BACK TO
TOP
Τρίμματα

Οι αλχημείες και τα «πανωγραψίµατα»

Μετά τη φασαρία που έχει γίνει αυτές τις µέρες µε τις πληρωµές των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες, έχω µια απορία. Αφού τα χρήµατα της νέας προγραµµατικής περιόδου της ΚΑΠ 2023-2027 είναι, αν όχι περισσότερα, τουλάχιστον τα ίδια και αν οι πραγµατικοί αγρότες είναι, αν όχι λιγότεροι, τουλάχιστον οι ίδιοι (σε αριθµό), πως γίνεται τελικά, όλοι µα όλοι, να βλέπουν στο λογαριασµό τους λιγότερα χρήµατα;

964-trimmata

Γιάννης Πανάγος

82
0
  • Ποιος κρατάει τη λαµπάδα;

Κάποιος θα πρέπει να πάρει την ευθύνη και να διερευνήσει αυτό το θέµα και να δώσει επ’ αυτού µια πολύ συγκεκριµένη και ξεκάθαρη απάντηση. Μέχρι τότε, η δική µου εξήγηση, λέει το εξής: Πρώτον, οι διαρροές που υπάρχουν πλέον στο σύστηµα και προς διάφορες κατευθύνσεις (σύµβουλοι, µελετητές, τεχνικές βοήθειες κ.α.) είναι τεράστιες και δεύτερον, οι αλχηµείες και τα «πανωγραψίµατα» που γίνονται (µε ή χωρίς τις πλάτες κάποιων) από κατά δήλωση δικαιούχους δεν έχουν προηγούµενο. 

  •  Με το δάκτυλο στο µέλι

Να το πω και λίγο διαφορετικά; Το περιβάλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως και ο τρόπος µε τον οποίο λειτουργεί το ελληνικό κράτος, συνιστούν πεδίο πολύ γνώριµο και προβλέψιµο για τους «δεξιοτέχνες» του χώρου και απ’ ότι φαίνεται αφήνουν πολλές «χαραµάδες» στον καθένα που δείχνει διάθεση…. να βάλει το χέρι στο µέλι. Την ίδια στιγµή, το πελατειακό σύστηµα έχει επενδύσει τόσο πολύ στην εξάρτηση της πολυπληθούς κοινωνίας των αγροτών από τους πολιτικούς και τους πολιτευτές, που δεν έχει καµιά διάθεση να µπει στον κόπο να ξεκαθαρίσει τα πράγµατα. 

  • Απλήρωτοι πελάτες 

Με άλλα λόγια είτε πληρωµένοι είτε απλήρωτοι, οι αγρότες αποδεικνύονται οι καλύτεροι πελάτες των βουλευτικών γραφείων. Χωρίς αυτούς το χάος πολλοί από τους σηµερινούς εκπροσώπους του λαού θα είχαν χρεοκοπήσει (πολιτικά εννοείται). Βέβαια, όλο αυτό το αλισβερίσι κοστίζει ακόµα πιο πολύ στην αγροτική οικονοµία, µε τους συντελεστές του χώρου, ανεξαρτήτως αν είναι µεγαλοαγρότες ή ταπεινοί παραγωγοί, να χάνουν καθηµερινά τη γη κάτω από τα πόδια τους. 

  • Ντόπιοι και ξένοι traders

Όπως, τη γη κάτω από τα πόδια τους, βρέθηκαν να χάνουν και κάποιες «ηρωικές», θα µπορούσα να πω, εγχώριες επιχειρήσεις παραγωγής λιπασµάτων, όταν ένα ντόπιο γραφείο αντιπροσωπείας µιας καταξιωµένης, διεθνούς φήµης, εταιρείας trading, µπήκε στη διαδικασία αθέτησης συµφωνιών και µη κάλυψης υποχρεώσεων, δηµιουργώντας στη συγκεκριµένη αγορά µια «µαύρη τρύπα», η οποία µέρα µε τη µέρα µεγαλώνει και τις τελευταίες µέρες υπολογίζεται σε τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ. 

  • Ο ακάλυπτος

Το ανησυχητικό είναι το κλίµα αβεβαιότητας που δηµιουργείται στην αγορά, µε τα  απόνερα αυτού του συµβάντος να φθάνουν και στις τράπεζες, συστηµικές και µη. Εξ όσων µαθαίνω µάλιστα, µια νεόφερτη, µη συστηµική, δείχνει να είναι περισσότερο εκτεθειµένη στο όλο θέµα, πράγµα που σηµαίνει ότι ο ρόλος της µπορεί να αποβεί καθοριστικός, ιδίως σε ότι αφορά τη διαχείριση των µεταχρονολογηµένων επιταγών που διακινούνται αυτές τις µέρες στην αγορά. 

Το θέµα απαιτεί προσοχή, γιατί, αν δεν υπάρξει ειδική µέριµνα, οι οικονοµικές συνέπειες αυτής της ιστορίας µπορεί να φτάσουν ακόµα και τα 100 εκατ. ευρώ και να θρηνήσουµε παράλληλα την κατάρρευση 4-5 εγχώριων επιχειρήσεων για τις οποίες χρειάστηκε να περάσουν χρόνια, µέχρι να γίνουν αυτές που είναι και οι οποίες αν µη τι άλλο έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στην ενίσχυση του ανταγωνισµού προς όφελος των αγροτών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία