BACK TO
TOP
Θεσμικά

Άνευρη εκπροσώπηση του αγροτικού χώρου στο Ευρωψηφοδέλτιο

«Ήττα από τα αποδυτήρια» θα µπορούσε να θεωρηθεί η προσέγγιση των κοµµάτων για τα ευρωψηφοδέλτια και ειδικότερα η βαρύτητα που αποδίδεται στην επιλογή προσώπων που διατηρούν ουσιαστική επαφή µε τα θέµατα του αγροτικού τοµέα, ανεξάρτητα από το αν είναι αγρότες ή όχι.

euroekloges-viografika

Γιάννης Πανάγος

1225
13

Άνευρη εκπροσώπηση του αγροτικού χώρου  στο Ευρωψηφοδέλτιο, τα λίγα πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα

Χωρίς διάθεση να αδικηθούν οι υποψηφιότητες µε «αγροτικό χρώµα», θα πρέπει να αναφερθεί εξ αρχής ότι η «έκταση» των επιλογών αυτής της κατηγορίας απηχεί και τη σηµασία που αποδίδουν τελικά τα πολιτικά κόµµατα στην Ελλάδα στο αγροτικό.

«Βάλε κι έναν απ’ αυτόν το χώρο για να µην µπορούν να µας πουν τίποτα», φαίνεται να είναι η λογική που κυριαρχεί στα επιτελεία των κοµµάτων ή στην καλύτερη περίπτωση, «βάλε κι έναν από ‘κει γιατί µπορεί να τσιµπήσουµε κάτι».

Άλλωστε είναι κάποια χρόνια τώρα που η «αγροτική» εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, παραµένει ιδιαίτερα αδύναµη. Η Κατερίνα Μπατζελή (ΠΑΣΟΚ), ίσως ήταν από τις τελευταίες περιπτώσεις ντόπιων εκπροσώπων στην Ευρωβουλή, µε σαφή αναφορά στα αγροτικά πράγµατα. Λίγο νωρίτερα, από το ΚΚΕ, ο αείµνηστος, Γιάννης Πατάκης, είχε καταθέσει τη δική του σφραγίδα επ’ αυτού.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 964 της Agrenda


Όπως ακόµα πιο παλιά, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, από την Ελληνική Αριστερά, υπήρξε από τους πρωτεργάτες των ευρωπαϊκών πολιτικών για τη γεωργία, µετά την είσοδο της χώρα µας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μια µατιά στα σηµερινά ευρωψηφοδέλτια, ενόψει της 9ης Ιουνίου, δείχνει την απουσία διάθεσης να διορθωθούν τα πράγµατα και να αλλάξει η εικόνα των τελευταίων ετών, σε ότι αφορά τους αγρότες και την επιρροή τους στο κοινοτικό γίγνεσθαι.

Μια ίσως εξαίρεση, αποτελεί η υποψηφιότητα του Χαράλαµπου Κασίµη, καθηγητή στο Γεωπονικό της Αθήνας και επί σειρά ετών γενικού γραµµατέα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Βέβαια, κατεβαίνει υποψήφιος µε την Νέα Αριστέρα, η οποία δίνει µάχη για να εκλέξει έναν εκπρόσωπό της στο Στρασβούργο και την ίδια στιγµή, ο Χ. Κασίµης, έχει συνυποψηφίους του (από τον ίδιο χώρο), βαριά ονόµατα, όπως, οι Γαυριήλ Σακελλαρίδης, Νίκος Φίλης και Γιώργος Σταθάκης.

Η Νέα ∆ηµοκρατία πάντως, βρήκε τον εκπρόσωπό της από τον αγροτικό χώρο, στο πρόσωπο του Γιάννη ∆εκόλη, κτηνοτρόφου, προέδρου, εδώ και χρόνια των µετακινούµενων κτηνοτρόφων. Το θέµα είναι κι εδώ µε ποια «γραµµή» από πλευράς κόµµατος και µε τι πιθανότητες να βρεθεί σε εκλόγιµη θέση. Σε κάθε περίπτωση θα µπορούσε να µεταφέρει και µάλιστα ατόφιο το αγροτικό µήνυµα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το δικό της ενδιαφέρον έχει και η υποψηφιότητα του Ρίζου Μαρούδα, γνωστού θεσσαλού µπλοκατζή, µε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Κάτι θα µπορούσε να πει και ο Σωκράτης Αλειφτήρας, αγρότης, εκρπόσωπος των µπλόκων από τα Φάρσαλα, υποψήφιος µε την Πλεύση Ελευθερίας, όµως κι εδώ οι ελπίδες να φθάσει στο Στρασβούργο είναι λίγες.

Ακόµα λιγότερες βέβαια είναι οι πιθανότητες για την Γεωργία Σωτηροπούλου, αγρότισσα, από τη Σοφιάδα ∆οµοκού, υποψήφιας µε το ΠΑΣΟΚ... µακάρι αλλά.

Λίγο καλύτερα βέβαια είναι τα πράγµατα για τη... φίλη µας, Ολυµπία Τελιγιορίδου, πρώην υφυπουργού Γεωργίας και υποψήφιας µε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αµήν!

Πέτρος Κόκκαλης, Νίκος Πανανδρέου, Φίλιππος Σαχινίδης, Κώστας Χρυσόγονος, Μαρία Σπυράκη, Βίκυ Φλέσσα, έχουν κάποιο πολιτικό βάρος, όχι όµως αγροτικό!

Συνοπτική παρουσίαση των υποψηφίων:



Χαράλαμπος Κασίμης (Νέα Αριστερά)

Ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Κασίμης είναι  Καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρώην γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γιάννης Δεκόλης (Νέα Δημοκρατία)

Ο Ιωάννης Δεκόλης του Παύλου γεννήθηκε το 1958 στη Μικρή Γότιστα του Νομού Ιωαννίνων όπου και κατοικεί. Διατελεί Πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου από την ίδρυσή της (2009). Είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. 

Ρίζος Μαρούδας (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος)

Ο Ρίζος Μαρούδας από το 2006 έως σήμερα είναι πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ). Μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις. Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ.

Σωκράτης Αλειφτήρας (Πλεύση Ελευθερίας)

Ο Σωκράτης Αλειφτήρας είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μέλος του Δ.Σ. και Εκπρόσωπος Τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Μέλος της Γραμματείας της Πανελλήνιας Επιτροπής των Μπλόκων.

Γεωργία Σωτηροπούλου (ΠΑ.ΣΟ.Κ Κίνημα Αλλαγής)

H Γεωργία Σωτηροπούλου, γεννήθηκε στη Λαμία και κατοικεί στη Σοφιάδα Δομοκού Φθιώτιδας. Τα τελευταία 25 χρόνια ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Ως αγρότισσα συμμετέχει σε συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου. Είναι ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1990 και κατέβηκε υποψήφια βουλευτής το 2012 και το 2015.

Ολυμπία Τελιγιορίδου (ΣΥ.ΡΙΖ.Α Προοδευτική Συμμαχία)

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου είναι Πτυχιούχος Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Πτυχιούχος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών ΕΑΠ. Μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπεύθυνη Αγροτικής Πολιτικής. Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Διετέλεσε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (8/2018 – 6/2019).

Πέτρος Κόκκαλης (Κόσμος)

Ο Πέτρος Κόκκαλης σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία στο πανεπιστήμιο Hampshire, με μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση στο Harvard Kennedy School of Government.  Το 2019 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Νίκος Παπανδρέου (ΠΑ.ΣΟ.Κ Κίνημα Αλλαγής)

Ο Νίκος Παπανδρέου είναι Έλληνας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επιχειρηματίας και συγγραφέας. Στις 3 Μαΐου 2023 ανέλαβε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μετά την παραίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη. 

Φίλιππος Σαχινίδης (ΠΑ.ΣΟ.Κ Κίνημα Αλλαγής) 

Ο Φίλιππος Σαχινίδης είναι Έλληνας οικονομολόγος, πολιτικός, πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας. Είναι μέλος του Κινήματος Αλλαγής από την ίδρυσή του. 

Κώστας Χρυσόγονος (ΠΑ.ΣΟ.Κ Κίνημα Αλλαγής)

Ο Κώστας Χρυσόγονος είναι Υποψήφιος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής. Από το 2022 είναι πολιτικό στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της παράταξης.

Μαρία Σπυράκη (Νέα Δημοκρατία)

Η Μαρία Σπυράκη είναι Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νέα Δημοκρατία – Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Ομάδα PPE), Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχει διατελέσει Δημοσιογράφος – Υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βίκυ Φλέσσα (Νέα Δημοκρατία)

H Φλέσσα Βασιλική (Βὶκυ) είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλολογικό Τμήμα, Κλασική Κατεύθυνση). Επίσης, είναι πτυχιοὺχος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει εργαστεί 35 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, στὸ ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.


Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

06-05-2024 20:22Αγρότης

ΑΚΚΕΛ δαγκωτό, οι υπόλοιποι τον πούλο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-05-2024 19:02Έλλην

Το μελανούρι φίλε μου ξέρεις εσύ σήμερα πήρε πολλούς πόντους της βγαζω το καπέλο αντράκι δεν μάσησε ούτε στιγμή τα λόγια της μπράβο της

Απάντηση

06-05-2024 18:02Ταλαιπωριάς

Μόνο πονηρά βλέπουμε αυτή την ανάρτηση!!ΠΑΝΑΓΟ λείπουν 15-20 άτομα..ΤΥΧΑΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!!

Απάντηση

06-05-2024 16:22Βασίλης ΜΩΛΟΣ

Τον παπαχαντζη από την ελληνική λύση δεν τον αναφέρετε, πρόεδρος του γεωπονικου στην Λάρισα... Δεν μας κάνει η μας χαλάει την σούπα... Επειδή είναι στον βελοπουλο...αλλα τι να πει κανείς.. Εδώ επιστρατευσατε και τον αρχιεπισκοπο εναντία...

Απάντηση

06-05-2024 13:58Κυνηγός Πανάγου

Ρε Πανάγο κατεβαίνει ολόκληρο αγροτικό κόμμα, δεν το πήρες είδηση ή θέλεις εξτραδάκια;

Απάντηση

06-05-2024 12:42Κτηνοτροφος

Μας ευχήθηκαν καλό Πάσχα και διάφορες άλλες ευχές αυτοί που μας μαύρισαν το Πάσχα και γενικά της ζωές μας δεν θέλουμε της ευχές τους ούτε την καλημέρα τους ούτε να τους βλέπουμε μπροστά μας γιαυτο ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΗΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΈΣ ΟΠΩΣ ΜΑΥΡΙΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΤΗΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ μην περιμένετε από καθηγητές δημοσιογραφους να ενδιαφερθούν για εμάς

Απάντηση

06-05-2024 11:08Χριστόδουλος

Τον ευρωβουλευτή πού βραβεύτηκε με τής περισσότερες επερωτήσεις στο ευρώ κοινοβούλιο με 344 παρεμβάσεις και ήταν Έλληνας δεν τον αναφέρεται ! ( Μανώλης Φράγκος. Ελληνική Λύση ) Δεν τον αναφέρεται γιατί πάλεψε για την Ελλάδα ! Γιατί διεκδίκησε τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών ! Ουστ κοπριες!

Απάντηση

06-05-2024 10:43Μιχάλης Παρανέστι

Ρε κοπρόσκυλο.. Εσύ που έγραψες το άρθρο...Η Ελληνική Λύση,το ΑΚΚΕΛ,η Νίκη δεν έχουν υποψηφίους αγρότες; Τον Παπανδρέου, την Σπυράκη κ την Φλέσσα γιατί τους προβάλεις; Προπαγάνδα κ εδώ; Τι σχέση έχουν με την αγροτιά; Αυτές τις εντολές πήρες από τα αφεντικά σου; Γαμω τον πάτο σου πασχαλιατικα.. Θεέ μου σχωρα με

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-05-2024 08:30Αγιε μου Γιώργη αφεντη μου κ πρωτε καβαλαρη

Χριστος ανεστη. Χρόνια πολλα σε όλον τον κόσμο με υγεια χαρα κ προκοπη.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές