 λεπτά το κιλό
-Για ποσότητες από 15 έως 30 τόνους η τιμή καθορίζεται στα 98 λεπτά το κιλό.
-Από 30 μέχρι 60 τόνους τιμή 1,01 λεπτά το κιλό
-Από 60 τόνους και πάνω η τιμή φθάνει στα 1,05 ευρώ το κιλό.
Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων της Δωδώνη ανήκουν στις δυο πρώτες κατηγορίες, κάτι που σημαίνει ότι οι τιμές γι’ αυτούς θα είναι σημαντικά μειωμένες αν ληφθεί υπόψη ότι φέτος υπήρχε ενιαία τιμή 1,05 ευρώ το κιλό.
Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε οι παραπάνω τιμές θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες καθώς θα συναρτώνται με την περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιποπρωτεϊνες, κάτι που υπονοεί στην ανακοίνωσή της και η Δωδώνη.
Όσον αφορά στο γίδινο γάλα –οι ποσότητες του οποίου, ωστόσο, είναι πολύ μικρές- οι τιμές θα κυμαίνονται μεταξύ 60 και 62 λεπτών (από 58 λεπτά πέρυσι) ενώ σταθερές στα 45 λεπτά παραμένουν οι τιμές στο αγελαδινό οι ποσότητες του οποίου, όμως, συνεχώς συρρικνώνονται.
Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι η εταιρεία στην ανακοίνωσή της διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να προμηθεύεται γάλα απ’ όλους τους παραγωγούς της ενώ «ελπίζει» ότι του χρόνου, μέσω της αύξησης των εξαγωγών και της βελτίωσης των εσόδων, θα είναι σε θέση να δώσει καλύτερες τιμές στους κτηνοτρόφους.H ανακοίνωση της Δωδώνη
«Τη νέα τιμολογιακή πολιτική προμήθειας γάλακτος, ανακοίνωσε σήμερα η Δωδώνη, με σταθερή τη δέσμευση για στήριξη περισσότερων από 6.000 συνεργαζόμενων παραγωγών.
Mε τη νέα τιμολογιακή πολιτική, η Δωδώνη:
• συνεχίζει να προμηθεύεται γάλα από όλους τους παραγωγούς, ακόμα και τους πιο μικρούς -με ετήσια παραγωγή από 1 έως 5.000 κιλά, διατηρώντας έτσι τη μεγαλύτερη βάση συνεργαζόμενων παραγωγών της αγοράς -πλέον των 6.000- και στηρίζοντας ουσιαστικά την περιοχή της Ηπείρου
• θα προμηθεύεται γάλα βάσει ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων, επιβραβεύοντας τους παραγωγούς εκείνους που προμηθεύουν την εταιρεία με το καλύτερης ποιότητας γάλα και αντισταθμίζοντας την πολυπλοκότητα συλλογής γάλακτος από ένα ευρύτατο δίκτυο που εκτείνεται μέχρι και τα πιο απομακρυσμένα χωριά της Ηπείρου
• συνεχίζει να προμηθεύεται το καλύτερο ποιοτικά γάλα της Ελλάδας και να προσφέρει στους προμηθευτές της την καλύτερη τιμή σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς για αυτό το γάλα
• δημιουργεί αξία για την εταιρεία και τους παραγωγούς, διατηρώντας τον ηγετικό της ρόλο στην ελληνική και διεθνή αγορά και δημιουργώντας προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον.
Ο Γενικός Διευθυντής της Δωδώνη, Tom Seepers, υπογράμμισε «Οι πρόσφατες εξελίξεις στις πωλήσεις, μάς δίνει την πεποίθηση ότι φέτος θα ανακόψουμε την προηγούμενη 3ετή μείωση των πωλήσεων και αναμένουμε ότι από τον επόμενο χρόνο θα δούμε αύξηση, η οποία θα στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές. Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να συνεχίζουμε να αγοράζουμε όλο το γάλα που οι Ηπειρώτες παραγωγοί θέλουν να μας προμηθεύουν. Η νέα τιμολογιακή πολιτική προμήθειας γάλακτος θα μας επιτρέψει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι παραγωγοί -συμπεριλαμβανομένων ακόμα και των πιο μικρών - θα συνεχίσουν να βρίσκουν στη Δωδώνη αγοραστή για το γάλα τους. Πιστεύουμε τέλος ακράδαντα ότι είναι δίκαιο η υψηλότερη ποιότητα γάλακτος να ανταμείβεται με τις υψηλότερες τιμές».
Γιάννης Τσατσάκης