BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ανεπαρκείς φυτεύσεις στις ΗΠΑ δίνουν γερό στήριγμα στα 65 λεπτά για το σύσπορο

Λιγότερες κατά 200.000 εκτάρια αποτυπώνονται οι εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν µε βαµβάκι στις ΗΠΑ έναντι των αρχικών εκτιµήσεων της αγοράς, µε τη χρηµατιστηριακή τιµή ωστόσο να πιέζεται, αφού σε κάθε περίπτωση καταγράφεται µια στρεµµατική αύξηση της τάξης του 4% συγκριτικά µε την περσινή χρονιά.

aneparkeis-futeuseis-HPA-susporo

Πέτρος Γκόγκος

649
0

Με άλλα λόγια, τα όσα αποτυπώνει η έκθεση προθέσεων σποράς του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας, USDA, σηµαίνει ότι προκειµένου να διατηρηθούν οι τιµές βάµβακος κοντά στα σηµερινά επίπεδα των 84 σεντς ανά λίµπρα για τον ∆εκέµβριο του 2024, θα χρειαστεί να δυναµώσει η «εµπιστοσύνη» της αγοράς στην κατανάλωση.

Ο παράγοντας της µετριασµένης κατανάλωσης είναι κάτι που ταλαιπωρεί εδώ και σχεδόν 18 µήνες τη διεθνή αγορά βάµβακος και ήταν κάτι που κράτησε στα χαµηλά του εύρους τις τιµές µε τις οποίες διατέθηκε το µεγαλύτερο µέρος της σοδειάς του 2023. Φυσικά, τα τελευταία δεδοµένα µε τις παραγγελίες για αµερικανικό βαµβάκι, το οποίο εξακολουθεί να δίνει τον τόνο και στις ελληνικές τιµές, είναι ενθαρρυντικά.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 960 της Agrenda


Σε κάθε περίπτωση, όσο η διεθνής τιµή για τη νέα σοδειά παραµένει κοντά στο σηµείο στήριξης των 82 σεντς η λίµπρα, τότε γίνεται όλο και πιο ισχυρό το σενάριο µιας αυξηµένης εγκατάλειψης των 4,3 εκατ. εκταρίων που αναµένεται ότι θα καλλιεργηθούν στις ΗΠΑ, αφού τα όρια κερδοφορίας συµπιέζονται σηµαντικά για τους παραγωγούς σε αυτά τα επίπεδα.

Πάντως, η τροπή που πήραν οι τιµές βάµβακος από τις αρχές Φεβρουαρίου µέχρι και πριν από µερικές ηµέρες, όταν και ξεθύµανε η χρηµατιστηριακή ορµή, µπορούν να ερµηνευτούν ως ένα θετικό σηµάδι για τα «υπόγεια ρεύµατα» στην αγορά. Αν και κανένας δεν είδε µε καλό µάτι την προσέγγιση των 100 σεντς η λίµπρα για τα συµβόλαια της περσινής σοδειάς, που πλέον έχουν υποχωρήσει στα 88,60 σεντς (Μάιος 2023), φάνηκε ξεκάθαρα πως οι ροές των εξαγωγών είναι τέτοιες που κάποια, έστω και µικρή ανησυχία ως προς τις διαθεσιµότητες πρώτης ύλης, είναι ικανή να δώσει µια ισχυρή ώθηση στις τιµές.

Υπό αυτήν την έννοια, άνθρωποι της εγχώριας αγοράς, επιµένουν ότι στο διάστηµα που µεσολαβεί από τώρα µέχρι και τη συγκοµιδή, το χρηµατιστήριο θα έχει δώσει καλές ευκαιρίες για προπώληση της νέας παραγωγής σε επίπεδα πάνω από τα 64 µε 66 λεπτά το κιλό που ακούγονται τελευταία ως τιµή σύσπορου για παράδοση στο εκκοκκιστήριο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία