BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Σε άνοδο τα εμπορεύματα, με κέρδη σκληρό Φότζια, καλαμπόκι στα 200 ευρώ

Σοβαρές ενδείξεις βελτίωσης του εμπορικού σκηνικού στην ευρωπαϊκή αγορά σκληρού σίτου δίνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με το εμπόριο ωστόσο να παραμένει επιφυλακτικό ως προς τη δυναμική των εξαγωγών της νέας εμπορικής περιόδου, αν και τα φυσικά αποθέματα δεν είναι ακόμα τέτοια που να επιτρέπουν ισχυρότερες πιέσεις στις τιμές από αυτές που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα.

emporeymata_site_3

2251
3

Ενεργοποιείται νέος ανοδικός κύκλος στα εμπορεύματα, με κέρδη το σκληρό στη Φότζια, καλαμπόκι 200 ευρώ

Μάλιστα, όλα αυτά, την στιγμή που στα παγκόσμια κέντρα εξουσίας αναπτύσσεται ένα σενάριο που θέλει τις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων να επηρεάζονται από έναν νέο παράγοντα συμφόρησης, αντίστοιχο με εκείνον του 2021, όταν τα απόνερα της πανδημίας και των καθυστερήσεων στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού πυροδότησε τον προηγούμενο κύκλο ανόδου τιμών.

Χωρίς να είναι ξεκάθαρη η ισχύς της νέας συνθήκης, φαίνεται πάντως ότι οι επιπλοκές στη Μέση Ανατολή και τη διώρυγα του Σουέζ μαζί με την αδυναμία ανάκαμψης των αποθεμάτων σε βασικά αγροτικά εμπορεύματα, που λόγω κακών παραγωγών παραμένουν σε ελλειμματική κατάσταση, φαίνεται πως ο κύκλος διόρθωσης για τις περισσότερες τιμές, ο οποίος άνοιξε πριν από ένα 12 με 18 μήνες, ολοκληρώθηκε με τις αγορές να αφήνουν πίσω τα χαμηλά τους.

Ήδη το εμπορικό κέντρο της Φότζια προχώρησε σε δυο απανωτές ανοδικές συνεδριάσεις, με την τιμή για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου να ανακάμπτει την Τετάρτη 3 Απριλίου στα 345 ευρώ ο τόνος, έχοντας γράψει κέρδη 25 ευρώ τις δύο τελευταίες εβδομάδες. 
Συγκεκριμένα, η τελευταία κίνηση αφορά σε κέρδη 10 ευρώ για τις δυο βασικές ποιοτικές κατηγορίες, ενώ είχε προηγηθεί μια αντίδραση 15 ευρώ την προηγούμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου. Πλέον, τα ποιοτικά στάρια με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% τιμή αποθήκης εμπόρου 340-345 ευρώ/τόνο. Επίσης για τη 2η ποιότητα με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% τιμή αποθήκης εμπόρου 315-320 ευρώ/τόνο.
Αυτό φυσικά αναμένεται να ωθήσει προς τα πάνω και τις τιμές στην ελληνική αγορά, οι οποίες νωρίτερα είχαν πιεστεί στα 25 με 26 λεπτά το κιλό για τις μέτριες ποιότητες, επίπεδα τιμών που δεν προχώρησαν ούτε στην εξαγωγή (FOB 280 με 290 ευρώ/τόνος).

Στα 148 ευρώ ο τόνος ο δασμός στο ρωσικό σκληρό

Με 148 ευρώ θα επιβαρύνεται κάθε τόνος σκληρού σίτου από τη Ρωσία που θα ξεφορτώνεται σε ευρωπαϊκό λιμάνι, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ειδικών της αγοράς, έπειτα από την απόφαση των Βρυξελλών να επιβάλλουν δασμό στα ρωσικά δημητριακά, σε μια ύστατη προσπάθεια να μετριασθούν οι πιέσεις στις αγορές της ΕΕ, οι οποίες ωστόσο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην τοποθέτησή τους διεθνώς, με την Ρωσία, ειδικά στα μαλακά σιτάρια, να έχει επικρατήσει κατά κράτος στην τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Ακόμα και με τον δασμό πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο το πώς η έντονα εισαγωγική ιταλική αγορά σκληρού σίτου θα προσαρμοστεί στην κατάσταση αυτή, αφού στη γειτονική χώρα οργανώσεις παραγωγών αλλά και ο Τύπος θεωρούν πολύ πιθανό η Τουρκία να λειτουργεί ως «μεσάζοντας», ανακατεύοντας με δικές της ποσότητες ρωσικό σκληρό σιτάρι προχωρώντας στη συνέχεια σε επανεξαγωγή. Με τα περιθώρια ιχνηλασιμότητας να είναι εξαιρετικά περιορισμένα, φαίνεται πως η προσφορά από την Τουρκία θα παραμείνει υψηλή, λειτουργώντας ως αντίβαρο σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης των τιμών παραγωγού σε Ελλάδα και Ιταλία.

Κυνηγά τα 200 ευρώ ο τόνος η τιμή στο καλαμπόκι

Εξ Αμερικής άνοδο βίωσαν οι αγορές εμπορευμάτων της Ευρώπης στην περίπτωση του καλαμποκιού, εγκαινιάζοντας τις μεταπασχαλινές συνεδριάσεις με ανοδικές διαθέσεις οι οποίες είδαν τις τιμές των συμβολαίων στο καλαμπόκι να προσεγγίζουν τα 200 ευρώ ο τόνος στο Παρίσι.

Στο χρηματιστήριο του Σικάγο, η ραγδαία μείωση των στρεμμάτων με καλαμπόκι (-4,87%), σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση προθέσεων σποράς στις ΗΠΑ έφερε απότομη άνοδο τιμών όχι μόνο στα καλαμπόκια αλλά και στα μαλακά στάρια, παρά το γεγονός πως τα φετινά στοκ είναι επαρκή.

Σε συνδυασμό με τις καιρικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σοδειά της Αργεντινής, οι αγορές έλαβαν ένα σήμα ανόδου, το οποίο φυσικά υποστηρίζουν και οι αναζητήσεις της Κίνας για αποθεματοποίηση ζωοτροφών. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα συμβόλαια για τη νέα σοδειά καλαμποκιού στο Παρίσι, προσεγγίζουν εκ νέου τα 200 ευρώ ο τόνος, επίπεδο που η υφιστάμενη παραγωγή είχε απωλέσει εδώ και αρκετούς μήνες.

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

04-04-2024 19:46THEODOR

Μολις πάρει ο Ρώσος και το λιμάνι της Οδησού τότε θα σας δω λαμόγια λούληδες κλπ τι θα κάνετε !!!!!από το 1990 εξεφτελίσατε την αγορά του σταριού με τα Ουκρανέζικα.........

Απάντηση

04-04-2024 08:30Xristos88

Φέτος για πληρωμές ούτε φωνή ούτε ακρόαση... Θα σας πάρουν μ τις πέτρες...

Απάντηση

03-04-2024 18:56Γιωργος

Ρε τούβλααα οι τιμές σταριού που γράφετε είναι μαλακού και όχι σκληρού.Η διαφορα είναι μεταξύ καράφλα και μαλλιά.Αλλά τι σας νοιάζει εσείς την προπληρωμένη αποστολή της άμωμου παρθένας.Ευτυχώς που σας μάθαμε και κάνουμε το αντίθετο.Δικαιος ο τίτλος σας ΛΑΜΟΓΙΑ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία