BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Η ξηρασία επηρεάζει τις αποδόσεις σε Ιταλία και Ελλάδα

Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου η ξηρασία που επικρατεί σε ορισµένες περιοχές µε σκληρά σιτάρια σε Ιταλία και Ελλάδα φέρνει ανησυχίες πρωτίστως για τις αποδόσεις στα χωράφια και δευτερευόντως για τις παραγόµενες ποιότητες.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

289
0

Βέβαια υπάρχει ακόµα χρόνος και για τη χώρα µας αναµένονται βροχοπτώσεις τις επόµενες ηµέρες που θα µπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση. Αναφορικά µε τις δουλειές της φετινής σοδειάς, η εξαγωγή βρίσκεται γύρω στα 300-310 ευρώ ο τόνος FoB λιµάνι µας, αλλά οι πωλητές αποφασίζουν να πουλήσουν µόνο όταν η προσφερόµενη τιµή βρίσκεται στο πάνω όριο του εύρους. 

Στα σκληρά στάρια, υπό τον φόβο της ξηρασίας στην Ιταλία και την πιθανή µείωση της παραγωγής στη νέα σεζόν, είχαµε αυξήσεις κατά 10 ευρώ ο τόνος στη νέα λίστα τιµών της Φότζια. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 350-355 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 325-330 ευρώ ο τόνος. Παράλληλα στον Καναδά, οι τιµές πραγµατοποιούν µια πλάγια κίνηση, χωρίς ιδιαίτερες µεταβολές εδώ και ενάµιση µήνα περίπου.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, η σχετική αποκλιµάκωση της έντασης µεταξύ Ισραήλ και Ιράν έφερε το γύρισµα στις τιµές των εµπορευµάτων συνολικά. Παράλληλα, η ισχυροποίηση του δολαρίου δεν αφήνει περιθώρια ανόδου των χρηµατιστηριακών τιµών. Ως αποτέλεσµα όλα σχεδόν τα δηµητριακά σηµείωσαν πτώση, περιµένοντας πλέον νέα της φυσικής αγοράς. Στη Γαλλία, τέλος, το ολοένα φτηνότερο ευρώ έδωσε µια ανάσα στις τιµές µαλακού το οποίο και κρατήθηκε κοντά στα 215 ευρώ ο τόνος, παρά τη γενικευµένη πτώση.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία