BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Ξηρασία σε Ανατολή και Δύση προσθέτει πόντους σκληρού πριν τ' αλώνια

Όλο και πιο διεθνή χαρακτηριστικά δείχνει να αποκτά η αγορά στο σκληρό σιτάρι, γεγονός το οποίο περιορίζει το ρόλο των ντόπιων εµπόρων που υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν πιο προσεκτικά και πιθανότατα να κινηθούν µε βάση την εικόνα των µεγάλων «χρηµατιστηριακών» αγορών.

maios-sitira-times

Γιάννης Πανάγος

1765
1

Ξηρασία σε Ανατολή και Δύση προσθέτει πόντους στο σκληρό πριν από τ' αλώνια

Στη διεθνή αγορά, λοιπόν, κάτι δείχνει ότι οι συνθήκες, κυρίως µε αφετηρία τον καιρό και το πως αυτός επηρεάζει τις αποδόσεις, υπάρχει µια υποφώσκουσα κινητικότητα. ∆εν αποκλείεται µάλιστα µια έντονα ανοδική κίνηση από τη στιγµή που η ξηρασία τόσο Ανατολικά (Τουρκία, Ρωσία) όσο και ∆υτικά (Ιταλία, Ισπανία) επιµείνει µέχρι την ώρα της συγκοµιδής και οι αποδόσεις επηρεασθούν ανάλογα. Μέχρι τότε, το πιο πιθανό σενάριο θέλει την τιµή παραγωγού για το σκληρό σιτάρι µέσα στα αλώνια (υπολογίζονται την πρώτη εβδοµάδα του Ιουνίου) να διαµορφώνεται στην εσωτερική αγορά, όχι χαµηλότερα από εκεί που βρίσκεται σήµερα, δηλαδή, γύρω από τα 28 λεπτά το κιλό. Αυτή είναι άλλωστε η τιµή που έχει προβλεφθεί κατά κύριο λόγο και στις συµβάσεις συµβολαιακής που έχουν υπογράψει οι ντόπιες βιοµηχανίες ζυµαρικών µε αγρότες και συνεταιριστικές οργανώσεις. Ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Νίκαιας στη Θεσσαλία, για παράδειγµα, έχει υπογράψει µε τη Μέλισσα του Κίκιζα, συµβόλαιο για 5.150 στρέµµατα µε ελάχιστη τιµή παραγωγού τα 28 λεπτά το κιλό. Αυτό που ανησυχεί πάντως τους παραγωγούς στη Θεσσαλία αλλά και σε άλλες περιοχές µε αναφορά στο σκληρό σιτάρι, είναι η εικόνα που παρουσιάζουν σήµερα οι καλλιέργειες και η οποία δύσκολα θα µπορούσε να βελτιωθεί στο διάστηµα που αποµένει µέχρι τα αλώνια.

Σηµειωτέον ότι στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, οι τιµές δηµητριακών συνέχισαν για λίγο ακόµα την άνοδο µε βοήθεια από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες σε Ρωσία και δυτική Ευρώπη. Στις τελευταίες συνεδριάσεις διορθώνουν από τα πρόσφατα υψηλά. Στην εγχώρια αγορά για τα σκληρά στάρια οι τιµές εξαγωγής διατηρήθηκαν στα πρόσφατα επίπεδα 300-310 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας.  Λόγω των ηµερών όλα είναι υποτονικά και από εβδοµάδα θα υπάρχουν νεότερα. Οι βροχές «έστρωσαν» αρκετά χωράφια, όχι όµως ότι δεν υπάρχουν και περιοχές µε αρκετά προβλήµατα.

Στις προβλέψεις για βροχές στη Ρωσία η προσοχή των αγορών

Οι µετεωρολογικοί χάρτες έδειξαν βροχές για τα δυτικά τµήµατα του Καυκάσου στη Ρωσία, όπου η έλλειψη βροχόπτωσης τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις καλλιέργειες σίτου, σηµαντικό προµηθευτή προµηθειών για εξαγωγή. Ενώ τα ανατολικά και βόρεια τµήµατα της περιοχής φαίνονται σαν να παραµένουν στεγνά, οι βελτιωµένες προοπτικές τροφοδότησαν κερδοσκοπία στις αγορές που αυξήθηκαν σχεδόν 10% στα συµβόλαια στο χρηµατιστήριο του Σικάγο.

Σηµειωτέον οι ανησυχίες για τις συνθήκες ξηρασίας στις βασικές ζώνες σίτου της Ρωσίας και των ΗΠΑ ώθησαν τα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης του Euronext Σεπτεµβρίου σε υψηλό τεσσάρων µηνών. Οι αναλυτές ωστόσο εξακολουθούν να αναµένουν ότι η παγκόσµια αγορά θα µετατοπιστεί από τις ελλείψεις σε πλεόνασµα.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-05-2024 17:55THEODOR

Οι αναλυτές ....να πάνε να γαμηθούν !!!!!!!!!!!!!!!!! να πάνε καλλιεργήσουν και να πουλήσουν αυτοί με 28 λεπτά και να ερθουν να μας πούν τί λένε !!!!!!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία