BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με ότι «έδωσε» η δήλωση ΟΣΔΕ 23 ανοίγει πίστωση για Κάρτα Αγρότη

Στις πιστώσεις λογαριασμών των αγροτών από άμεσες και λοιπές τρέχουσες ενισχύσεις (ειδικά καθεστώτα) που έλαβαν ως βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023, θα προχωρήσει σταδιακά το επόμενο διάστημα ο καθορισμός στα πιστωτικά όρια της Κάρτας του Αγρότη.

kathisterisi-kartas-agroti

Γιάννης Πανάγος

2597
0

Το θέμα έχει απασχολήσει εντόνως τον τελευταίο καιρό την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μιας και οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στις πληρωμές των αγροτών (συνδεδεμένες, eco-schemes, εξισωτικές κ.α.) σε συνδυασμό με την αργοπορία στις νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ, έχουν φέρει προ αδιεξόδου χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου, μεταφέροντας ανάλογες δυσκολίες σε όλο το φάσμα της αγοράς και κύρια στις επιχειρήσεις αγροτικών εφοδίων.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη διαμόρφωση μιας κοινής γραμμής ανάμεσα στις εμπορικές τράπεζες που έχουν συμβληθεί για την Κάρτα του Αγρότη και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει την μέριμνα για την ομαλή πορεία ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, έτσι ώστε να απλοποιηθούν κατά κάποιο τρόπο οι διαδικασίες και να διευκολυνθούν παράλληλα οι τράπεζες στη θέσπιση των νέων πιστωτικών ορίων.

Η βάση της συμφωνίας η οποία φαίνεται να επιτυγχάνεται, είναι απλή και προβλέπει κατά βάση την ανανέωση των πιστωτικών ορίων της Κάρτας του Αγρότη (κάθε παραγωγού) με βάση τις άμεσες ενισχύσεις που το πιστώθηκαν στο κάθε δικαιούχο παραγωγό όλο το προηγούμενο διάστημα, με πηγή βέβαια τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023.  

Όπως ήδη αναφέρθηκε τα ποσά από προηγούμενες πιστώσεις που θα ληφθούν υπόψη, είναι αυτά που αφορούν σε άμεσες ενισχύσεις συν ότι προέρχεται από κάποια επαναλαμβανόμενα κάθε χρόνο ειδικά καθεστώτα. Για να αξιολογηθούν όλα αυτά βέβαια, θα πρέπει οι τράπεζες να έχουν στη διάθεσή τους τα δεδομένα πληρωμών της προηγούμενης χρονιάς, κάτι για το οποίο έχουν αναληφθεί οι σχετικές δεσμεύσεις από τους επιτελείς του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης, ότι, πέραν των περυσινών εισπράξεων από κοινοτικές ενισχύσεις, για την διαμόρφωση του πιστωτικού ορίου κάθε αγρότη, θα ληφθεί υπόψη η ευρύτερη συναλλακτική σχέση με την τράπεζα και την αγορά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η «επαναφόρτιση» της κάρτας δεν είναι αυτόματη αλλά υποβάλλεται σε περαιτέρω αξιολόγηση.    

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές