BACK TO
TOP
Business

Στο περίμενε ακόμα οι κτηνοτρόφοι στη Δωδώνη

Μετ' εμποδίων οι πληρωμές της γαλακτοβιομηχανίας προς τους 6.500 συνεργαζόμενους παραγωγούς.

Χωρίς φρέσκο χρήμα ανάπτυξη, σχεδιάζει η νέα διοίκηση στη ΔΩΔΩΝΗ

0
0

Μετ’ εμποδίων συνεχίζονται οι πληρωμές της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» προς τους περίπου 6.500 συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, αφού οι καθυστερήσεις στις καταβολές οφειλομένων, για την εισκόμιση γάλακτος, ακόμη και για μέρος του Μαρτίου, δεν έχουν ξεπεραστεί πλήρως, με συνέπεια οι παραγωγοί να είναι σε απόγνωση.

Την ίδια στιγμή, η καινούρια ιδιοκτησία της επιχείρησης εμφανίζεται καθησυχαστική και δηλώνει έτοιμη να βάλει άμεσα το χέρι στην τσέπη για κάποια από τα καθυστερούμενα και για να διευκολύνει τους παραγωγούς, με προκαταβολές ύψους 12 εκατ. ευρώ, ενόψει της επόμενης περιόδου που είναι κρίσιμη σε σχέση με τις αναγκαίες προμήθειες σε ζωοτροφές για το χειμώνα, αλλά μένει να φανεί αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Όπως ειπώθηκε στη γενική συνέλευση της γαλακτοβιομηχανίας, το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουνίου, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιουνίου θα εξοφληθεί το υπόλοιπο 40% των οφειλών για το γάλα του Μαρτίου, που αντιπροσωπεύει ένα ποσό της τάξης του 1 εκατ. ευρώ και εκτός απροόπτου, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δοθούν άλλα 900 χιλ. ευρώ με 1,2 εκατ. ευρώ, για το 20% ή 30% των οφειλών του Απριλίου.

Επίσης, από τον κ. Μ. Ο’ Νήλ αναφέρθηκε ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητας, δεν θα χάσουν οι κτηνοτρόφοι τα χρήματά τους, ενώ ανακοίνωσε ακόμη ότι στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων, ποσό ίσο με το 50% της εισκομιζόμενης ποσότητας γάλακτος της γαλακτοκομικής περιόδου 2012 – 2013, που αντιστοιχεί σε περίπου 12 εκατ. ευρώ, ως προκαταβολή για το 2013-14, με σκοπό να διευκολυνθούν για την αγορά ζωοτροφών.

 

«Πνέει τα λοίσθια η κτηνοτροφία στην Ήπειρο»

Το γεγονός, πάντως, ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές τείνουν να «πιάσουν» τους τρεις μήνες, χωρίς παράλληλα να δίδονται σαφείς δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα ως προς την καταβολή των οφειλών του Απριλίου, του Μαίου και σε λίγες ημέρες και του Ιουνίου, έχει κάνει δύσπιστους τους κτηνοτρόφους που περιμένουν να δουν το χρώμα του χρήματος αυτή την εβδομάδα, όπως έλαβαν υποσχέσεις.

Μάλιστα ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κτηνοτρόφων Ιωαννίνων, Μιχάλης Τζίμας, που μίλησε στο Agronews, εξέφρασε αμφιβολίες και για την καταβολή των προκαταβολών (παλαιότερα όπως είπε άλλωστε ήταν το 60% της εισκόμισης της περασμένης περιόδου για το πρόβειο και 3 μηνών για το αγελαδινό), κάτι που αν δεν γίνει θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την κτηνοτροφία σε όλη την περιφέρεια της Ηπείρου.

Με βάση στοιχεία που παρέθεσε, εξάλλου, ενώ πριν από τρία χρόνια η συνολική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Ήπειρο ήταν 28.000 τόνοι, φέτος ο όγκος έχει πέσει κάτω από τους 16.000 τόνους κι αντίστοιχα στο πρόβειο από τους 50.000 τόνους, θα πέσει κάτω από τους 40.000 τόνους στη γαλακτοκομική περίοδο Νοέμβριος 2012 – Οκτώβριος 2013, καταδεικνύοντας τη φυγή κτηνοτρόφων από το επάγγελμα.

«Κάναμε ένα κάλεσμα αγωνιστικής προετοιμασίας ενόψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου, γιατί ο Ιούλιος και ο Αύγουστος δεν ενδείκνυνται», αναφέρει ο κ. Τζίμας με αφορμή την αγωνία των κτηνοτρόφων για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα ο κλάδος, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει διάθεση και κυρίως κουράγιο, στις τάξεις των παραγωγών, οι οποίοι είναι ανήσυχοι και άκρως απογοητευμένοι με όσα γίνονται».

Τη δυσαρέσκειά τους οι κτηνοτρόφοι, όπως και οι Ενώσεις της Ηπείρου, την εξέφρασαν και μέσα στη γενική συνέλευση, προειδοποιώντας πως η κτηνοτροφία στην περιοχή «πνέει τα λοίσθια» και πως η Δωδώνη πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό. Καταψήφισαν τον ισολογισμό του 2012 –για τον οποίο την κυρίως ευθύνη είχε η προηγούμενη διοίκηση, μια και η νέα ιδιοκτησία ανέλαβε δύο μήνες πριν την εκπνοή του περασμένου χρόνου- ενώ από την πλευρά τους οι μεγαλομέτοχοι δεν έκαναν δεκτό το αίτημα να υπάρχει και εσωτερικός ελεγκτής, εκτός από τη Deloitte για να δίνει αναφορά στους κτηνοτρόφους και τις Ενώσεις.

Από τις Ενώσεις δε, επαναλήφθηκαν οι καταγγελίες πως η μεταβίβαση είναι παράνομη και πως κακώς ιδιωτικοποιήθηκε η Δωδώνη, ενώ έγινε αναφορά και στο δικαστικό αγώνα που έχουν ξεκινήσει τόσο με το 7,7% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας, όσο και εναντίον της ΑΤΕ και του εκκαθαριστή της Νίκου Μαράντου.

Ο Μ. Ο’ Νηλ τέλος, ανακοίνωσε πως η εσωτερική αγορά αντιμετωπίζει πρόβλημα, με τη μείωση πωλήσεων να φθάνει στο 5% και πως το κενό αυτό θα επιχειρηθεί να καλυφθεί από τις εξαγωγές οι οποίες στο πεντάμηνο εμφανίζονται αυξημένες 20% και επίκειται περαιτέρω αύξηση με το άνοιγμα της Ρωσίας, του Μαυροβουνίου, της Ουκρανίας και της Ολλανδίας. Επισήμανε ακόμη ότι δεν θα δοθεί μέρισμα για τη χρήση 2012, διότι με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, η εταιρεία πρέπει να καταβάλει για φόρο 475 χιλ. ευρώ και τα κέρδη της στην κλειόμενη χρήση ήταν 435 χιλ. ευρώ.

 

 

 

Η ανακοίνωση της ΕΑΣ Ιωαννίνων με τις προτάσεις της για τη Γενική Συνέλευση της Δωδώνη                                                                                                                                                  

 

          Η  σημερινή Γενική Συνέλευση  πραγματοποιείται κάτω από νέα μετοχική σύνθεση. Η παραπάνω  αλλαγή συνέπεσε με την συμπλήρωση 50 χρόνων  από την ίδρυση της εταιρείας.

          Πράγματι πέρασαν  πενήντα χρυσά χρόνια από τότε όπου με πρωτοβουλία της ΕΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και συμμετοχή της ΑΤΕ ιδρύθηκε η Δωδώνη με σκοπό την ανάπτυξη της Κτηνοτροφίας στην Ήπειρο προκειμένου να διασφαλιστεί και ενισχυθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων μέσα από την λειτουργία της εταιρείας αλλά  και να αυξηθεί η απασχόληση σε μία περιοχή η οποία μαστιζόταν  από την μετανάστευση.

          Δυστυχώς όμως η πολιτεία κάτω από  αδιαφανείς διαδικασίες ολοκλήρωσε  το προμελετημένο έγκλημα το οποίο ξεκίνησε από το έτος 2005 και έβαλε τέρμα  σε μια πετυχημένη λειτουργία 50 χρόνων , χάριν της οποίας η φέτα  έγινε γνωστή παγκόσμια και  κατοχυρώθηκε σαν Ελληνική με μεγαλύτερο Brad name την ΔΩΔΩΝΗ.

          Τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής άρχισαν πολύ γρήγορα να γίνονται  ορατά και να επηρεάζουν αρνητικά τους κτηνοτρόφους οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση  λόγω της οικονομικής κρίσης και της κατακόρυφης αύξησης  του κόστους παραγωγής  με αποτέλεσμα να απειλούνται με αφανισμό.

          Βέβαια για όλες αυτές τις ενέργειες  και παραλήψεις  από μέρους της πολιτικής ηγεσίας θα αποφανθεί η δικαιοσύνη στην οποία έχουμε εμπιστοσύνη και από  την οποία ελπίζουμε ότι θα αποκατασταθεί  η αδικία και θα εφαρμοστεί η ιδρυτική πράξη και η βούληση του νομοθέτη και άλλωστε το οποίο αναγνώρισε και η απόφαση του εφετείου Ιωαννίνων κατά την εκδίκαση της αγωγής των τριών (3) ΕΑΣ κατά  της παράνομης και αντικαταστατικής αγοράς των μετοχών από την ΑΤΕ  των ΕΑΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ – ΜΕΤΣΟΒΟΥ -  ΚΟΝΙΤΣΑΣ, ΑΡΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ  , το οποίο δυστυχώς μόνο η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν αναγνωρίζει.

                Σε ότι αφορά την λειτουργία της εταιρίας η χρονιά που πέρασε  δεν ήταν καθόλου καλή. Η παρατεταμένη  οικονομική κρίση η οποία μαστίζει την χώρα επηρέασε την εσωτερική αγορά με αποτέλεσμα ο τζίρος της εταιρίας  να παρουσιάσει μείωση κατά  13,57% και για την ακρίβεια σε  πλήρης συγκρίσιμα στοιχεία λόγω  αναστολής της λειτουργίας της ΖΩΔΩ σε 9,17%. Τα μεικτά αποτελέσματα  παρουσίασαν μείωση κατά 10,62%

Βέβαια τα αποτελέσματα της εταιρείας έχουν επηρεαστεί αρνητικά και  από την απορρόφηση της ΖΩΔΩ η οποία επιβάρυνε την εταιρεία  τόσο με επισφάλειες  αλλά και με χρηματοοικονομικό κόστος λόγω  της μεταφοράς των δανείων. Επίσης η εταιρία επιβαρύνθηκε με δαπάνες οι οποίες  έγιναν κατά την διαδικασία  πώλησης του πακέτου των μετοχών της ΑΤΕ και τις οποίες θα έπρεπε να αναλάβει η ίδια η ΑΤΕ.

Σε αυτό το σημείο θα αναφερθώ  στην λειτουργία της Εταιρίας καθώς και στις σχέσεις οι οποίες θα πρέπει να αναπτυχθούν μεταξύ των μετόχων τουλάχιστον για το διάστημα το οποίο θα μεσολαβήσει έως ότου η δικαιοσύνη αποφανθεί οριστικά για τις αγωγές οι οποίες εκκρεμούν.                

 

Οι νέοι μέτοχοι οι οποίοι έχουν αναλάβει την διοίκηση της εταιρίας  θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ειδικά για την ζώνη γάλακτος  και την πληρωμή  με την πετυχημένη  συνταγή των 50 χρόνων λειτουργίας  αυτής.

                Κάθε αλλαγή στον τομέα αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

          Εμείς σαν δεύτεροι μέτοχοι ποτέ δεν είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια η οποία αποσκοπούσε στην ανάπτυξη και το νοικοκύρεμα της εταιρίας. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα

Θα πρέπει όμως στα πλαίσια της διαφάνειας και συνεργασίας μεταξύ των μετόχων  να μας δίνεται η δυνατότητα  πλήρους ενημέρωσης και ελέγχου της  πορείας της εταιρείας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ανεξάρτητος εσωτερικός έλεγχος ο οποίος  θα συντάσσει μηνιαία ( ή διμηνιαία) έκθεση την οποία θα κοινοποιεί στους μετόχους.

                Από την μέχρι σήμερα ενημέρωση τα στοιχεία  για την πορεία της εταιρίας είναι ανησυχητικά και η ανησυχία μας εντείνεται  περισσότερο λόγω της οικονομικής ασφυξίας η οποία υπάρχει στην εταιρία. Παράλληλα μα την υπέρμετρη  αύξηση των αποθεμάτων τα οποία έχουν φθάσει σε ανησυχητικό επίπεδο αλλά και την έλλειψη νωπών προϊόντων στην αγορά η οποία οφείλετε στην μη επάρκεια του αγελαδινού  γάλακτος .

                Εμείς σαν δεύτεροι μέτοχοι μέσα από τις δυνατότητες  τις οποίες μας δίνει ο νόμος με τα δικαιώματα των μικρομετόχων θα προασπίσουμε τα δικαιώματά μας προκειμένου να μην απαξιωθεί η περιουσία μας και κατ΄ επέκταση  περιουσία των παραγωγών μελών μας την οποία με τόσο κόπο και μόχθο δημιουργήσαμε  τόσα χρόνια.

                Για όλα τα παραπάνω και κύρια  γιατί θεωρούμε ως άκυρη και κατά σαφέστατη παράβαση του νόμου και του καταστατικού: 1)τη μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ ΑΕ, στη σημερινή μεγαλομέτοχο της εταιρείας με ότι αυτό συνεπάγεται στη λειτουργία της εταιρείας ( γενικές συνελεύσεις, κ.λ.π. ) και 2)  την μεταβίβαση των μετοχών των τριών Ενώσεων στην πρώην ΑΤΕ, ρητά επιφυλασσόμενοι για τη διεκδίκηση και άσκηση κάθε νομίμου δικαίωματός μας, καταψηφίζουμε τον ισολογισμό της εταιρείας.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία