BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Άκυρο Τουρκίας στην πώληση των αποθεµάτων της

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου στα χαµηλά επίπεδα των 280 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας σηµειώθηκαν οι τελευταίες πωλήσεις προς εξαγωγή.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

313
1

Αφορά βέβαια τις πολύ χαµηλές ποιότητες, εντούτοις οι τιµές είναι απογοητευτικές. Με τα σηµερινά δεδοµένα φαίνεται σαν να έχουµε πιάσει τα κάτω όρια των τιµών και το περιθώριο περαιτέρω µείωσης είναι πλέον µικρό. Παράλληλα, οι τιµές για τους τοπικούς µύλους και καλές ποιότητες κυµαίνονται λίγο πάνω από τα 300 ευρώ ο τόνος παραδοτέα.

Στα σκληρά σιτάρια, για άλλη µια εβδοµάδα είχαµε απώλειες στη νέα λίστα τιµών της Φότζια, κατά 15 ευρώ ο τόνος ανά ποιότητα. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 322-327 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 305-310 ευρώ ο τόνος. Άγονος ήταν τελικά ο νέος διαγωνισµός πώλησης 150.000 τόνων τουρκικών αποθεµάτων σκληρού σίτου, καθώς οι τιµές που προσφέρθηκαν χαρακτηρίστηκαν ως πολύ χαµηλές. Οι προσφορές από τους αγοραστές κυµάνθηκαν στα 270 δολάρια ο τόνος FOB για τις µέτριες ποιότητες και στα 327 δολάρια ο τόνος FOB για τις καλές ποιότητες.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τα µαλακά σιτάρια όπως και τα περισσότερα δηµητριακά σηµείωσαν αρχικά µια ανοδική αντίδραση, η οποία στηρίχτηκε σε τεχνικούς λόγους. Κερδοσκοπικά κεφάλαια βγήκαν από τις πτωτικές τους θέσεις κι αυτό υποστήριξε τις τιµές προσωρινά. Οι αυξανόµενες ακυρώσεις πωλήσεων αµερικανικού σίτου από την Κίνα έφερε άµεσα τα αντίθετα αποτελέσµατα, πιέζοντας για άλλη µια φορά τις τιµές. Παρόµοιο ήταν το µοτίβο και στο γαλλικό χρηµατιστήριο µε τις τιµές µαλακού σίτου να βρίσκονται στα χαµηλά επίπεδα των 195 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία