BACK TO
TOP
Διεθνή

Αυξάνεται οριακά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO τον Απρίλιο

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Απρίλιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, λόγω της ανόδου των τιμών του κρέατος, των φυτικών ελαίων και των σιτηρών, σύμφωνα με τον δείκτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO). Αντίθετα, υποχώρησαν οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και της ζάχαρης.

fao-april-price-index

23
0
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς βασικών προϊόντων, αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, φτάνοντας τις 119,1 μονάδες τον Απρίλιο, αλλά ήταν μειωμένος κατά 9,6% από το επίπεδό του πριν από ένα χρόνο. 

Ο Δείκτης Τιμών Σιτηρών του FAO αυξήθηκε κατά σχεδόν 0,3% από τον Μάρτιο, τερματίζοντας μια καθοδική πορεία τριών μηνών. Οι παγκόσμιες τιμές εξαγωγής σιταριού σταθεροποιήθηκαν τον Απρίλιο, καθώς ο ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων εξαγωγέων αντιστάθμισε τις ανησυχίες για τις δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας σε τμήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου αυξήθηκαν, επηρεαζόμενες από την έντονη ζήτηση. 

Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO αυξήθηκε επίσης κατά 0,3% από τον Μάρτιο, φθάνοντας σε υψηλό 13 μηνών, καθώς οι υψηλότερες τιμές για το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο αντιστάθμισαν ελαφρώς τις χαμηλότερες τιμές για το φοινικέλαιο και το σογιέλαιο. 

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 1,6% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι διεθνείς τιμές πουλερικών, βοοειδών και αιγοπροβάτων αυξήθηκαν. Αντίθετα, οι παγκόσμιες τιμές του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν οριακά, αντανακλώντας την υποτονική εσωτερική ζήτηση στη Δυτική Ευρώπη και την επίμονα υποτονική ζήτηση από τους κύριους εισαγωγείς, ιδίως την Κίνα. 

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 4,4% από τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε κατά 14,7% κάτω από το επίπεδο του Απριλίου 2023. Η μείωση σχετιζόταν κυρίως με βελτιωμένες προοπτικές παγκόσμιας προσφοράς, κυρίως λόγω των μεγαλύτερων από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως εκροών στην Ινδία και την Ταϊλάνδη και τις βελτιωμένες καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία. 

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO μειώθηκε οριακά, σχεδόν κατά 0,3%, τερματίζοντας έξι συνεχόμενους μήνες αυξήσεων, λόγω της υποτονικής ζήτησης για εισαγωγές αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη και των χαμηλότερων παγκόσμιων τιμών τυριού, που επηρεάστηκαν από την ενίσχυση του δολαρίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι παγκόσμιες τιμές βουτύρου, αντίθετα, αυξήθηκαν εν μέσω σταθερής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία