BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Πληθωριστικές πιέσεις και τι αναμένεται για τις κεντρικές τράπεζες

Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών.

businessdaily-bank-trapezes-trapeza

31
0

Καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί από τα υψηλά επίπεδα και πλησιάζει, όχι με τον ίδιο ρυθμό, τον στόχο η πορεία των κεντρικών τραπεζών διαφοροποιείται. Στη Γηραία Ήπειρο ήδη δύο κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν τον κύκλο της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, με την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας να κερδίζει την πρωτιά της μείωσης των επιτοκίων, ενώ ο τόνος των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών γίνεται πιο περιστερίσιος. Ωστόσο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιο επιφυλακτική για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Στην αρχή του 2024 οι αγορές έβλεπαν έξι με εφτά μειώσεις επιτοκίων για να ψαλιδίσουν τις προσδοκίες του στην πορεία του τριμήνου.

Το Reuters κατέγραψε σε ποιο σημείο βρίσκεται η νομισματική πολιτική των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών και τι αναμένεται στη συνέχεια.

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έκανε την έκπληξη αιφνιδιάζοντας αγορές και οικονομολόγους μειώνοντας το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5% υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από το 2% στο άμεσο μέλλον. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 1,75%. Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου. καθώς οι έμποροι στοιχηματίζουν σε νέα μείωση τον Ιούνιο.

Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) μείωσε τα επιτόκια δανεισμού αναφοράς στο 3,75% από 4%,καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει το στόχο του 2% και η οικονομική δραστηριότητα είναι αδύναμη. Πρόκειται για την πρώτη μείωση των σουηδικών επιτοκίων από το 2016. Η Riksbank είναι η δεύτερη δυτική κεντρική τράπεζα που μειώνει τα επιτόκια.

Το επόμενο δίλημμα της Riksbank είναι η αδύναμη κορώνα και το ενδεχόμενο το υψηλότερο κόστος εισαγωγών να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να αποφασίσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται κοντά στο στόχο του 2% και την ανάπτυξη να είναι υποτονική. Οι αγορές αναμένουν σχεδόν τρεις μειώσεις φέτος.

Το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό η ΕΚΤ μπορεί να αποκλίνει από τη Fed. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να ανησυχούν ότι ο επίμονος πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι προάγγελος των πραγμάτων που θα έρθουν σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Η ισοτιμία του ευρώ θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει σημείο προβληματισμού για την κεντρική τράπεζα, καθώς ενδεχόμενη υποχώρηση του κοινού νομίσματος θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους των εισαγωγών.

Κεντρική Τράπεζα του Καναδά

Ο καναδικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,9% τον Μάρτιο και η αύξηση του πληθυσμού ενισχύει την οικονομία, ωστόσο η αισιοδοξία του διοικητή της Τράπεζας του Καναδά Τιφ Μάκλεμ σχετικά με τη συγκράτηση των πιέσεων στις τιμές ενίσχυσε τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων.

Tράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ)  διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό 16 ετών, στο 5,25%, την Πέμπτη, όπως ανέμεναν οι αγορές. Ωστόσο ο διοικητής ‘Αντριου Μπέιλι δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» και ένας υποδιοικητής ψήφισε υπέρ της μείωσης.

Ο Μπέιλι εξήγησε ότι η BoE χρειάζεται να δει περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός που τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 3,2% ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα προτού μειώσει τα επιτόκια. Οι αγορές αναμένουν την πρώτη μείωση τον Αύγουστο.

Federal Reserve

Η Fed διατηρεί τα επιτόκια στο εύρος 5,25% έως 5,5% από τον Ιούλιο του 2023. Διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα την 1η Μαΐου και ο πρόεδρος της, Τζερόμ Πάουελ καθησύχασε τις ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός κινήθηκε υψηλότερα από το αναμενόμενο..

Ο δείκτης μετοχών S&P 500 της Wall Street, ο οποίος σημείωσε πτώση περίπου 4% τον Απρίλιο έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος αυτής της απώλειας, καθώς ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρξουν μειώσεις των επιτοκίων.
Οι έμποροι, οι οποίοι τον Ιανουάριο ανέμεναν μειώσεις έως και 150 μονάδες βάσης τώρα εκτιμούν ότι θα είναι μέχρι 40 μονάδες βάσης με την πρώτη μείωση να αποφασίζεται στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Κεντρική Τράπεζα Νέας Ζηλανδίας

Ο πληθωρισμός στη Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στο 4% και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο 1%-3% της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας, καθώς η μετανάστευση αυξάνει την εγχώρια ζήτηση, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Οι επενδυτές δεν αναμένουν μείωση των επιτοκίων μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Κεντρική Τράπεζα Αυστραλίας

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε την Τρίτη τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών στο 4,35%. Δεν αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού φέτος, καθώς προβλέπει υψηλότερο πληθωρισμό και η κυβέρνηση προετοιμάζει τα νοικοκυριά για φορολογικά δώρα από τον Ιούλιο.

Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων αποτιμούν πιθανότητα 20% για αύξηση τον Αύγουστο.

Κεντρική Τράπεζα Νορβηγίας

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank) έγινε πιο «γερακίσια» στις 3 Μαΐου, όταν διατήρησε τα επιτόκια στο 4,5% και προειδοποίησε ότι μπορεί να παραμείνουν εκεί για «περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως».

Η στάση αυτή οφείλεται στην εύρωστη οικονομία και στον δομικό πληθωρισμό που βρίσκεται στο 4,5%, υψηλότερα από τον στόχο του 2%.

Η Norges Bank σχεδίαζε μείωση τον Σεπτέμβριο, αλλά οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ότι δεν θα γίνει καμία κίνηση πριν από τον Δεκέμβριο ή ακόμη και το επόμενο έτος.

Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ( BOJ) αποτελεί την εξαίρεση, αυξάνοντας τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή ελάχιστα συνέβαλε στο να κλείσει το τεράστιο χάσμα μεταξύ του ιαπωνικού και του αμερικανικού κόστους δανεισμού, οδηγώντας το γεν σε νέα χαμηλά 34 ετών και προκαλώντας κυβερνητική παρέμβαση για την ενίσχυση του νομίσματος.

Ο Διοικητής της BOJ Kazuo Ueda ενίσχυσε τη ρητορική του «γερακιού» αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αναλάβει δράση εάν το αδύναμο γεν ωθήσει τον πληθωρισμό.

πηγή: ot.gr




Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία