BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου κ. Χάλκο της Biostalis

Μετά την διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης την Agrotica 2014 όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα o θάλαμος προβλάστησης ζωοτροφής από την εταιρεία Biostalis, o κ. Ιωάννη Χάλκο Διευθύνoντα Σύμβουλο της εταιρείας προχώρησε σε συνέντευξη, με θέμα την εξέλιξη της προσπάθειας αυτής.

Συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου κ. Χάλκο της Biostalis

1
4

κ. Χάλκο στηνAgrotica 2014, παρουσιάσατε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα  τον «ΘΑΛΑΜΟ ΠΡΟΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΖΩΟΤΡΟΦΗΣ» και στην συνέχεια εγκαταστήσατε κάποιους θαλάμους στην Κρήτη και την Αχαΐα.

Πράγματι  δώσαμε ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στον έλληνα κτηνοτρόφο να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα του προβλήματα, αυτό της έλλειψης χορτολιβαδικών εκτάσεων όλο τον χρόνο και το σημαντικότερο του ολοένα αυξανόμενου κόστους ζωοτροφής. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η γενετική έχει προχωρήσει πάρα πολύ, παράγοντας ζώα υψηλών αποδόσεων, οι διατροφολόγοι όμως δεν έχουν προχωρήσει αντίστοιχα, με αποτέλεσμα ο τελικώς χαμένος να είναι ο κτηνοτρόφος. Οι τροφές που προτείνουν έχουν αυξημένο κόστος, μικρή πεπτικότητα, δεν είναι στην φύση του ζώου, αποτέλεσμα στρεσάρονται τα ζώα και εκδηλώνουν πολλά προβλήματα υγείας και δεν αποδίδουν τελικά αυτό που προβλέπει ο γεννητικός τους κώδικας. Το «φύτρο» βοηθάει τον κτηνοτρόφο να καθετοποιήσει την παραγωγή του, παράγοντας ο ίδιος την ζωοτροφή του με χαμηλό κόστος, να μειώσει την χρήση ακριβών μιγμάτων, να αυξήσει την γαλακτοκομική περίοδο και τελικά τα κέρδη του.

Περιγράψτε μας το πώς λειτουργεί ο Θάλαμος Προβλάστησης Ζωοτροφών.

Ο Θάλαμος Προβλάστησης Ζωοτροφής είναι ουσιαστικά ένα ‘container’ που μπορεί να έχει κάθε κτηνοτρόφος στην φάρμα του, το μέγεθος του οποίου ποικίλει αναλόγως τον αριθμό των ζώων. Ο θάλαμος που παρουσιάσαμε στην έκθεση είναι 15 τ.μ. και παράγει, χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα, καθημερινά  500 κιλά «φύτρο κριθαριού» με πρώτη ύλη 75 κιλά σπόρο κριθαριού. Ο σπόρος παραμένει 6 ημέρες στον θάλαμο και την 7η παρέχεται στα ζώα. Στον θάλαμο υπάρχουν δίσκοι στους οποίους τοποθετούμε 1,5 κιλό σπόρου κριθαριού και παίρνουμε 10 κιλά ‘φύτρο’. Η διαδικασία είναι απλή, ο κτηνοτρόφος καθημερινά παίρνει από τις μπροστινές πόρτες τους δίσκους με το φύτρο και τους επανατοποθετεί στο πίσω μέρος του συστήματος.

Ποια ζώα αφορά αυτού του είδους η τροφή;

Το φύτρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε όλα τα είδη των ζώων, όπως: αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ή πάχυνσης, αιγοπρόβατα, άλογα, χοίρους, κοτόπουλα. Σε όλα βελτιώνει την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, προσθέτοντας του ποιοτικά χαρακτηριστικά και το σημαντικότερο, μειώνει το κόστος σίτισης.

Στην πάχυνση ζώων τι μπορεί να προσφέρει ;

Οικονομία και ποιοτικά χαρακτηριστικά στο κρέας. Συγκεκριμένα με το φύτρο έχουμε: 1) υψηλότερο δείκτη μετατρεψιμότητας τροφής, 2)καλύτερη μέση ημερήσια ανάπτυξη του ζώου 3)αύξηση των Ω3 λιπαρών οξέων, 4)βελτίωση του χρώματος στο κρέας, λόγω αυξημένων ΦΥΣΙΚΩΝ  αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως βιταμίνη Ε και β καροτίνη, 5) βελτίωση της γενικής υγείας του ζώου, 6)εξάλειψη διαταραχών στην χώνευση και 7) βελτιωμένη αναλογία κρέατος λίπους.

Με πιο τρόπο εξοικονομεί χρήματα ο κτηνοτρόφος αν προμηθευτεί τον Θάλαμο?

Με τον θάλαμο αυτό ο κτηνοτρόφος, με πολύ μικρό κόστος 0,04 ευρώ/κιλό  μπορεί να παράγει καθημερινά, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, χονδροειδή ζωοτροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας. Το πλεονέκτημα αυτής της τροφής είναι ότι είναι η μοναδική φρέσκια ζωοτροφή που αποτελείται από τρία μέρη, το ριζικό σύστημα, τον σπόρο και την χλωροφύλλη, η οποία είναι στην φύση των ζώων, πλούσια σε βιταμίνες, ενέργεια και πρωτεΐνη. Η διαφοροποίηση του σε σχέση με την βόσκηση, την οποία δεν αντικαθιστά κατά ανάγκη, είναι ότι εδώ το ζώο λαμβάνει και τα υπόλοιπα δύο μέρη, με μεγαλύτερη έμφαση στην ρίζα, η οποία είναι πλούσια σε ένζυμα, τα οποία αυξάνουν την πεπτικότητα και των άλλων τροφών.

Πόσο ριψοκίνδυνο ήταν μέσα στην καρδιά της κρίσης να προτείνετε κάτι τόσο νέο στην αγορά;

Η κρίση, πολλές φορές μας αφυπνίζει, αυτό που χρειάζεται από όλους μας πλέον είναι να κάνουμε άλματα και όχι βήματα. Η ανάγκη μείωσης των εξόδων είναι μονόδρομος. Η κτηνοτροφία με τον τρόπο που σιτίζονται τα ζώα σήμερα δεν μπορεί να είναι κερδοφόρος. Το κόστος σίτισης ξεπερνάει το 70% του συνολικού κόστους εκτροφής. Με αυτά τα κόστη η Ελληνική κτηνοτροφία, αν δεν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία, δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Ολλανδία, η οποία έχει μετατραπεί σε αγροτοκτηνοτροφική χώρα, με πολύ μεγάλη διείσδυση όμως στον χώρο της τεχνολογίας, και είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με 3Α αξιολόγηση.

Πια είναι η διατροφική του αξία, και τι αντικαθιστά το ‘φύτρο κριθαριού’ ;

Αν ρωτήσουμε 100 κτηνοτρόφους για το φύτρο οι 99 θα σου απαντήσουν ότι είναι  καλό για τα ζώα τους, ελάχιστοι όμως ξέρουν το γιατί. Αυτό συμβαίνει γιατί  το ‘φύτρο’ επαναφέρει το ζώο στην φύση του, όπου οι κτηνοτρόφοι, αγοράζοντας λιγότερες ζωοτροφές, ήταν κερδοφόροι. Σήμερα γίνεται σπατάλη ζωοτροφών,  η ενέργεια των οποίων χάνεται στην διαδικασία της πέψης. Παράδειγμα το καλαμπόκι, από τα 18,5 MJ συνολική ενέργεια που διαθέτει, η ενέργεια που αξιοποιείται για την ανάγκη της γαλακτοπαραγωγής είναι 8 MJ, αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και για το κριθάρι σιτάρι κ.λ.π. κάτω από 45%. Αντίθετα ο συντελεστής αξιοποίησης του «φύτρου αγγίζει το 93%, τεράστια διαφορά. Η έκδοση των σιτηρεσίων όπου φαίνετε το τι αντικαθιστά, γίνετε από τους ειδικευμένους ζωοτέχνες μας, ατομικά για κάθε κτηνοτρόφο, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη  πανεπιστημίου της Αμερικής, με 10ετή εμπειρία στην συγκεκριμένη διατροφή. Η φιλοσοφία είναι ότι δεν αντικαθιστούμε τίποτα, αλλά ερχόμαστε να εξισορροπήσουμε καλύτερα το σιτηρέσιο, να μειώσουμε τις ποσότητες ακριβών τροφών όπως το μείγμα και το σανό μηδικής.

Στο εξωτερικό χρησιμοποιείτε αυτή η τεχνολογία και από πού έχει προέλθει;

Πρωτοπόροι στην τεχνολογία της υδροπονίας είναι οι Αυστραλοί και οι Καναδοί. Η διατροφική αξία του ‘φύτρου’ στην κτηνοτροφία είναι γνωστή πολλά χρόνια. Η εφαρμογή της όμως είχε τεχνικά προβλήματα, η πρόοδος της τεχνολογίας στον τομέα αυτό επιτρέπει τα τελευταία χρόνια την χρησιμοποίηση και από μικρότερες μονάδες. Σήμερα η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται  ευρέως σε πολλές χώρες όπως Αμερική, Αγγλία, Ισπανία, Τουρκία κλπ 

Ποια η συμβολή και η καινοτομία της εταιρείας σας στον τομέα αυτό;

Η εταιρεία μας αντιμετώπισε με σοβαρότητα την πρόκληση της νέας τεχνολογίας, δεν πειραματίζεται στις πλάτες των κτηνοτρόφων, αλλά έφερε έτοιμες και σίγουρες λύσεις σε τιμές προσιτές στον έλληνα κτηνοτρόφο της κρίσης. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία να αγοράσουμε τεχνογνωσία και να συνεργαστούμε με ανθρώπους του εξωτερικού που είχαν αυτήν την γνώση, ώστε να κατασκευάσουμε στην Ελλάδα ένα σύστημα προσιτό, προσθέτοντας καινοτομίες ελλήνων επιστημόνων, που κάνουν το σύστημα μας μοναδικό. Ο θάλαμος προβλάστησης είναι δική μας παγκόσμια καινοτομία που αυτοματοποιεί την διαδικασία, και αυξάνει την απόδοση.

Πως είδαν τον θάλαμο οι πελάτες σας κτηνοτρόφοι;

Με ενθουσιασμό αλλά και επιφυλακτικότητα στην αρχή. Το «σωσίβιο της  κτηνοτροφίας» το χαρακτήρισε ο κ. Μανώλης Πατεράκης, μέλος του Σ.Ε.Κ., , «ζούμε ιστορικές στιγμές» έλεγε ο πρόεδρος των Κρητικών Μιτάτων κ. Τιτομιχελάκης, ο οποίος είχε δει αντίστοιχο μηχάνημα στην Τουρκία και ονειρευόταν να το δει και στην Κρήτη.

Επιπλέον, αποτελέσματα που παίρνουμε στην φάρμα του κ. Κωστάκη στις Ροδιές είναι εντυπωσιακά για τη  Κρήτη σε θερινή περίοδο. Τα ντόπια πρόβατα στο 2ο μήνα της γαλακτοκομικής περιόδου παράγουν 1,9 κιλά γάλα ημερησίως με αυξανόμενη τάση, κάτι πρωτοφανές για την Κρήτη. Επίσης κρατάμε στοιχεία και για την πάχυνση των αρνάδων με φύτρο, τα οποία είναι και αυτά θετικά.

Πως βλέπεται την εξάπλωση αυτής της τεχνολογίας στο μέλλον;

Πολύ θετικά, οι κτηνοτρόφοι ξεπερνούν τις αρχικές τους επιφυλάξεις, και όσοι το χρησιμοποιούν δεν μπορούν να φανταστούν το μέλλον τους χωρίς «φύτρο». Τα πρόβατα αγαπούν και τρώνε με βουλιμία αυτήν την τροφή. Η εξοικονόμηση κατά 30% που τους δίνουμε και η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής, είναι η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση τους. Αν το τραπεζικό σύστημα, οι Αγροτικές Ενώσεις, τα τυροκομεία βοηθήσουν, οι κτηνοτρόφοι  θα μπορέσουν να ανατρέψουν τις εις βάρος τους συνθήκες και με την βοήθεια της τεχνολογίας  να συνεχίσουν την παραγωγή των μοναδικών προϊόντων τους.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο:

http://www.biostalis.com



Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

07-12-2016 13:15Petros Papadopoulos

Τα διαβάζουμε και τα ξαναδιαβαζουμε και όλο την πατάμε. Εμεις φταίμε που δεν συνεργαζομαστε με σοβαρές εταιρειες αλλα με κάθε "εξυπνακια" τυχάρπαπστο. Δυστυχώς

Απάντηση

21-11-2016 13:16Periklis Perakis

Ποτέ δεν πρέπει να κάνοθμε παραγγελίες απο eshops που δεν ειναι πιστοποιημένα . Πολλα τα προβλήματα μετα, τεράστια ταλαιπωρία....

Απάντηση

27-10-2016 19:04Periklis Perrakis

Κάλεσα στα κεντρικά της Biostalis e-shop για να ζητήσω πιστοποίηση και εγγύηση για ένα προϊόν το οποίο μου παρουσίασε πρόβλημα προκειμένου να μου επιστραφούν τα χρήματα και μου απάντησαν ,ότι εμείς έχουμε απλά ένα ε-shop!!! Όταν όμως τους είπα ότι στο e-shop σας ,έχετε επιστημονικό προσωπικό και εγγυάστε για τα προϊόντα σας και επιστροφή χρημάτων – που το γράφει και το site τους - πολύ απλά με γειώσανε για το εξευτελιστικό ποσό των 50€!!!

Απάντηση

19-10-2016 18:41Christos Georgiou

Ειμαι παραγωγός και Έχουμε κάνει παραγγελία εδώ και μια εβδομάδα στην εταιρια ΒιοσταλΙς και ακόμα δεν έχουμε λάβει τίποτα. Στην επικοινωνία μας με τα κεντρικά τους είπαν ότι υπήρξε πρόβλημα από την εταιρεία courier και θα λάβουμε σύντομα την παραγγελία μας. Δεκαπέντε μέρες αναμονή και ακόμα τίποτα…

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία